Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Latvijas futbola ekstrēmās pārvērtības

Agris Suveizda

Latvijas futbola ekstrēmās pārvērtības
Aleksandrs Starkovs
Foto: Romans Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Tikai pirms aptuveni 36 stundām Latvijas trīskārtējā čempione "Ventspils" izcīnīja otro punktu Eiropas līgas grupu turnīrā. Pēc nedēļas Latvijas izlasei ir ārkārtīgi svarīga cīņa Grieķijā par otro vietu Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra grupā. Taču gada sākumā ne tuvu pat sapņos nerādījās šāda situācija gan Eirokausos, gan izlašu mačos.

No kauna Lihtenšteinā līdz triumfam Izraēlā

Vēl pirms divarpus gadiem Lihtenšteinā Latvijas izlase piedzīvoja vienu no kaunpilnākajiem zaudējumiem tās pastāvēšanas vēsturē – izbraukumā tika piedzīvota pelnīta sakāve ar 0:1. Vēl pirms diviem gadiem Latvijas izlase pārbaudes spēlē savā laukumā ar 1:2 zaudēja Moldovai, par ko saņēma bargu kritiku. Arī pirmās kvalifikācijas spēles neko īpašu nesolīja – trīs spēlēs pret grupas favorītkomandām iegūts viens punkts. Taču šobrīd jau ceram pat uz otro vietu grupā un pat uz iekļūšanu Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā. Lai to izdarītu, visupirms ir jāizcīna uzvara Atēnās. Lai arī to jau agrāk esam izdarījuši, īsti neticas, ka varoņdarbu izdosies atkārtot. Tiesa, arī neizšķirts būtu ļoti labs iznākums, kas turpinātu ļaut cerēt uz, iespējams, lielāko sensāciju pasaules futbolā pēdējos gados (tomēr no Āzijas un Amerikas zonas ir daudz vieglāk iekļūt finālturnīrā nekā no Eiropas).

Brīnumdaris Starkovs

Vai pēdējo gadu laikā ir kas īpašs mainījies? Vai pēkšņi mūsu futbolisti iekļuvuši Eiropas visaugstākā līmeņa klubos un dodās laukumā Čempionu līgā? Nē. Mūsējie pārsvarā (bet ne visi!) joprojām spēlē diezgan viduvējas kvalitātes čempionātos un klubos. Tomēr viens gan ir mainījies - uz veiksmes takas pēc diskvalifikācijas atgriezies Aleksandrs Starkovs, kurš, manuprāt, ir galvenā atslēga izlases panākumos. Negribas nopelt mūsu futbolistus, taču individuāli lielākā daļa spēlētāju tālu atpaliek gan no grieķiem, gan šveiciešiem, gan izraēliešiem. Sava daļa taisnības ir Guntim Indriksonam, kurš izteicās, ka Latvijas izlases vieta būtu pat aiz Moldovas. Taču Starkovs kārtējo reizi pierādījis, ka ar diezgan pieticīgiem resursiem spēj panākt fantastisku rezultātu. Kā ar spēlētājiem, no kuriem tikai daži regulāri spēlē augstā līmenī, kā ar vidējo līniju, kas pirms pāris gadiem nespēja pierādīt pārākumu pat pār Lihtenšteinas un Luksemburgas (izlases firmas zīme ilgu laiku bija spēja izdarīt vien pāris precīzas piespēles pēc kārtas) kolēģiem, ir iespējams kā līdzīgs ar līdzīgu spēlēt ar Šveici un Izraēlu, man joprojām nav skaidrs – par to varu tikai noņemt cepuri Petroviča priekšā. Tomēr Starkovs pierāda arī to, ka ne visu izšķir katra futbolista līgums un algas čeks. Ir arī citas daudz nepieciešamākas vērtības. Kā piemēram, komandas gars, komandas spēle, saliedētība, ticība saviem spēkiem, motivācija u.t.t. Latvijas izlase ir kā viens vesels un pirms kārtējās spēles nav jāšaubās, ka katrs spēlētājs laukumā atdos visus 100% un vēl vairāk.

Apetīte rodas ēdot

Viens no iemesliem, kāpēc šobrīd futbols popularitātes un panākumu ziņā apsteidz par nacionālajiem sporta veidiem dēvētos hokeju un basketbolu, ir arī "Ventspils" sniegums Eirokausos. UEFA prezidenta Mišela Platinī jaunieviestā Eirokausu sistēma krietni atvieglojusi ceļu uz Čempionu līgas un Eiropas līgas grupu turnīriem arī tādiem klubiem, kas agrāk par to reāli sapņot nevarēja. Tomēr šovasar neliela cerība ventspilnieku faniem bija. Tā vēl vairāk palielinājās pēc izlozes rezultātiem, kas šosezon mūs ir ārkārtīgi lutinājusi – visās kārtās mums tika ielozēts viens no parocīgākajiem iespējamajiem pretiniekiem. Lai arī pēc Eiropas līgas grupu turnīra izlozes varēja šķist, ka ar grupu nav paveicies – nav ne grandu, ne izredžu uz otro vietu -, tomēr beigu beigās izrādījies, ka arī šoreiz izloze mums ir palīdzējusi. Gan "Sporting", gan "Hertha", gan "Heerenveen" sezonu uzsākušas ne pārāk veiksmīgi. Savu amatu zaudējuši jau vācu un holandiešu kluba treneri. Pirmajās divās spēlēs izcīnīti divi punkti. Lai arī pirms spēlēm maz bija tādu, kas reāli ticēja panākumam, tagad pat šķiet, ka četri un pat seši punkti šajos mačos bija reāli iegūstami. Apetīte rodas ēdot – tagad Latvijā klusībā tiek cerēts pat uz otro vietu grupā (pirmo tomēr, visticamāk, iegūs "Sporting").

Jo lielāks haoss, jo lielāki panākumi?

Paskatoties gan uz "Ventspils" sniegumu, gan izcīnītajiem diviem punktiem, diezgan grūti atrast loģisku izskaidrojumu. Ja vienīgi tas, ka līdzšinējie pretinieki sezonas sākumā ļoti tālu atpaliek no pagājušās sezonas snieguma. Atceroties, kas ar "Ventspili" noticis pēdējo mēnešu laikā, pat jābrīnās, ka komanda laukumā demonstrē tik saturīgu sniegumu (tiesa, progresam iespēju ir ļoti daudz). Vasarā tika zaudēts galvenais treneris, izmainīta liela daļa sastāva. Būtībā vienā mirklī tika sagrauts viss, ko ukraiņu speciālists Romāns Grigorčuks vairāku gadu laikā bija izveidojis. Komandā praktiski vairāk nav arī vienīgo spēlētāju, kas tika uzskatīti par neaizvietojamiem,- Latvijas izlases aizsarga Denisa Kačanova un pieredzējušā uzbrucēja Vīta Rimka. Vārdu sakot, izdarīts tika praktiski viss, lai Eirokausos klubs nostartētu neveiksmīgi (pat, ja nākotnes vārdā šāds solis būtu saprotams, tagadnes ziņā to saprast bija grūti – kāpēc tieši pirms spēlēm pret "Zurich", kāpēc ne vēlāk…). Tomēr itāļu trenerim Nuncio Dzavetjēri ir izdevies ar pilnīgi jaunu komandu iegūt divus punktus Eiropas līgā. Zinot to, ka sastāvs vēl nav saspēlējies, ka Dzavetjēri ne tuvu vēl nezina katra spēlētāja plusus un mīnusus, jāsaka, ka šis "Ventspils" modelis var spēlēt tikai labāk.

Kāda būs nākotne?

Pat, ja šobrīd klusībā tiek cerēts uz otro vietu grupā gan izlašu mačos, gan Eiropas līgā, nevajadzētu komandas nosodīt gadījumā, ja to iegūt neizdosies. Lai arī izlase un "Ventspils" priecē ar savu sniegumu, joprojām izredžu nav daudz. Bet ir. Taču, ja beigu beigās kāroto sasniegt neizdosies, mūsu futbolisti tāpat būs pelnījuši aplausus. Jo futbolā mūsu resursi – gan spēlētāju, gan infrastruktūras, gan finansiālie – ir ļoti ierobežoti, kamēr gan Šveice, gan Izraēla, gan Grieķija, gan "Hertha", gan "Sporting" un "Heerenveen" mums šajā ziņā ir tālu priekšā. Tomēr šis rudens atkal ir atgādinājis, ka Latvijā eksistē arī tāds sporta veids kā futbols.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +28 [+] [-]

, 2009-10-03 12:18, pirms 15 gadiem
jaa Starkovs ir malacis,te nu basketbolam butu jamacas no futbola,kas ir komandas gars un saliedetiba,ka ari 100%atdeve

     [+] [-]

, 2009-10-03 12:18, pirms 15 gadiem
Kāds ari atcerejas ka Latvijas futbolam iet..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-10-03 12:23, pirms 15 gadiem
Pedejais_vacietis rakstīja: Starkovs ir uzticas vecajai kavalērijas gvardei,tāpēc jau ir arī rezultāts.
Māris izlasē spēlēs pat tad,ja viņš nekur nespēlēs,jo izlasē viņš vienmēr atgūst formu.
tas toch izlasee kautka marim labi iet
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2009-10-03 12:24, pirms 15 gadiem
Pedejais_vacietis rakstīja: futbolistiem deguns tik ātri debesīs neceļas, un ja notiek tā ,ka saslimst ar zvaigznes slimību,tad noraujas tā,ka atceras uz ilgiem laikiem,tāpat kā tas jau bija ar Māreli,tagad gan grūti jāstrādā,lai kaut uzspēlētu
nu bet basketbolisti,praktiski vislaik atraujas un macibas ka nav ta nav

  +4 [+] [-]

, 2009-10-03 12:26, pirms 15 gadiem
Domāju, ka lielākā censācija būs Slovakijas izlases 1.vieta 3.grupā . Tiesa gan ar izlozi viņiem bija relatīvi paveicies !

  +2 [+] [-]

, 2009-10-03 12:29, pirms 15 gadiem
Zidane The Best rakstīja: Manuprāt ir tieši pretējais , Starkovs ir sācis vairāk iesaistīt jaunākus un teicis atā tādiem spēlētājiem kā paharam , stepanovam uc. un tamdēļ arī mūsu sniegums ir uzlabojies!
Pahars gan aizgāja pats. Ja viņš pats gribētu, izlasē droši vien būtu vēl tagad, bet pats ar godu aizgāja no izlases.

  +4 [+] [-]

, 2009-10-03 12:29, pirms 15 gadiem
Tas, ka Heerveen un Hertai ir problēmas, tas mūs nekrata. Tā ir viņu problēma. Uz doto brīdi rezultāts ir, ka mums ir 2 punkti pret Bundeslīgas komandu un Nīderlandes kausa ieguvēju.

  +3 [+] [-]

, 2009-10-03 12:47, pirms 15 gadiem
UserSupport rakstīja: Tas, ka Heerveen un Hertai ir problēmas, tas mūs nekrata. Tā ir viņu problēma. Uz doto brīdi rezultāts ir, ka mums ir 2 punkti pret Bundeslīgas komandu un Nīderlandes kausa ieguvēju.
Preciizaak es teiktu mums ir divi punkti pret klauniem
Herta ir peedeejaa vietaa Bundesliigaa, izkritusi no kausa un Europas liigaa 2 speelees 1 punkts pret Ventspili.
Heerenveen ir 16. vietaa no 18 komandaam Holamdas chempii

  +4 [+] [-]

, 2009-10-03 12:50, pirms 15 gadiem
Guncha123 rakstīja: Preciizaak es teiktu mums ir divi punkti pret klauniem
Herta ir peedeejaa vietaa Bundesliigaa, izkritusi no kausa un Europas liigaa 2 speelees 1 punkts pret Ventspili.
Heerenveen ir 16. vietaa no 18 komandaam Holamdas chempii
nu ja reali vareja but pat 6 punkti,gandriz jasaka ka nepaveicas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-10-03 13:11, pirms 15 gadiem
uz veiksmes takas pēc diskvalifikācijas atgriezies Aleksandrs Starkovs.
kas pa diskvalifikaciju?atgaadiniet,kaut ko palaidu garaam!!!

     [+] [-]

, 2009-10-03 13:17, pirms 15 gadiem
bukka rakstīja: uz veiksmes takas pēc diskvalifikācijas atgriezies Aleksandrs Starkovs.
kas pa diskvalifikaciju?atgaadiniet,kaut ko palaidu garaam!!!
Pagājušajā PČ ciklā spēlē pret Portugāli tika izraidīts, pēcāk sekoja diskvalifikācija. Izlasi pārņēma Andrejevs, turpinot strādāt arī nākamajā ciklā. Tad atgriezās Starkovs.

     [+] [-]

, 2009-10-03 13:43, pirms 15 gadiem
suvass rakstīja: Pahars gan aizgāja pats. Ja viņš pats gribētu, izlasē droši vien būtu vēl tagad, bet pats ar godu aizgāja no izlases.
nu šķiet, ka vinjam traumas liedz turpināt spēlēt kaut vai Latvijas čempī...

  +1 [+] [-]

, 2009-10-03 13:51, pirms 15 gadiem
pirms gada 6.septembrī Latvija viesos uzvarēja Moldovu 2:1, tas tā ..
protams Starkovam milzīga nozīme un veiksme ar izlozi, bet kopumā jau futbola līmenis Latvijā nav pacēlies un arī spēles līmenis nav ļoti audzis - ir koncentrēšanās uz atsevišķām spēlēm. tā ir bijis arī iepriekš un būs turpmāk.
FKV vispār ļoti paveicās ar jaunās sistēma ieviešanu, nevar salīdzināt iepriekš izredzes un tagad, galvenais ka paši izmantoja iespēju. tas ir vispārīgs viedolis - iekļūt grupu turnīrā (arī ČL) ir daudz grūtāk nekā tur spēlēt. EL spēlē 48 komandas, ar lielāko daļu FKV var nospēlēt līdzīgi un cerēt uz punktiem. nevar teikt ka abās spēlēs rādītu superspēli, drīzāk viduvēji, bet iztiekot bez rupjām kļūdām aizsardzībā jau 2 p. cik būtu ar Grigorčuku nekad neuzzināsim ..

     [+] [-]

, 2009-10-03 13:52, pirms 15 gadiem
Patiešām, cerēsim uz to labāko! Ja neizdosies - nu sasniegts tāpat būs daudz, ņemot vērā visu veidu ierobežotos resursus (kā autors jau norāda). Tomēr galvenais - jācīnās, jo dažreiz visfantastiskākās idejas tomēr realizējas!

  +2 [+] [-]

, 2009-10-03 14:04, pirms 15 gadiem
Paldies futbolam,kas peec eiropas basketa chemja uzlabojis krietni gariigo....!!IIsteniiba,katraa atiiistiitaa valstii un netikai(domaaju eiropu,aaziju,dienvidameriku) futbols ir nr.1, tapeec ceru savaa dziveee veel sagaidiit,lai arii pie mums kaadreiz taa buutu,bet ......!!

  +1 [+] [-]

, 2009-10-03 14:11, pirms 15 gadiem
es ceru uz diviem brīnumiem... izkļūšanu no grupas un skaistu uzvaru pār Grieķiju

  +2 [+] [-]

, 2009-10-03 16:00, pirms 15 gadiem
Man vienmēr paticis futbols , tikai nav intresanti skatīties , kā spēlē kautkādas komandas citu valstu čempionātos utt. vismaz beidzot ir ventspils , kam just līdzi.

  +3 [+] [-]

, 2009-10-03 16:14, pirms 15 gadiem
to zigiss
Tāpēc jau Platini ieviesa jauno sistēmu,lai arī mūsu līmeņa klubiem būtu
iespēja pacīnīties citā līmenī un par to viņam var teikt lielu paldies,jo par
klubu līmeņa futbolu pēkšņi sākuši interesēties arī Latvijā.Un pagaidām FK Ventspils nav izgāzies,tiesa domāju,kad tuvosies izšķirošās cīņas ,būs pavisam grūti,jo pretinieki būs mūs iepazinuši.Un vēl,iespēja ir dota,tikai tā vēl ir jāizmanto un neticu,ka teiksim LM vai Skonto tiktu pāri BATE barjerai.Tā kā priecāsimies par to ,kas mums
šobrīd tiek dots futbolā.Bet izlases faktorā droši var teikt ,ka 50%
panākumi pienākā Starkovam,jo šobrīd tikai viņš prot veiksmīgi vadīt Latvijas izlasi,lai kā man nepatīk viņa konservatīvisms,tomēr laikam viņš zina vislabāk,kā panākt labus rezultātus ar mūsu līmeņa futbolistiem.Lai mums veicās!

     [+] [-]

, 2009-10-03 20:12, pirms 15 gadiem
andrisd rakstīja: Sava daļa taisnības ir Guntim Indriksonam, kurš izteicās, ka Latvijas izlases vieta būtu pat aiz Moldovas
Seit es pilniba nepiekritu
Indriksonam būtu vieta aiz miskastēm...

     [+] [-]

, 2009-10-03 20:27, pirms 15 gadiem
Ja tā godīgi sākumā izskatījās, ka skonto arī ir labas cerības, bet viņu spēle izbraukumā ļoti sarūgtināja, vienubrīd likās, ka viņi ir paņēmuši piķi par atdoto pēli...

     [+] [-]

, 2009-10-09 20:32, pirms 15 gadiem
Ja virslīgā nespēlē Valmieras komanda tad nav nekāda prieka .Seviškī tāpēc ka tā neizkrita bet naudas dēl izstājās ,palīdžiet atrast kādu miljonāru ,kurš nopirktu klubu. Vēl kāpēc nevarētu publicēt arī apskatus par spēlem pirmajā līgā?