Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Šilovs atkārto vēsturi, raksta rekordus un pelna jaunu līgumu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Šilovs atkārto vēsturi, raksta rekordus un pelna jaunu līgumu
Artūrs Šilovs. Foto: AP/Scanpix

Vankūveras "Canucks" pirmo reizi kopš 2011. gada savā laukumā uzņems Stenlija kausa izcīņas otro kārtu. Sērija pret Nešvilas "Predators" balansēja uz naža asmens, bet izšķirošajos brīžos par kripatiņu labāka bija Artūra Šilova un Teodora Bļugera komanda. Nākamais pakāpiens būs daudz augstāks.

Kad regulārās sezonas nogalē savainojumu guva komandas pirmais vārtsargs Tečers Demko, starp aizvietotājiem labāku sniegumu parādīja Artūrs Šilovs. Taču, kad Demko pirmās kārtas sērijas pirmās spēles beigās atkal guva traumu, bija tikai loģiski, ka Vankūveras "Canucks" galvenais treneris Riks Tokets stafetes kociņu nodeva Keisijam Desmitam, nevis Šilovam. Tieši ar šādu nolūku nepilnu mēnesi pirms sezonas sākuma Desmits tika iemainīts – ja trūkst visi striķi, lai komandā būtu vēl viens pieredzējis vārtu vīrs. Divas spēles vēlāk sekoja Desmita savainojums.

Stafetes kociņš nonāca Artūra Šilova rokās. Pasaules čempionāta MVP parūpējās par vairākiem ierakstiem vēstures grāmatās. Uzvarot Šilova pirmajā iznācienā, "Canucks" kļuva par tikai otro komandu NHL vēsturē, kas pirmās trīs uzvaras sērijā izcīnījusi ar trīs dažādiem vārtsargiem, turklāt katram no vārtsargiem tā bijusi sezonas pirmā playoff spēle. Iepriekš tas izdevies tikai… "Canucks" 2004. gadā. Toreiz Dens Klutjē uzvarēja sērijas pirmajā spēlē, Jūhans Hedberjs – trešajā, bet Alekss Olds – sestajā. Katrs no viņiem izcīnīja tikai vienu uzvaru. Pirms 20 gadiem Vankūvera pirmajā kārtā septiņu spēļu sērijā piekāpās Kalgari "Flames".

Šoreiz, pateicoties Šilova 28 atvairītajiem metieniem un otrajai uzvarai, punkts tika pielikts sestajā spēlē. Būdams 23 gadus un 42 dienas vecs, Šilovs kļuva par jaunāko vārtsargu "Canucks" vēsturē, kuram izslēgšanas spēlē izdevies savus vārtus nosargāt neieņemtus. Tāpat viņš kļuva par pirmo debitantu, ar kuru vārtos "Canucks" svinējusi sērijas uzvaru.

Jā, Šilovs NHL debiju piedzīvoja pagājušajā sezonā, taču NHL izpratnē debitants ir spēlētājs, kurš iepriekšējā sezonā nav aizvadījis vairāk par 25 spēlēm vai katrā no divām iepriekšējām sezonām nav aizvadījis sešas vai vairāk spēles.

Jāpiezīmē, ka Šilovs kļuva tikai par otro vārtsargu, kuram šā gada Stenlija kausa izcīņā izdevusies sausā spēle. Iepriekšējā svētdienā par pirmo kļuva Stjuarts Skiners, kurš atvairīja 33 metienus. Otrajā kārtā Vankūveru sagaida tieši duelis pret Skinera pārstāvēto Edmontonas "Oilers". Protams, Edmontonas zvaigžņu alejā pirmie ir Konors Makdeivids, Leons Draizaitls, Zaks Haimens un Evans Bušārs, taču vārtsargu duelis būs nozīmīgs. Kā jebkurā sērijā.

4:2, 1:4, 2:1, 4:3, 1:2, 1:0 – duelis pret Nešvilas "Predators" bija ļoti sarežģīts. Sērijas rezultatīvākā uzvara tika izcīnīta, pēdējās trīs minūtēs atspēlējot divu vārtu deficītu un ņemot virsroku pagarinājumā. Noslēdzošajā spēlē vienīgie vārti iemesti minūti un 39 sekundes līdz beigām.

Saspringta bija arī spēle, kurā Vankūvera neizmantoja iespēju pielikt punktu savā laukumā. Ar strīdīgu vārtu guvumu un jautājumiem galvenā trenera Rika Toketa virzienā. Sērijas piektajā cīņā "Predators" viesos atspēlējās un uzvarēja ar 2:1. Izlīdzinājumu panāca komandas kapteinis Romāns Jozi, kurš gan brīdī, kad ripa šķērsoja līniju, nebija vārtiem tuvumā. Pastrādāja Gustavs Nīkvists, ar nūju pastumjot Šilovu un iedabūjot ripu vārtos.

Tokets izvēlējās neņemt trenera izaicinājumu un nelikt tiesnešiem vērtēt atkārtojumu, jo negribēja riskēt – sliktākajā gadījumā ne tikai ieskaitītu vārtus, bet arī būtu jāspēlē mazākumā. Tokets visas sezonas garumā bijis konservatīvs atkārtojumu pieprasītājs – tikai četri regulārās sezonas 82 spēlēs. Retāk šo iespēju izmantoja vienīgi Detroitas "Red Wings" un Vinipegas "Jets".

Neizmantota iespēja uzvarēt sēriju savā laukumā. Lai komandā nevaldītu pārāk drūms noskaņojums, Džeitī Millers pirms sestās spēles uz treniņu izgāja Šilova rozā izejamajā kreklā, pārsteidzot vārtsargu un uzjautrinot komandas biedrus. Lai gan Kvins Hjūzs nominēts Norisa trofejai un jau tagad uzskatāms par labāko aizsargu "Canucks" vēsturē, jo ir pirmais, kuram ticis šāds gods, fani par sezonas MVP atzina tieši Milleru.

Milleram tas nebija pirmais kreklu izgājiens šajā sezonā. Atzīmējot uzbrucēja Konora Gārlenda 400. spēli NHL, Millers parūpējās, lai visiem komandas biedriem būtu krekli ar Gārlenda seju. Tobrīd "Canucks" piedzīvoja rezultātu lejupslīdi – pieci zaudējumi sešās spēlēs. Kreklu spēlē Gārlends guva divus vārtus, ieskaitot uzvaras, un Vankūvera ar 4:3 pārspēja Lasvegasas "Golden Knights". Sakritība vai likumsakarība, bet Millera humors nes rezultātus.

Lai gan Desmits ir atveseļojies no traumas, tagad ir neiespējami iedomāties scenāriju, kurā sēriju pret Edmontonu nesāks Šilovs. Tuvākās spēles var izmainīt arī abu nākotni.

Šilovam pēc sezonas beigsies līgums, viņam kļūstot par ierobežoti brīvo aģentu. Līgums beigsies arī 32 gadus vecajam Desmitam, kurš kļūs par neierobežoti brīvo aģentu. Šilovs šajā sezonā pelna 786 tūkstošus, Desmits – 1,8 miljonus. Ja Šilovs turpinās spīdēt, viņš var nopelnīt vietu kā "Canucks" nākamās sezonas otrais numurs. Vankūverai tas ļautu atlikušo naudu tērēt citur. Pēc sezonas līgumi beigsies virknei pamatsastāva spēlētāju, ieskaitot Teodoru Bļugeru.

Pirms playoff sākuma plāns saturēja vēlmi pagarināt līgumu ar Desmitu un dot Šilovam vēl vienu sezonu fārmkluba vārtos. Ja pasaules čempionāts spēlētāja NHL nākotni neietekmē, tad Stenlija kauss gan. Tam pierādījums ir arī Vankūveras pirmais numurs Demko.

Sērijā pret "Oilers" ļoti daudz izšķirs spēle nevienādos sastāvos. Edmontonai pirmajā kārtā bija gan labākais vairākums (45%, 9/20), gan labākais mazākums (12/12). Protams, ka vairākumā noteikumus diktēja Makdeivids (deviņi no 12 punktiem savākti tieši vairākumā) un Draizaitls (septiņi no desmit), kā arī uz zilās līnijas dežūrējošais Bušārs (pieci no deviņiem).

Arī "Canucks" mazākums nebija peļams – 90,9% jeb trešais labākais. Teodoram Bļugeram starp komandas uzbrucējiem bija ilgākais spēles laiks mazākumā (15:43). Vienīgie vārti, kas tika zaudēti ar latvieti uz ledus, bija jau pieminētie diskutablie Jozi vārti. Jāpiezīmē, ka mazākuma iemetienos Bļugeram klājās vāji (0/4), tāpat kā iemetienos vispār – 33,3% bija zemākais rādītājs starp "Canucks" centriem.

Pieci pret pieci Bļugers, uz ledus pavadot 60:54 minūtes, bija viens no tikai diviem Vankūveras uzbrucējiem, ar kuru laukumā komanda nezaudēja nevienus vārtus. Otrs bija viņa maiņas partneris Filips Di Džuzepe (55:13). Bļugers veidoja ceturto virknējumu kopā ar Di Džuzepi un Semu Lafertiju, bet neticami izglābtās spēles beigās uz brīdi tika apvienots ar Dakotu Džošua un Konoru Gārlendu, ar kuriem rādīja izcilus rezultātus regulārās sezonas pirmajā pusē.

Regulārajā sezonā Vankūvera pieveica "Oilers" visos četros dueļos, bet Bļugers pirmās trīs spēles izlaida savainojuma dēļ. Savukārt Šilovam nākamajā nedēļā gaidāmā tikšanās būs pirmā pret Edmontonas uzbrukuma pūķi.

  +1 [+] [-]

, 2024-05-05 14:13, pirms 2 nedēļām
Šilovs 💪

     [+] [-]

, 2024-05-05 15:52, pirms 2 nedēļām
Trippigakillen rakstīja: Šilovs 💪
';

  +1 [+] [-]

, 2024-05-05 17:48, pirms 2 nedēļām
Šilovs šajā sezonā pelna 786 tūkstošus, Desmits – 1,8 miljonus. Ja Šilovs turpinās spīdēt, viņš var nopelnīt vietu kā "Canucks" nākamās sezonas otrais numurs. Vankūverai tas ļautu atlikušo naudu tērēt citur.

Kādu atlikušo naudu???

     [+] [-]

, 2024-05-05 23:14, pirms 2 nedēļām
Peecis30 rakstīja: Šilovs šajā sezonā pelna 786 tūkstošus, Desmits – 1,8 miljonus. Ja Šilovs turpinās spīdēt, viņš var nopelnīt vietu kā "Canucks" nākamās sezonas otrais numurs. Vankūverai tas ļautu atlikušo naudu tērēt citur.

Kādu atlikušo naudu???
Algas starpību, kas paliek pāri salīdzinot Desmita un Šiļa līgumu. Tā jau šobrīd ir+- miljons. Pagarinot līgumus Desmitam jebkurā gadījumā alga būs lielāka., kā Šilim.

     [+] [-]

, 2024-05-06 08:30, pirms 2 nedēļām
Desmitu var izlikt tirdziņā.

     [+] [-]

, 2024-05-06 09:11, pirms 2 nedēļām
Geralt of Rivia , 2024-05-05 23:14, vakar
Algas starpību, kas paliek pāri salīdzinot Desmita un Šiļa līgumu. Tā jau šobrīd ir+- miljons. Pagarinot līgumus Desmitam jebkurā gadījumā alga būs lielāka., kā Šilim

Kur tas ir teikts??? Ja abi pretendē uz 2.numura vietu, un Šilovs Desmitu izkonkurēs jau šajos PO.

     [+] [-]

, 2024-05-08 22:51, pirms nedēļas
Šilovs raksta savu nākotni. Un tagad arī VAC vajadzēs pacīnīties par Viņu. Tur būs piekrišana Šilovam un tik viegli to arī nenokārtos. Viņam ir nākotne.