Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Džaizeks Lotijs: "Dažreiz nav patīkami dzirdēt patiesību, taču treneru tiešums palīdz"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Džaizeks Lotijs: "Dažreiz nav patīkami dzirdēt patiesību, taču treneru tiešums palīdz"
Džaizeks Lotijs (Jaizec Lottie) 2024. gada 19. maijā. Foto: Andris "Griands" Grīnbergs

"Nākamā spēle būs pati grūtākā. Nav izšķiroši, 3-1 vai 3-3, mums jārāda pašatdeve un labs basketbols," pēc uzvaras Latvijas basketbola līgas fināla ceturtajā spēlē Rīgas arēnā teica VEF aizsargs Džaizeks Lotijs (Jaizec Lottie).

Jauks un smagi strādājošs puisis – Lotijs atstāj labu iespaidu gan laukumā, gan pēcspēles intervijā. Trijatā ar Šonu Paipsu jaunāko un Dairi Bertānu viņi finālsērijā ieeļļo VEF uzbrukuma motoru. Svētdien VEF trio sameta 62 punktus, pārspējot OHH – Osborns, Hanters, Hepa – 54 punktus.

“Spēle bija spraiga – jau zinājām, ka tā būs. “Rīgas Zeļļi” ceturtdien svinēja uzvaru mūsu laukumā, tāpēc gaidījām smagu cīņu. Svētdien piedzīvojām kāpumus un kritumus, taču galotnē iniciatīva bija mūsu rokās,” pēc komandas sapulces teica Lotijs.

LBL debitanti pirmajā puslaikā paveica labu darbu pret VEF garajiem spēlētājiem. Gregs Vitingtons punktus no spēles krāja tikai perimetrā, savukārt Arnaldo Toro gandrīz nebija iespēju groza tuvumā. Kas palīdzēja “vīriem melnā” atgriezties spēlē?

“Tāds ir basketbols – ir dienas, kad neiet spēle. Šodien tā notika ar mūsu garajiem puišiem. “Rīgas Zeļļi” neļāva viņiem sajust spēli soda laukumā. Mums nācās pielāgoties. Nevaram balstīties uz vienu spēlētāju, esam komanda. Ja kādam nesanāk, jāuzņemas citiem.

Vairākumam amerikāņu nav viegli pierast pie Latvijas garās, aukstās un tumšās ziemas, taču pozitīvi noskaņotajam Lotijam tas nesagādāja lielas grūtības. Viņš dzīvo Klinšu kalnu (the Rockies) pakājē, kur valda kontinentāls klimats ar aukstām ziemām.

“Izaugu Kolorado – pavalstī, kur ir daudz sniega un lielu gada daļu valda auksts laiks. Tajā pašā laikā ir diezgan daudz saulainu dienu. Kolorado pieredze man palīdzēja iejusties Latvijas ziemā. Kad kļuva auksts un daudz sniga, jutos kā mājās. Pārmaiņas laika apstākļos nebija lielas.

Džaizeks ir uzticams Denveras basketbola atbalstītājs. “Esmu “Nuggets” uzticamākais fans (die hard fan) no bērnu dienām. Apmeklēju spēles. Šovakar ir septītā spēle Rietumu finālā pret Minesotu. Protams, ka jūtu līdzi komandai, kura ir pašreizējā NBA čempione.”

Lotijs mācījās “Cherokee Trail” vidusskolā Auroras pilsētā, bet studenta gados pārstāvēja “Little Rock Trojans” (2017-2020) un “Flagler” (2020-2022) vienības. Viņa ārzemju gaitas sākās trīskārtējā Šveices čempionvienībā “BBC Monthey”, kam sekoja īslaicīga uzturēšanās Itālijas A sērijas klubā “Givova Scafati”.

Pirms trīs mēnešiem Lotijs ar VEF nopelnīja Latvijas kausu. “Noteikti vēlamies izcīnīt otro uzvaru Latvijas turnīros. Tas nebūs viegli, jo “Rīgas Zeļļi” ir lieliska komanda. Mums jādodas laukumā un jāspēlē labs basketbols, lai uzvarētu. Turpinām atbalstīt viens otru, bet darbs vēl nav pabeigts. Nevaram sadomāties vai atslābināties.”

Sarunas noslēgumā Džaizeks veltīja atzinīgus vārdus VEF treneriem. “Jānis Gailītis, Žeņa Kosuškins un Krists Pīternieks ir lieliski treneri. Vērtēju viņus ļoti augstu, jo daudzi treneri nesaka to, kas tev būtu jādzird. Daži treneri saka, ko vēlies dzirdēt. Viņi nelaipo un saka, kā ir. Dažreiz nav patīkami dzirdēt patiesību, taču beigās kļūsim par labākiem spēlētājiem.”