Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Skrējēji Rīgas maratonā rēķinās ar spēcīgu konkurenci, cer uz augstākajiem rezultātiem

Skrējēji Rīgas maratonā rēķinās ar spēcīgu konkurenci, cer uz augstākajiem rezultātiem
Preses konferences vadītājs Toms Grēviņš intervē favorītus no Āfrikas. Foto: Gundars Galkins/LSM.

Latvijas ātrākie skrējēji un spēcīgi ārzemju gargabalnieki vakar 'Rimi Olimpiskajā centrā" notikušajā preses konferencē pauda, ka nedēļas nogalē "Rimi" Rīgas maratonā dažādās distancēs cer sasniegt labākos rezultātus. Savukārt daudzi tūkstoši citu dalībnieku skries personisko mērķu sasniegšanai un vienotā svētku gaisotnē izbaudīs kustību prieku. Diemžēl daži no vadošajiem skējējiem nevarēs piedalīties. Vīriešiem šodien jūdzē neskries iepriekšējo divu gadu uzvarētāji Jānis Razgalis (dziedē traumas) un Uģis Jocis (apslimis), par kura nestartēšanu tapa zināms tikai vakar, bet svētdien maratonā neredzēsim četrkārtējo čempionu Kristapu Bērziņu (pēc apslimšanās nav formā).

Klasiskajā maratonā sievietēm viena no Latvijas galvenajām cerībām kopā ar iepriekšējo gadu uzvarētājām Amandu Krūmiņu un Annu Kļučņiku būs Anita Siliņa (Kažemāka), kura pirms piecām nedēļām skrēja Parīzes maratonā, tādēļ pašlaik noteiktus mērķus startam mājās neizvirza. Tomēr treniņos sasniegtie rādītāji ir labāki nekā pirms starta Parīzē, kas Siliņai ļauj sacensības sagaidīt cerīgā noskaņojumā. Viņai ir pieredze skriet arī lielākā karstumā, un sportisti nebiedē, ja svētdien termometra stabiņš varētu būtiski pakāpties.

Rīgas maratona trase Anitai patīk labāk nekā maršruts Parīzē, kur bija daudz taktikas izaicinājumu. Bez tiem neiztikt arī Rīgā, piemēram, uz Akmens tilta vai Dzegužkalnā, tomēr Siliņa ar tiem rēķinās un ir gatava cīnīties par Latvijas čempionāta medaļām.

Pirms gada Siliņa, kuras kontā ir visa kaluma medaļas Latvijas čempionātos maratonā, nopelnīja Latvijas čempionāta bronzas godalgu, un arī šoreiz viņai jārēķinās ar labi zināmām sāncensēm. Par vietu uz pjedestāla ar Siliņu konkurēs pirms gada uzvarējusī Amanda Krūmiņa un sudraba medaļniece Anna Kļučņika.

Vīriešiem Latvijas maratona čempiona titula pretendentu vidū augstvērtīgākā personiskā rekorda īpašnieks ir Dmitrijs Serjogins. Startēs arī pērnā Latvijas čempionāta godalgoto vietu ieguvēji – zelta medaļnieks Aleksandrs Raščevskis, vicečempions Renārs Roze un bronzas laureāts Kristaps Vējš-Āboliņš. "Rimi" Rīgas maratona ieskaitē uz uzvaru pretendēs arī vairāki spēcīgi ārzemju skrējēji, viņu vidū kenijietis Rodžerss Maijo un Gruzijas rekordists Daviti Harazišvili.

Šogad "Rimi" Rīgas maratonā spēcīgākais dalībnieku sastāvs pulcēsies pusmaratonā, kur viens no galvenajiem favorītiem būs pērnā gada pasaules čempionāta skriešanā Rīgā bronzas medaļnieks kenijietis Samvels Niamai Mailu. Viņš piektdien maratona publicitātes pasākumā pauda apņēmību finišēt ātrāk nekā stundā. Pasaules čempionāta bronzu oktobrī viņš nodrošināja ar finišu pēc 59 minūtēm un 19 sekundēm.

Sievietēm viena no galvenajām uzvaras pretendentēm pusmaratonā ir Kenijas skrējēja Džūdija Dželagata Kemboi, kura pirms pāris nedēļām sasniedza lielisku personīgo rekordu (65:45). Ar Kemboi nopietni konkurēs arī viņas tautiete Valarija Džemeli un etiopiete Gebru Azmera Hagosa.

Pusmaratonā startēs arī Jeļena Ābele, kura pašreizējo formu neuzskata par pietiekami augstu, lai cīnītos par augstākajām vietām, tomēr viņa vēlas parādīt saviem audzēkņiem sporta skolā, ka ir jākustas un jāpiedalās skriešanas svētkos. Ābele tēmē uz rezultātu, kas būtu labāks nekā viena stunda un 20 minūtes.

Ja cīņa par godalgām maratonā un pusmaratonā risināsies svētdien, 19. maijā, tad jau šodien kļūs zināmi Latvijas čempioni jūdzes skrējienā. Starts paredzēts plkst.10.00 pie Mākslas muzeja, bet finišs pie Brīvības pieminekļa. Līdz startam dalībniekus izklaidēs atraktīvais Kaspars Breidaks, bet čempionātu komentēs Ivars Bācis.

Vīriešiem galvenie pretendenti cīņā par uzvaru ir Latvijas rekordists Ņikita Bogdanovs, kā arī vairāki iepriekšējo gadu medaļnieki Kristers Kudlis, Edgars Šumskis, Lauris Lapsa un Roberts Glazers. Sievietēm spēcīgajā starta sastāvā ir Latvijas rekordiste jūdzes distancē Austra Ošiņa, Tokijas olimpisko spēļu dalībniece un 2023. gada čempione jūdzes skrējienā Līga Velvere, junioru čempione Alise Petrova un māsas Vanadziņas - Sibilla un Kamilla, kā arī U18 ātrākā skrējēja Marta Luīze Pētersone.

Šodien Krastmalā norisināsies arī Bērnu diena, kur mazākie skrējēji veiks 200m un 400m, kā arī 60m sprintu, un kur par jautru un pozitīvu atmosfēru rūpēsies Jānis Kozlovskis un Māra Sleja.

Izmantotie resursi:
LSM.lv - Uzticamas ziņas


Laura Osipenko - vadībā. Foto: Ilze Sirmā

Osipenko uzvar Zundas un Pedera kausā barjerskriešanā Cēsīs

Piektdien Cēsu Pilsētas stadionā, tika izcīnīti Iievas Zundas un Gunta Pedera kausi barjerskriešanā. Sievietēm kausu ieguva Latvijas sportiste Laura Osipenko ar rezultātu 13,89 sekundes, bet vīriešiem par uzvarētāju Igaunijas pārstāvis Stevens Lepoja ar rezultātu 13,81 sekundes.
Mikols Alekna. Foto: AFP/Scanpix
2

Mikols Alekna apspēlē tēvu un met disku līdz gandrīz 71 metram

Oslo notiekošajās Dimanta līgas sacensībās lietuviešu diskraidis Mikols Alekna izcīnījis uzvaru ar 70,91 metru tālu raidījumu, kas tādā veidā lietuvietim ļāva pārspēt savam tēvam Virgīlijam Aleknam piederošo sacensību rekordu.
Līna Mūze-Sirmā. Foto: Guntis Bērziņš
5

Uz Eiropas čempionātu Romā dosies ducis Latvijas vieglatlētu

Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS) paziņojusi sportistus, kuri no 7. līdz 12. jūnijam pārstāvēs Latvijas krāsas Eiropas čempionātā vieglatlētikā, kas norisināsies 70 tūkstošus ietilpīgajā Romas Olimpiskajā stadionā.