Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Vairs negrib būt paralizēts

Vairs negrib būt paralizēts
Vācijas valstsvienības vārtsargs Manuels Noiers pirms diviem gadiem mačā pret angļiem lieliski redzēja to, ko neredzēja neviens no spēles tiesnešiem - bumba bija vārtos! Foto: Reuters

Iepriekšējā Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā Frenka Lempārda kļūdaini neieskaitītie vārti bija pamatīgs trieciens ne tikai angļiem, bet futbolam un tā sabiedrībai kopumā. Tad arī FIFA gaiteņos beidzot iekustējās reāli darbi, kuru pamatā bija doma dot tehnoloģijām lielāku "varu". Diemžēl māc bažas, ka FIFA steidz kāpt otrā grāvī…

Raugi, runa ir vārtu līnijas tehnoloģijām jeb "aparātiem", kas varētu palīdzēt pieņemt pareizo lēmumu tādos gadījumos, kāds tas bija Frenka Lempārda neieskaitītais gols ceturtdaļfināla spēlē pret vāciešiem, kad bumba acīmredzami bija šķērsojusi vārtu līniju. Toreiz vārti nešaubīgi bija jāieskaita, diemžēl viss notika tik zibenīgi, ka neviens no spēles tiesnešiem to nesaskatīja.

"Man nav šaubu, ka 2014. gadā Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā Brazīlijā jau darbosies vārtu līnijas tehnoloģija," pārliecināts ir FIFA prezidents Zeps Blaters. "Mēs nevaram atļauties vēlreiz piedzīvot tādu kaunu kā 2010. gada finālturnīrā, kad angļiem tika liegts panākt izlīdzinājumu mačā pret vāciešiem. Kad es ieraudzīju, ka bumba bijusi vārtos, bet gols netiek ieskaitīts, biju burtiski paralizēts."

Tāpēc FIFA jau devusi zaļo gaismu vārtu līnijas tehnoloģiju pārbaudēm. No astoņiem pretendentiem palikuši divi. Viss būšot vienkārši - lēmumu, vai bumba bijusi vārtos, "pieņems" speciāla ierīce. Kad bumba pilnībā būs šķērsojusi vārtu līniju, tiesnesim komunikācijā ausīs atskanēs signāls. Lai arī doma par tehnoloģiju ņemšanu talkā kopumā nav peļama, konkrētais veids, kā risināt jautājumu, izpelnījies arī pamatīgu kritiku. Angļu futbola apskatnieks Patriks Bārklijs žurnālā "World Soccer" pat norādījis, ka vārtu līnijas tehnoloģija nogalinās futbolu.

Pirmkārt, māc bažas, ka ar šādu paļaušanos uz tehnoloģijām cilvēciskais faktors aizies otrajā plānā. Otrkārt, mēs labi zinām, ka arī tehnoloģijas mēdz kļūdīties, bet kurš tad kontrolēs to, vai šis "aparāts" konkrētajā epizodē tiešām "lēmis" pareizi? Pārlieku paļaušanās uz tehnoloģijām var mūs aizvest uz sākuma punktu. Treškārt, zaļās gaismas došana tehnoloģijām var kļūt par nebeidzamu procesu, jo vārtu līnijas tehnoloģija taču rūpēsies tikai par vienu aspektu - fiksēs, vai bumba bijusi vārtos? Bet tā nekādi nespēs labot tās kļūdas, kad vārti gūti pēc kļūdaini nefiksētas aizmugures. Vārtu līnijas tehnoloģija var novest pie tā, ka tai vajadzēs "brāļus" un "māsas", lai nebūtu kļūdu citos momentos. Bet futbolā tie mēdz būt tik dažādi! Mums visā šajā jautājumā nevajadzētu aizmirst arī par naudu, jo šis tehnoloģijas "brīnums" diezin vai maksās lēti - pati tehnika, bumbas ar speciāliem čipiem un cilvēki, kas tās apkalpos.

Tāpēc angļu kolēģis Patriks Bārklijs izteicis citu - daudz lētāku un cilvēka faktora neiznīcinošāku jautājuma risinājumu. Raugi, ka ir viens papildu tiesnesis, kurš sēž pie TV ekrāna un analizē visu to, ko redz jebkurš televizora skatītājs. Viņš būs profesionālis, kurš spēj ātri analizēt un pieņemt lēmumu, un vajadzības gadījumā šo informāciju nodos galvenajam tiesnesim. Turklāt žurnālists Bārklijs uzsver, ka tas praktiski neprasītu papildus izdevumus atšķirībā no vārtu līnijas tehnoloģijas.

Šķiet, ideja nav peļama, taču mazliet māc bažas, vai spēles nepārtaps par video atkārtojumu skatīšanās "pasākumu", vai tās netiks saraustītas un pēc pamatlaika allaž nesekos desmit vai pat vairāk minūtes kompensācijas laika... Skaidrs, ka būs jāpieņem grūti lēmumi futbola draudzībā ar tehnoloģijām, taču cita ceļa nav. Turpināt sadzīvot ar situācijām, ka miljoni pie TV ekrāniem redz, kā bijis patiesībā, bet tiesnesis tajā pašā laikā pieņem absurdu lēmumu, būtu muļķīgi. Turklāt šādās reizēs strauji krīt tiesnešu autoritāte, un diezin vai tas ir vēlamais scenārijs. Galu galā arī starp viņiem liela daļa ne mazāk profesionāli attiecas pret savu darbu kā futbolisti.

Tik spilgtas epizodes, kāda bija Lempārda gadījumā, ir reti. Kolēģis Bārklijs Anglijas futbolā pēdējos 50 gados saskaitījis trīs. Taču ir virkne citu momentu, kuri sastopami daudz biežāk. Nupat spilgts moments bija "Tottenham Hotspur" un "Chelsea" duelī FA kausa izcīņā, kad galvenais tiesnesis kļūdaini ieskaitīja vārtus par labu "Chelsea", lai arī bumba nebūt nebija šķērsojusi vārtu līniju. Lielajā spēlētāju burzmā tiesnesis acīmredzot nepamanīja to, ko vajadzēja, un uzķērās uz "Chelsea" futbolistu āķa, kuri steidza svinēt vārtu guvumu. Šis moments izšķīra ļoti daudz, jo "Chelsea" izvirzījās vadībā ar 2:0, bet pretinieks tika morāli salauzts. Tika nogalināta intriga tik aizraujošā mačā, kurā tikās spēkos līdzvērtīgi pretinieki. Spēle beidzās ar rezultātu 1:5... Lielu vilšanos pirms diviem gadiem nesa arī Lempārda neieskaitītais gols. Bet, ja būtu vēl viens tiesnesis pie TV ekrāna, viņam pietiktu ar desmit sekundēm, lai palīdzētu galvenajam soģim pieņemt pareizu lēmumu kā vienā, tā otrā spēlē. Mēs neviens negribam piedzīvot tādas sajūtas, kādas bijušas Blateram, jo tās ir pretīgas. Futbols tomēr ir baudai!

     [+] [-]

, 2012-04-26 03:14, pirms 12 gadiem
forši, ka kārtējais rakts ar kaut kādu cepienu un protams, ka tikai viens šeit tādus štancē bez apstājas. laikam jau tā dzīve visai pagrūta

     [+] [-]

, 2012-04-26 07:35, pirms 12 gadiem
Protams, ka vajag videotiesnesi, nevis aparātu! Arī hokejā taču vaimanāja, ka spēle tiks saraustīta un plosīta ar to videoatkārtojumu lūrēšanu, bet hokejs ir daudz dinamiskāka un ātrāka spēle nekā futbols. Un kas notika? Nekas, viss ir kārtībā, un vārti tagad tiek ieskaitīti vai neieskaitīti pilnīgi taisnīgi.

  +1 [+] [-]

, 2012-04-26 08:47, pirms 12 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Protams, ka vajag videotiesnesi, nevis aparātu! Arī hokejā taču vaimanāja, ka spēle tiks saraustīta un plosīta ar to videoatkārtojumu lūrēšanu, bet hokejs ir daudz dinamiskāka un ātrāka spēle nekā futbols. Un kas notika? Nekas, viss ir kārtībā, un vārti tagad tiek ieskaitīti vai neieskaitīti pilnīgi taisnīgi.
Ne vienmēr atcerēsimies kaut vai gadījumu ar Miķeļa golu Kazaņā

     [+] [-]

, 2012-04-26 09:41, pirms 12 gadiem
Hokejā salīdzinot ar futbolu nav aizmugures tādā izpratnē (vārtu gūšanas brīdī tas pat par 99,999% nevarētu būt iespējams), bet futbolā ir mazliet savādāk.

Videotiesnesi vajadzētu, tikai izdomāt/fiksēt tā pienākumus un tiesības, teiksim, pēc kapteiņa pieprasījuma pārbaudīt strīdīgas epizodes (šeit es nedomāju sodu vai aizmuguri, ja vien pēc tam netiek gūti vārti), kur varētu būt kādas šaubas par vārtu guvumu! Bet tā vispār nevajag tehnoloģijas, jo futbols ir pievilcīgs ar to, ka nav pārbāzts ar čipiem utml, bet protams, nedrīkst padarīt spēli arhaisku un komisku (bagātu ar epizožu ignoranci utml)