Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Ļebedevam 6 punkti pirms GP, Gustam - debija Ekstralīgā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Ļebedevam 6 punkti pirms GP, Gustam - debija Ekstralīgā
Jācer, ka sev labi zināmajā Landshutas mototrekā Andžejam Ļebedevam būs labs GP posms.

Pirmo reizi Polijas spīdveja Ekstralīgā divu komandu mačā tikās arī divi Latvijas spīdvejisti - Andžejs Ļebedevs Lešno "FOGO Unia" rindās un Francis Gusts Vroclavas "Betard Sparta" sastāvā. Francim tā bija debija pasaules spēcīgākajā spīdveja klubu līgā, savukārt Andžejam tās bija sacensības pirms trešā GP seriāla posma šovakar Landshutas mototrekā Vācijā.

Lešno komandas sastāvā uz maču Vroclavā nevarēja doties tās līderis Janušs Kolodzejs un labākais juniors Damjans Ratajčiks - abiem savainojumi. Tāpēc tika paredzēts, ka Vroclavas komanda uzvarēs bez īpašām problēmām. Beigās tā arī bija - 57:33 "Betard Sparta" labā, taču uzvara nebūt nenāca tik viegli, kā varbūt izskatās.
Pēc pirmajiem četriem braucieniem - 12:12. Mājinieki sāka ar 5:1 uzvaru pirmajā braucienā, viesi atbildēja ar 5:1 uzvaru (pārsteigums!) junioru braucienā, bet vēl divi braucieni beidzās neizšķirti 3:3. Tajā skaitā arī Andžeja Ļebedeva pirmais brauciens, kurā viņš apsteidza Maceju Janovski, finišēja trešais un kopā ar Gžegožu Zengotu atveda neizšķirtu. Francis Gusts Vroclavas komandā bija pieteikts ar 16. numuru, kas nozīmē - astotais braucējs komandā un kas nozīmē, ka piedalīties kādā braucienā varēs tad, ja komandai būs liels pārsvars vai kādu vajadzēs aizstāt. Notika pirmais variants. Celiņš pēc lietus sāka apžūt (nedaudz uzlija arī mača laikā) un mājinieki ātrāk un labāk pielāgojās jaunajiem apstākļiem - vēl pēc četriem braucieniem bija jau 29:19, vēl pēc diviem - 39:21 un 11. braucienā pirmo reiz Ekstralīgā startēja arī Francis Gusts. Diemžēl neizdevās starts un panākt kādu nebija iespējams - 2:4 (Daniels Bjūlijs bija otrais). Ļebedevam labs bija arī viņa otrais brauciens - otrā vieta aiz Janovska un kopā ar Bartošu Smektalu atkal atvests neizšķirts 3:3, taču tad arī Ļebedevam sekoja nesekmīgs brauciens. Andžejs nomainīja motociklu, taču 12. braucienā pagalam neizdevās starts.
Pirms pēdējiem diviem braucieniem mača liktenis jau bija izšķirts un abu komandu treneri ļāva startēt junioriem vai tiem, kuri braukuši mazāk (Artjoms Laguta, piemēram, Vroclavas komandā uzvarēja trijos braucienos un vairs nestartēja). 14. braucienā pie starta lentām stājās abi mūsu spīdvejisti - gan Ļebedevs, gan Gusts. Francim šoreiz bija labs starts no ārmalas, likās, ka izejā no pirmā līkuma viņš būs pat otrais aiz Zengotas, taču laikam aizbrauca nedaudz par platu un nācās samazināt ātrumu, lai neiebrauktu apmalē. Ceturtais.Tā ka pirmo punktu vai punktus Ekstralīgā vēl būs jāgūst. Savukārt Ļebedevs aizvadīja savu labāko braucienu šajā mačā - viņš panāca, apsteidza un pārspēja nesenā SEC pretendentu fināla uzvarētāju Janovski, finišēja otrais un kopā ar Zengotu atveda 5:1 uzvaru. Par vēlu...
Lešno komandā tikai trim braucējiem izdevās iegūit vismaz 5 punktus - pa 7 punktiem bija Keinanam Rjū un Zengotam, 6 punkti - Ļebedevam.
Šovakar Landshutas mototrekā Vācijā - trešais GP seriāla posms. Ne tikai GP seriāla vēsturē, bet arī vispār spīdveja individuālā pasaules čempionāta finālu vēsturē Landshutā sacensības notika tikai vienreiz - 1997. gadā šeit arī bija trešais GP posms (uzvarēja leģendārais "Profesors" dānis Hanss Nīlsens). Titulētākā Vācijas spīdveja kluba (19 reizes valsts čempions) mototreks ir garākais šā gada GP posmos (390 metri) un tā lielākā īpatnība ir gara starta taisne līdz pirmajam līkumam. Ar to būs jārēķinās, arī regulējot motorus un izvēloties pārnesumus. Andžejam Ļebedevam šis mototreks ir labi zināms, jo viņš savulaik pārstāvēja Landshutas "Devils" komandu un bija ar to Vācijas čempions. Titula īpašnieks polis Bartošs Zmarzliks pirms pieciem gadiem šeit ieguva 15 punktus "Speedway of Nations" pusfinālā, toreiz šeit brauca arī zviedrs Fredriks Lindgrens, savukārt Vācijas spīdveja bundeslīgā šeit ir braukuši iepriekšējā GP posma uzvarētājs austrālietis Džeisons Doils un Eiropas čempions dānis Mikels Mihelsens. Skaidrs, ka vislabāk Landshutas mototreks ir zināms mājiniekam Kaiam Hukenbekam un jaunākajam čempionam Vācijas spīdveja vēsturē Norikam Blēdornam, kurš būs posma rīkotāju pārstāvis. Tiesa, iepriekšējā GP posma pusfinālā Hukenbeks (pašreiz kopvērtējumā ieņem 7. vietu) piedzīvoja kritienu un savainojuma dēļ nepiedalījās atkārtotā braucienā, viņš nepiedalījās sacensībās visu šo nedēļu, tā ka nevar zināt, cik gatavs Kais būs braukt. Piedalīsies viņš noteikti. Jācer, ka Landshutas treka zināšana Andžejam Ļebedevam palīdzēs aizvadīt labu GP posmu. Pirmajos divos viņam īpaši nesekmējās, bija daži labi braucieni un bija viena uzvara, taču kopumā pietrūka stabilitātes, lai tiktu pusfinālā.
Pirmajos divos šā gada GP posmos uzvarēja spīdveja dzimtenes Austrālijas pārstāvji - vispirms Džeks Holders, bet tad Džeisons Doils. Kopvērtējumā līderis ir Doils, par 6 punktiem atpaliek Holders un Zmarzliks, par 9 punktiem - brits Roberts Lamberts. Andžejs Ļebedevs ieņem 15. vietu.