Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Viedoklis: Īrijas vilciens uz Dienvidāfriku jau aizbraucis

Viedoklis: Īrijas vilciens uz Dienvidāfriku jau aizbraucis
Keits Endrjūzs (priekšplānā) pēc spēles neslēpa asaras
Foto: SIPA/Scanpix

Īrijas Futbola asiociācija (FAI) iesniegusi lūgumu FIFA, lai tā akceptētu Īrijas izlasi kā 33.Pasaules kausa izcīņas finālturnīra dalībnieci. Te nu rodas jautājums - kāds potenciālajam lēmumam varētu būt pamatojums?

Par Francijas izlases kapteiņa Tjerī Anrī spēli ar roku tik izšķirošajā spēlē pret Īriju jau rakstīts daudz un dikti. Šķita, ka pamatīgā vētra futbola pasaules ūdeņos jau ir norimusi, taču šodien viļņi tika atkal sakustināti ne pa jokam. FAI pilnā nopietnībā (un galvenais - oficiāli!) izteikusi vēlmi, lūgumu, lai Īrijas futbola izlase tomēr tiktu iekļauta finālturnīra dalībnieču pulkā. Tas patiešām būtu bezprecendenta gadījums. Taču, ja īru lūgums tiktu apmierināts, rindā iestājusies arī Kostarikas izlase, kas divu spēļu summā piekāpās Urugvajai, un izšķirošie vārti tika gūti no aizmugures stāvokļa. Un, iespējams, aiz kostarikāņiem stātos vēl citas izlases.

Visticamāk, nav pasaulē tāda cilvēka, kas apgalvotu, ka francūži vārtus guva godīgā ceļā. To atzīst arī galvenie vaininieki. Diezgan saprotama bija arī īru reakcija, kas, domājams, emociju vadīti, iesniedza FIFA lūgumu pārspēlēt spēli. Protams, šis lūgums tika noraidīts. Pārspēlei nebija nekāda pamata - spēle ar roku bija, tomēr īri, šķiet, ir aizmirsuši kādu būtisku teikumu no futbola noteikumu grāmatas - tiesneša lēmumi par visiem ar spēli saistītajiem faktiem ir galīgi. Izņēmums varētu būt tikai tad, ja tiesnesis mača laikā izdomātu kādu pavisam jaunu noteikumu kā spēlē Uzbekistāna - Bahreina - proti, Uzbekistānas izlases spēlētājs realizēja 11m soda sitienu, taču mača galvenais arbitrs fiksēja, ka kāds uzbeku futbolists par ātru ieskrējis soda laukumā. Tā vietā, lai pendeli atkārtotu, tiesnesis atdeva bumbu Bahreinai un piešķīra netiešo brīvsitienu.

Pārspēle netika norīkota, viss pamazām noklusa. Tomēr īri joprojām nav spējuši samierināties ar zaudējumu. Šādu farsu un tik dīvainu prasību paredzēt noteikti nespēja neviens. Interesanti, kāds varētu būt pamatojums, lai Īrija spēlētu finālturnīrā? Divu spēļu summā uzvarēja Francija. Pat, ja Anrī nebūtu nospēlējis ar roku, nav teikts, ka Īrija uzvarētu spēlē. Neapšaubāmi noteikumos nav neviena pamatojuma tam, lai ne par ko Īrija kļūtu pat trīsdesmit trešo finālturnīra dalībnieci. Godīgums? Jā, nav godīgi, ka Francija guva šādus vārtus, taču nebūtu arī godīgi, ja Īrija spēlētu finālturnīrā - divu spēļu summā viņi taču neuzvarēja! Tiesneša kļūda bija ļoti rupja un izšķiroša, taču ne pirmā un arī ne pēdējā futbola un visa sporta vēsturē. Skandalozais bijušais futbolists Rojs Kīns atgādināja saviem tautiešiem jau pavisam aizmirsto spēli Dublinā pret Gruziju, kurā gruzīnus mača beigu daļā salauza tiesneša rupjā kļūda. Kas zina, vai maz Īrija aizkļūtu līdz "play-off" spēlei ar Franciju, ja tiesnesis nebūtu palīdzējis uzvarēt (beigās pārsvars pār trešajā vietā esošo Bulgāriju gan bija četri punkti, taču neapšaubāmi šī spēle ietekmēja kvalikācijas turnīra norisi). Vai tagad pēc katras tiesneša rupjās kļūdas būtu jāpieprasa pārspēle, jāapvainojas uz visu pasauli un kā ubaga dāvanu jālūdz vietu finālturnīrā? Arī Francijas izlase kvalifikācijas turnīrā cieta no tiesneša kļūdas, no arbitra lēmuma cieta arī Latvija un vēl daudzas jo daudzas izlases.

Iespējamība, ka FIFA ļaus Īrijai spēlēt 2010.gada Pasaules kausa izcīņā, ir tuvu nullei, lai neteiktu, ka tādas nav vispār. FIFA pēdējos gados ir kritizēta ļoti daudz, un pēc spēles Parīzē kritika sasniedza savu augstāko punktu. Var saprast īru sāpi, tomēr lēmums par labu viņiem atņemtu jebkādu ticību godīgumam futbolā. Daudzi uzskata, ka Anrī negodīgā spēle grauj futbolu, taču futbola kā godīgas spēles imidžs tiks pavisam iznīcināts, ja Īrija spēlēs finālturnīrā. Tikpat labi var pārspēlēt visu kvalifikācijas turnīru, tikpat labi varēs atrast kādu iemeslu, lai pārspēlētu nākamā gada finālu. Vienīgais lēmums, kas FIFA patiesi būtu jāpieņem, ir videoatkārtojumu ieviešana vismaz nozīmīgākajās sacensībās. Īrijas vilciens uz Dienvidāfriku jau sen kā ir aizbraucis, un īriem jāspēj ar to samierināties!

Pendele uz Gruzijas vārtiem


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-11-30 20:51, pirms 14 gadiem
Nu vilciens aizgāja, bet viņi var iet kājām uz finālturnīru un pasēdēt tribīnēs paskatīties kā ies viņu pāridarītājiem!
, 2009-11-30 20:54, pirms 14 gadiem
vpār nesapratu par ko iedeva penedeli!
, 2009-11-30 20:55, pirms 14 gadiem
jaa, taa tas ir
, 2009-11-30 20:56, pirms 14 gadiem
casper17 rakstīja: vpār nesapratu par ko iedeva penedeli!
It kā spēle ar roku.
, 2009-11-30 20:59, pirms 14 gadiem
Īrus nevajag uz PČ . Tiesneša kļūda vai nē , bet Īrija zaudēja (varēja vinēt pamatlaikā bet neizmantoja iespējas un varēja to spēli ar roku nepieļaut) un kāpēc jāgroza noteikumi tikai tādas aižiotāžas dēļ . Nah jāmaina PČ izspēles noteikumi un formāts . Īri varēja nemaz nebūt tajā 2 vietā ja nebūtu iedota tā pendele neparko . Kāpēc tur neviens neko neprotestē ?
, 2009-11-30 21:00, pirms 14 gadiem
Es tā padomāju, ja tā notiktu ar Latviju, vai arī mūsu valsts augstākās amatpersonas un LFF cīnītos līdz pēdējam, lai tiktu uz DĀR?
Slēpts komentārs: Žurka
, 2009-11-30 21:19, pirms 14 gadiem
Žurka rakstīja: tu esi vieniigais kuru viedokļi ir debīli
Nav nepareizu viedokļu ir tikai viedokļi un katram ir savi argumenti . Šajā gadījumā es pilnīgi piekrītu .
, 2009-11-30 21:23, pirms 14 gadiem
Vilciens aizgāja, kad īri nolažoja abās spēlēs. Piekrītu Kīnam, kas teica, ka tajā situācijā aizsargi nenospēlēja līdz galam. Nav jāgaida uz svilpi, jācīnās līdz galam.

Īrija jau sen vairs nav tā lieliskā komanda, tāpēc arī pelnīti neatrodas PČ.
Slēpts komentārs: Agasi
, 2009-11-30 21:45, pirms 14 gadiem
galigs sviests
, 2009-11-30 21:57, pirms 14 gadiem
Ļoti labs raksts.
Slēpts komentārs: miiledy
, 2009-11-30 23:56, pirms 14 gadiem
''Tikpat labi var pārspēlēt visu kvalifikācijas turnīru, tikpat labi varēs atrast kādu iemeslu, lai pārspēlētu nākamā gada finālu.''

sitam es piekriitu...VISUR un VIENMEER var atrast vietu/veidu kaa piesieties par kaut ko......domaju..ka..ja speele netika paarspeleta...tad FIFA leemums ir galiigs..iiri seez majas skataas PK un eed popkornu..viss....
, 2009-12-01 00:22, pirms 14 gadiem
Interesanti, kā būtu norisinājušies notikumi futbola arēnā, ja Īri, būtu nospēlējuši ar roku un tikuši uz čempi ?
, 2009-12-01 01:30, pirms 14 gadiem
tik pat daudz cik Īrija pelnīja šo PK pelnīja arī Bosnija Hercogovina, un arī Krievija, iespējams pat vairāk nekā abas iepriekšējās. tad par ko te var iet runa, par kādu 33. vietu?! cik var čīkstēt.
, 2009-12-01 01:59, pirms 14 gadiem
epizode ar pendeli ir tāda pati kā spēlē Latvija-Moldova....
Spēlētājs nospēlēja ar roku, ne tik izteikti protams kā moldāvs mačā pret Latviju, bet gruzīņi apelēja tieši par to pašu ko moldāvi....kad pēdējās piespēles brīdī JAU ir bijusi aizmugure.....
Ja epizode Latvijas izlases spēlē ir pilnīgi normāla un pareizi notraktēta, tad gruziņu spēlētāju sašutumam nav ne mazākā pamata!

p.s. Ja arī spēlētājs nepieskārās bumbai, taču kustība uz to pusi bija! Tiesnesis bija pietiekami tuvu, lai redzētu...vai bumba kaut nedaudz mainīja lidojuma virzienu vai nē!
, 2009-12-01 16:39, pirms 14 gadiem
andrisd rakstīja: Ne , nu ta pendele neparko , nu galigi ,bet Irija ir pelnijusi so finalturniru!
tu esi galīgs āzis, kurš komentē rakstu, kuru, kā šķiet, vispar neesi lasījis!!!!!! Nevajag īrus uz PK, jo tam vispār nav loģiska un taisnīga pamatojuma, jo šādas lietas kā piemēram spēle ar roku un visādas citadākas ir bijušas pa pilnam ne tikai šaja atlases ciklā, bet gan visā pasaules futbola vēsturē. ļoti patika, ka bija ļoti labs piemērs ar maču pret Gruziju, nez vai paši īri var jausties baigi nopelnījuši cīnīties play off ar Franciju........
, 2009-12-01 16:42, pirms 14 gadiem
Žurka rakstīja: tu esi vieniigais kuru viedokļi ir debīli
tu esi vienīgais kura komentari ir debīli, un iemācies rakstīt pareizas formas vārdiem, gudrinieks atradies ......
, 2009-12-03 09:52, pirms 14 gadiem
visiem gadaas kludities. tapec vajag videoatkartojumus u.t.t kaa hokejaa
, 2009-12-24 11:59, pirms 14 gadiem
tada sajuta, ka auors nolasija manas domas Pilnigi piekritu visam, ko ir uzrakstijis autors! ja iriem ljautu kko parspelet vai piedalities kas 33. dalibniecei, tad tieshamaiz iriem sastatos vel puse pasaules izlases futbolaa!
Džons Terijs 
Foto: AFP/Scanpix
19

Terijs beidz karjeru Anglijas izlasē

Ilggadējais Anglijas futbola valstsvienības kapteinis Džons Terijs paziņojis, ka 31 gada vecumā nolēmis koncentrēties klubu karjerai ar Londonas "Chelsea" vienību un karjeru izlasē pēc deviņiem gadiem beidz.
Francs Bekenbauers 
Foto: AP/Scanpix
22

FIFA plāno mainīt futbola noteikumu nianses

Starptautiskā Futbola federāciju Asociācija (FIFA) plāno veikt zināmas izmaiņas futbola noteikumu niansēs, īpaši par aizmugures stāvokļa fiksēšanu un sarkano kartīšu piešķiršanu par pārkāpumiem soda laukumā.
Nikolā Anelkā
Foto: AFP/Scanpix
31

Anelkā diskvalificē uz 18 spēlēm, Evrā - uz piecām

Šodien Francijas Futbola federācija lēma par to, cik bargi sodīt Pasaules kausa izcīņas antivaroņus. Visbargākais sods, protams, tika Nikolā Anelkā, kurš ir diskvalificēts uz 18 mačiem, savukārt kapteinim Patrisam Evrā būs jāizlaiž piecas spēles.