Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Futbolisti (Mežeckis) blefo. Atkārtoti

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Futbolisti (Mežeckis) blefo. Atkārtoti
Jānis Mežeckis, Marians Pahars un Guntis Indriksons
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Latvijas Republikas Saeima 2. jūnijā lems par "Liepājas" futbolista Kristiana Damiana Torresa (1985., Argentīna) uzņemšanu Latvijas pilsoņu pulkā par īpašiem nopelniem valsts labā.Torresa naturalizāciju atbalstījusi arī Latvijas Futbola federācija. Rekomendācijas Saeimas komisijai nosūtīja gan LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, gan izlases galvenais treneris Marians Pahars. Visticamāk, ka Saeimas pozīcija lems pozitīvi, taču laikam jau godīgāk būtu, ja formulējums būtu "pa draugam" un nevis "par īpašiem nopelniem". Jo argentīnietim tādu pagaidām nav. Ja neskaita to, ka viņš prot Latvijas futbola oficiālo valodu (krievu).

"Esmu pārliecināts, ka Kristians varētu nopietni pastiprināt Latvijas futbola izlasi un palīdzētu sasniegt augstus rezultātus gan Eiropas, gan pasaules līmeņa sacensībās," savā rekomendācijā norāda Marians Pahars. "Latvijai pēc ilgāka laika ir ielozēta labvēlīga grupa pasaules čempionāta kvalifikācijā, un ir lielas cerības, ka, piesaistot Kristianu, mums ir reāla iespēja pacīnīties par ceļazīmi uz 2018. gada pasaules čempionāta finālturnīru, kas būtu nenovērtējams panākums Latvijas futbolam un valstij kopumā."

Arī Jānis Mežeckis savā rekomendācijā norādīja uz Torresa kvalitātēm futbola laukumā un cerību ar viņa palīdzību nonākt PK 2018 finālturnīrā. Rekomendāciju Torresa kļūšanai par Latvijas pilsoni nosūtījis arī Liepājas Domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, savas vadītās pašvaldības vārdā atbalstot Torresa naturalizāciju.

Un tagad kāds garāks citāts. LETA 2007. gada 8. marta ziņa:

"Rīga, 8.marts, LETA. Saeima šodien steidzamības kārtā pieņēma likumus par trīs jaunu futbola kluba "Skonto" futbolistu atzīšanu par Latvijas pilsoņiem.

Par Latvijas pilsoni ar Saeimas lēmumu tika atzīts futbolists Andrejs Perepļotkins, kurš ir dzimis 1984.gada 27. decembrī Harkovā, Ukrainā. Kopš sešu gadu vecuma jaunietis aktīvi nodarbojies ar futbolu, ir spēlējis vairākos ārzemju futbola klubos, bet kopš 2004.gada Perepļotkins dzīvo Latvijā un spēlē futbola klubā "Skonto", ar kuru ir noslēdzis līgumu līdz 2010.gadam.
Latvijas pilsonība tika piešķirta arī Krievijas pilsonim Andrejam Kostjukam, kurš ir dzimis 1988.gada 17.februārī Ivanofrankovskā, Ukrainā. Jaunietis kopš astoņu gadu vecuma aktīvi nodarbojies ar futbolu un ir Maskavas "Spartaka" futbola akadēmijas absolvents. Kopš 2004.gada Kostjuks dzīvo Latvijā un spēlē futbola klubos "Skonto" un "Olimps", ar kuriem ir noslēdzis līgumu līdz 2010.gadam.
Tāpat par Latvijas pilsoni tika atzīts Ivans Sputajs, kurš ir dzimis Lietuvā 1988. gada 9. februārī. Jaunietis ar futbolu sācis nodarboties Daugavpilī. Viņš kopš 2002.gada dzīvo Latvijā un spēlē futbola klubos "Skonto" un "Olimps", ar kuriem noslēdzis līgumu līdz 2010.gadam.

Visi trīs minētie sportisti, uzsākot savas sporta gaitas Latvijā, esot uzsākuši latviešu valodas apguvi un savu nākotni saistot ar Latviju, ko esot apliecinājuši arī Pilsonības likuma izpildes komisijas sēdē.

Visus trīs futbolistus par Latvijas pilsoņiem lūdza atzīt Latvijas Futbola federācija un futbola klubs "Skonto". Kā norāda pilsonības pretendentu ieteicēji, sportistu profesionālisms un meistarība esot izveidojusies, tieši spēlējot Latvijas futbola klubā un palīdzot "Skonto" Latvijas čempionāta, UEFA Čempionu līgas un UEFA Kausu izcīņas sacensībās gūt labus rezultātus. Latvijas futbola izlases treneri esot izteikuši vēlmi iekļaut minētos trīs futbolistus arī valsts izlasē."

Meklēju, kādi tad bijuši pirms deviņiem gadiem trīs "par īpašiem nopelniem" naturalizēto spēlētāju nopelni, taču nezin kāpēc ne Aleksandrs Starkovs, nedz Marians Pahars Kostjuku un Sputaju tā arī nav ne reizi (!) iekļāvuši Latvijas izlasē... Ja jau abi bijuši Latvijas futbolam tik svarīgi, lai federācija Saeimā "izsistu" pilsonību par nopelniem. Par Perepļotkina lielajiem "nopelniem" var diskutēt - ir vairāk nekā 30 spēļu izlasē, vairums gan uz nomaiņu, ir trīs gūtie vārti: 2008. g. pret Andoru (3:0), tad pat pret Lietuvu (2:1) un 2009. g. pret Luksemburgu (4:0). Laikam jau lietderīga naturalizācija, jo kādam jau jāiesit tā bumba arī Andoras un Luksemburgas vārtos. Ja pašu spēlētāji tik vāji.

Par Kostjuku un Sputaju jau pirms deviņiem gadiem futbolu zinošie runāja, ka "nekas tur nebūs", bet, ja priekšniekam vajag... Tagad Liepājas priekšniekiem dikti vajag Torresu.

Futbolisti gan nav vienīgie, kas bīda ES pases "pa draugam". 2003. g. kāds Valdis Valters izmisīgi Latvijas pilsoņos iebīdīja basketbolistu Troju Ostleru. Kurš Latvijas izlasē nospēlēja desmit spēļu, neko paliekošu aiz sevis neatstājot. Bet Valteram gribējās un Saeima iedeva amerikānim Latvijas pasi.

Kaut kad ap to pašu laiku Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Ēvalds Grabovskis Saeimai rekomendēja "par īpašiem nopelniem" piešķirt Latvijas pilsonību vārtsargam Maksimam Jakovļevam (1988.), kurš jau tad nebija konkurētspējīgs, lai tiktu Latvijas jauniešu (U-18) un junioru (U-20) izlasēs.

Mans ierosinājums. No šādiem rekomendētājiem (Valters, Grabovskis, Mežeckis), kuri ir tik neprofesionāli un neredz, ko kurš spēs, vai apzināti blefo nekādus ieteikumus sportistu naturalizācijai nepieņemt. Ja vien tā nav pilsonība "pa draugam".

     [+] [-]

, 2016-05-28 11:45, pirms 8 gadiem
Izlases, kura EČ kvalifikācijā paliek bez uzvarām, treneris uzskata, ka ar šo spēlētāju varam reāli pacīnīties par PK finālturnīru? Kārtējais farss.
Ja viņam tik ļoti vajag Latvijas pilsonību, tad lai iziet normālu naturalizācijas procesu - iemācas valodu(ne jau austrumpuses), šo to no vēstures un būs viņam pilsonība.

  +3 [+] [-]

, 2016-05-28 13:14, pirms 8 gadiem
Raksta pievienotā vērtība - 0. Vēl skaitās maksas raksts..

  -1 [+] [-]

, 2016-05-29 18:11, pirms 8 gadiem
Matuli, kakā savā kokejā! Sveiciens Beresņevam, kurš slāvu valodā Latvijas himnu pat nejēdz nodziedāt ar pasaulē ietekmīgāko pasi kabatā!
Meklē kaut kādus mistiskus argumentus uz citu, iepriekšējo sportistu neveiksmēm. Torresam šeit ir ģimene un ar to nepietiek? Cik viegli argentīnietim ir šeit pagarināt atļautas, lai būtu kopā ar savu ģimeni, ar savu pilsētu un sporta veidu, ko viņš mīl. Te pat nav stāsts tikai par izlasi. Nu ko tu vēl gribi?

  +2 [+] [-]

, 2016-05-29 18:22, pirms 8 gadiem
mrPO rakstīja: Matuli, kakā savā kokejā! Sveiciens Beresņevam, kurš slāvu valodā Latvijas himnu pat nejēdz nodziedāt ar pasaulē ietekmīgāko pasi kabatā!
Meklē kaut kādus mistiskus argumentus uz citu, iepriekšējo sportistu neveiksmēm. Torresam šeit ir ģimene un ar to nepietiek? Cik viegli argentīnietim ir šeit pagarināt atļautas, lai būtu kopā ar savu ģimeni, ar savu pilsētu un sporta veidu, ko viņš mīl. Te pat nav stāsts tikai par izlasi. Nu ko tu vēl gribi?
Viņš zin latviešu valodu? Viņš prot Dievs svētī Latviju? Viņš kaut nedaudz zin Latvijas vēsturi? Tad, kad uz visiem jautājumiem varēs atbildēt ar JĀ, tad arī būs pelnījis un varēs pats nokārtot - nebūs jāprasa visādas "poblaškas". Savādāk tas izskatās pēc kārtējā blata.

  +2 [+] [-]

, 2016-05-29 21:32, pirms 8 gadiem
mrPO rakstīja: Torresam šeit ir ģimene un ar to nepietiek? Cik viegli argentīnietim ir šeit pagarināt atļautas, lai būtu kopā ar savu ģimeni, ar savu pilsētu un sporta veidu, ko viņš mīl. Te pat nav stāsts tikai par izlasi. Nu ko tu vēl gribi?
Tad lai naturalizējas kā jebkurš cits nepilsonis vai ārvalstu pilsonis. Kur ir problēma?

Ko tieši viņš ir tādu padarījis valsts labā, lai viņam piešķirtu pilsonību "par īpašiem nopelniem"? Ilggadēja spēlēšana valsts klubos nav nekāds nopelns, tas ir parasts darbs kā jebkurš cits darbs.

  -3 [+] [-]

, 2016-05-30 08:52, pirms 8 gadiem
biskaps rakstīja: Viņš zin latviešu valodu? Viņš prot Dievs svētī Latviju? Viņš kaut nedaudz zin Latvijas vēsturi? Tad, kad uz visiem jautājumiem varēs atbildēt ar JĀ, tad arī būs pelnījis un varēs pats nokārtot - nebūs jāprasa visādas "poblaškas". Savādāk tas izskatās pēc kārtējā blata.
spriežot pēc Tavas rakstības, Tu LV valodu noteikti nezin. Varbūt, ka Tev vajadzētu to atņemt, lai pēc tam naturalizācijas kārtā, kārtojot eksāmenu, Tu varētu pierādīt, ka proti valodu, zini vēsturi utml utjp... Man šķiet neloģiski, ka cilvēks, kurš apprecējies ar latvieti neskaitās latvietis (juridiskā izpratnē). kāda vēl naturalizācija? Man pazīstams viens džeks no Afganistānas, apprecējās ar latvieti, ir divi bērni un pilsonību vēl nav nokārtojis, viņš ik pa laikam aizlido tepat uz pavisam tuvo mātes zemi (Afganistānu),lai atjaunotu doķus... Super
Nesaku, ka šis spēlētājs būs noderīgs LV izlasei, visticamāk, ka nē, bet ja domā no ģimeniskā viedokļa - šāda pilsonības piešķiršana ir laba lieta... Dzīvo LV, apprecējies ar latvieti, ko vēl vajag? Vairāk atbalstu šāda cilvēka "iecelšanu pilsoņu kārtā" nekā kaut kādu mistiski Troju Ostleru un viņu līdzīgo, kam nekāda sakara ar valsti nav...

  -2 [+] [-]

, 2016-05-30 11:16, pirms 8 gadiem
zzk rakstīja: Tad lai naturalizējas kā jebkurš cits nepilsonis vai ārvalstu pilsonis. Kur ir problēma?

Ko tieši viņš ir tādu padarījis valsts labā, lai viņam piešķirtu pilsonību "par īpašiem nopelniem"? Ilggadēja spēlēšana valsts klubos nav nekāds nopelns, tas ir parasts darbs kā jebkurš cits darbs.
viņš šai valstij ir dāvājis cilvēcē pašu svarīgāko - bērnu un izveidojis ģimeni, ko nespēj puse no mūsu latvju bāleliņiem, lumpeņiem un dzērājiem!

  +3 [+] [-]

, 2016-05-30 11:17, pirms 8 gadiem
.............. rakstīja: Man šķiet neloģiski, ka cilvēks, kurš apprecējies ar latvieti neskaitās latvietis (juridiskā izpratnē). kāda vēl naturalizācija? Man pazīstams viens džeks no Afganistānas, apprecējās ar latvieti, ir divi bērni un pilsonību vēl nav nokārtojis, viņš ik pa laikam aizlido tepat uz pavisam tuvo mātes zemi (Afganistānu),lai atjaunotu doķus... Super
Nesaku, ka šis spēlētājs būs noderīgs LV izlasei, visticamāk, ka nē, bet ja domā no ģimeniskā viedokļa - šāda pilsonības piešķiršana ir laba lieta... Dzīvo LV, apprecējies ar latvieti, ko vēl vajag? Vairāk atbalstu šāda cilvēka "iecelšanu pilsoņu kārtā" nekā kaut kādu mistiski Troju Ostleru un viņu līdzīgo, kam nekāda sakara ar valsti nav...
Tad ir jāmaina likumi (un tas ir reāli izdarāms, tikai prasa zināmu uzņēmību un laiku), nevis jāizgudro neesoši nopelni.

  +2 [+] [-]

, 2016-05-30 11:19, pirms 8 gadiem
mrPO rakstīja: viņš šai valstij ir dāvājis cilvēcē pašu svarīgāko - bērnu un izveidojis ģimeni, ko nespēj puse no mūsu latvju bāleliņiem, lumpeņiem un dzērājiem!
Jā, lielisks iemesls piešķirt pilsonību par īpašiem nopelniem. Pēc tādas loģikas tagad Saeimai vajadzētu katru dienu tādu piešķirt, jo katru dienu kādam nepilsonim te piedzimst kāds bērns.

  +2 [+] [-]

, 2016-05-30 11:25, pirms 8 gadiem
.............. rakstīja: Man šķiet neloģiski, ka cilvēks, kurš apprecējies ar latvieti neskaitās latvietis (juridiskā izpratnē). kāda vēl naturalizācija? Man pazīstams viens džeks no Afganistānas, apprecējās ar latvieti, ir divi bērni un pilsonību vēl nav nokārtojis, viņš ik pa laikam aizlido tepat uz pavisam tuvo mātes zemi (Afganistānu),lai atjaunotu doķus... Super
Nesaku, ka šis spēlētājs būs noderīgs LV izlasei, visticamāk, ka nē, bet ja domā no ģimeniskā viedokļa - šāda pilsonības piešķiršana ir laba lieta... Dzīvo LV, apprecējies ar latvieti, ko vēl vajag? Vairāk atbalstu šāda cilvēka "iecelšanu pilsoņu kārtā" nekā kaut kādu mistiski Troju Ostleru un viņu līdzīgo, kam nekāda sakara ar valsti nav...
Plus vēl iepriekš rakstītajam - padomā, cik ļoti pie mums pieaugs viltus laulību skaits, ja apprecoties uzreiz automātiski būs iespējams saņemt ES valsts pilsonību. Par taisnīgu atlīdzību ar zeltenēm varēs sarunāt

     [+] [-]

, 2016-05-31 13:12, pirms 8 gadiem
Interesanti ko Matulis rakstīja, kad virknei PSRS laiku Ģinamas spēlētājiem piešķira Latvijas pilsonību par ''īpašiem nopelniem''? Un ka viens no šiem ''nopelniem bagātiem'' savu nulle iegūto pilsonību pie pirmās izdevības apmainīja pret Vācijas pilsonību.
Matuli, pirms brauc LFF lauciņā varbūt der palūkoties, kas ne tik senā pagātnē noticis LHF lauciņā.

  +1 [+] [-]

, 2016-05-31 16:29, pirms 8 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Interesanti ko Matulis rakstīja, kad virknei PSRS laiku Ģinamas spēlētājiem piešķira Latvijas pilsonību par ''īpašiem nopelniem''? Un ka viens no šiem ''nopelniem bagātiem'' savu nulle iegūto pilsonību pie pirmās izdevības apmainīja pret Vācijas pilsonību.
Matuli, pirms brauc LFF lauciņā varbūt der palūkoties, kas ne tik senā pagātnē noticis LHF lauciņā.
Tie bija Latvijas izlases spēlētāji, te tiek runāts, ka mētā pasi tādiem kas nav un nebūs izlasē. Ja izlasītu rakstu, tad redzētu, ka hokejs arī ir pieminēts, arī tur bija neloģiska pases nokārtošana.

     [+] [-]

, 2016-05-31 22:43, pirms 8 gadiem
Piemērs ar hokejistiem 1996. gadā vasarā nav atbilstošs - liela daļa no viņiem JAU BIJA uzvarējuši C grupā 1993. gadā un uzvarējuši B grupā 1996. gadā. Viņiem tiešām bija nopelni valsts labā, viņi jau bija pārstāvējuši šo valsti.
restorāni Rīgā - saņem atlaides