Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Ceturtdaļfināls nav neiespējams

Ceturtdaļfināls nav neiespējams
Zemgus Girgensons
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

6. maijā ar Latvijas un Zviedrijas izlašu spēli sāksies 2016. gada pasaules čempionāts hokejā. Pirms turnīra izteiktās prognozes defilē ļoti plašā diapazonā: nu pusfināla, kur alkst nokļūt Edgars Masaļskis, līdz skarbajam - Leonīds Beresņevs mūs ieveda A grupā, viņš arī izvedīs... Kā tas hokeja prozā mēdz būt - droši vien, ka patiesība ir kaut kur pa vidu.

Šī nebūt nav mūsu vājākā izlase. Jā, noteikti trūkst Laura Dārziņa, Krišjāņa Rēdliha, Artūra Kuldas un Georgija Pujaca, taču divi pārējie - Mārtiņš Karsums PČ nav spēlējis kopš 2010. gada, bet Oskars Bārtulis PČ biežāk nav spēlējis, nekā tur spēlē. Kopš atgriešanās Eiropā (KHL) viņš to nav darījis. Spekulēt, ka ievērojami var palīdzēt Kristers Gudļevskis, nav nekāda pamata - pēc Soču mača ar Kanādu nav aizkrauklietim citu dižu spēļu PČ. Jā, ASV un Kanādā ir gana daudz jauno spēlētāju, taču lielākā daļa vēl aizņemti klubos (T. Bļugers, M. Dzierkals, G. Golovkovs), savukārt Ņikitam Jevpalovam un Rihardam Bukartam vēl jānopelna vieta Latvijas izlasē.

Nezinu, vai daudzi no jums vēl atceras PČ Prāgā. Tiem, kas jau a priori gatavi pieņemt sprāguša ēzeļa ausis, atgādināšu, ka pērn Latvijas izlase bija ļoti tuvu spēlēšanai 1/4 finālā. Ja paši sevi nepiečakarētu mačos ar Šveici un Vāciju (kurš visvairāk vainīgs, vislabāk zina Kirovs Lipmans). Ja pērn Latvija ne tikai teorētiski, bet arī praktiski varēja spēlēt ceturtdaļfinālā, tad šogad nav nekāda pamata teikt, ka tas nav iespējams. No Prāgas sastāva reāli pietrūkst tikai divu - Dārziņa un K. Rēdliha, toties klāt nākuši Girgensons un Ķēninš ar NHL pierakstu, Meija, Edgars Kulda, Pavlovs, Bičevskis, Aleksejs Širokovs, labrocis aizargs - Edgars Siksna un divu gadu diskvalifikāciju izcietušais Ralfs Freibergs. Un Šveices NLA viens no labākajiem vārtsargiem - Elvis Merzļikins.

Arī galvenajam trenerim Leonīdam Beresņevam ir lielāka pieredze un vairāk meistarības nekā Aleksandram Beļavskim, turklāt klāt nācis Ģirts Ankipāns ar labu KHL trenera pieredzi. Tā kā nevajag gausties! Drīzāk vietā ir VVF teiktais: "Mēs esam stipri!" Vai būsim arī vareni, par to parunāsim pēc divām nedēļām. Es pirms PČ neredzu nekādu pamatu, lai Latvijas izlasei priekšā liktu Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu un varbūt pat Šveici. Abas pēdējās spēles ļoti labi parādīja, ka Šveici ir iespējams uzvarēt. Ko daudzi droši vien uzskata par lielāko šķērsli tikšanai ceturtdaļfinālā.

Latvija

2016.2015.
Vārtsargi
Masaļskis+
MerzļikinsMuštukovs
Kalniņš+
Aizsargi
Galviņš71+4
Sotnieks70+0
Cibuļskis70+0
M. Širokovs70+0
R. FreibergsM. Jass60+0
SiksnaK. Rēdlihs70+1
Uzbrucēji
Daugaviņš75+4
GirgensonsDārziņš73+7
Džeriņš71+1
M. Rēdlihs71+0
Bukarts70+0
Skvorcovs70+0
Ābols70+0
Indrašis50+0
ĶēniņšSaulietis70+0
PavlovsSprukts70+1
A. ŠirokovsBērziņš70+0
E. KuldaK. Jass40+0
MeijaCipulis60+0
BičevskisBajaruns50+0


, 2016-05-05 12:21, pirms 8 gadiem
... Spekulēt, ka ievērojami var palīdzēt Kristers Gudļevskis, nav nekāda pamata - bez Soču mača ar Kanādu nav aizkrauklietim citu dižu spēļu PČ. ... - tas nu gan ir aplami! Atgādināšu, ka 2013. PČ tieši Gudļevskis bija tas varonis, kas palīdzēja Latvijai izkulties no šķietami bezcerīgas situācijas... Tur arī Kristers nopelnīja biļeti uz NHL draftu un tā viņam sākās ZAmerikas karjera.

Jā, pēc Sočiem - 2015.g. PČ Kristeram nebija nevienas dižas spēles PČ, tas tiesa.
, 2016-05-05 12:29, pirms 8 gadiem
Pamats omptimismam ir, jo pagājušo gad, vārtus guva tikai 5 spēlētāji, no kuriem 4 šogad ir izlasē. Pārējos ir nomainījuši, iespējams, ka labāki (izņemot Dārziņu), bet.. aizsardzībā mums, gandrīz, tie paši kadri, aizvietojot M.Jasu ar Siksnu un Kr. Rēdlihu ar Freibergu, proti, mūsu aizsardzība nav gluži mainījusies.. Kādus rezultātus tas dos - nezinu, bet teikšu, ka man tāpat kā parastam sportacentrs.com lasītājam, vislielākās bažas rada tieši aizsardzība..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-05-05 12:51, pirms 8 gadiem
Alens Jankovskis rakstīja: Pamats omptimismam ir, jo pagājušo gad, vārtus guva tikai 5 spēlētāji, no kuriem 4 šogad ir izlasē. Pārējos ir nomainījuši, iespējams, ka labāki (izņemot Dārziņu), bet.. aizsardzībā mums, gandrīz, tie paši kadri, aizvietojot M.Jasu ar Siksnu un Kr. Rēdlihu ar Freibergu, proti, mūsu aizsardzība nav gluži mainījusies.. Kādus rezultātus tas dos - nezinu, bet teikšu, ka man tāpat kā parastam sportacentrs.com lasītājam, vislielākās bažas rada tieši aizsardzība..
par aizsardzību runājot, atgādināšu, ka mūsdienu hokejā aizsardzībā spēlē viss 5nieks, ne tikai 2 aizsargi (it sevišķi tādās izlasēs kā Latvija, kuriem būs PČ jāspēlē izteikti no aizsardzības), tāpēc visu piecinieka aizsardzību novelt tikai uz diviem aizsargiem būtu muļķīgi. Hokeja speciālisti ļoti bieži centra uzbrucējus sauc par trešajiem aizsargiem - ja jau sāki runāt par aizsardzību, tad jāvērtē, cik labi palīgi aizsargiem būs centri - Zemgus, Džeriņš, Meija, A.Širokovs/Bičevskis, kā arī malējie uzbrucēji... Neesmu analizējis ielaistos vārtus pārbaudes spēlēs, bet būtu interesanta statistika, cik pie ielaistajiem vārtiem ir tieši aizsargu vaina un cik uzbrucēju...
, 2016-05-05 12:56, pirms 8 gadiem
Abrags rakstīja: par aizsardzību runājot, atgādināšu, ka mūsdienu hokejā aizsardzībā spēlē viss 5nieks, ne tikai 2 aizsargi (it sevišķi tādās izlasēs kā Latvija, kuriem būs PČ jāspēlē izteikti no aizsardzības), tāpēc visu piecinieka aizsardzību novelt tikai uz diviem aizsargiem būtu muļķīgi. Hokeja speciālisti ļoti bieži centra uzbrucējus sauc par trešajiem aizsargiem - ja jau sāki runāt par aizsardzību, tad jāvērtē, cik labi palīgi aizsargiem būs centri - Zemgus, Džeriņš, Meija, A.Širokovs/Bičevskis, kā arī malējie uzbrucēji... Neesmu analizējis ielaistos vārtus pārbaudes spēlēs, bet būtu interesanta statistika, cik pie ielaistajiem vārtiem ir tieši aizsargu vaina un cik uzbrucēju...
Abrag, reti kad pie ielaistiem vārtiem ir viens vainīgais. Tāpēc atslābsti par to "kurš vainīgs" statistiku.
Cik no Zirņa sapratu, ļoti daudz spēle savā zonā ir tikusi trenēta ļoti daudz un tieši spēja izpildīt Beresņeva norādījumus (taktiskā plāksnē) ir izveidojusi esošo sastāvu, ar ko var izskaidrot kāpēc tika paņemti konkrētie, bet netika paņemti citi. Protams izņemot Jerofejevu, tur man izskaidrojuma nav.
, 2016-05-05 15:19, pirms 8 gadiem
Abrags rakstīja: par aizsardzību runājot, atgādināšu, ka mūsdienu hokejā aizsardzībā spēlē viss 5nieks, ne tikai 2 aizsargi (it sevišķi tādās izlasēs kā Latvija, kuriem būs PČ jāspēlē izteikti no aizsardzības), tāpēc visu piecinieka aizsardzību novelt tikai uz diviem aizsargiem būtu muļķīgi. Hokeja speciālisti ļoti bieži centra uzbrucējus sauc par trešajiem aizsargiem - ja jau sāki runāt par aizsardzību, tad jāvērtē, cik labi palīgi aizsargiem būs centri - Zemgus, Džeriņš, Meija, A.Širokovs/Bičevskis, kā arī malējie uzbrucēji... Neesmu analizējis ielaistos vārtus pārbaudes spēlēs, bet būtu interesanta statistika, cik pie ielaistajiem vārtiem ir tieši aizsargu vaina un cik uzbrucēju...
Protams, Abrag, kļūda aizsardzībā bieži sākas jau no uzbrucēja, kurš neatrodas pareizajā vietā, jeb ļauj sevi apslidot u.t.t, bet runāju tieši par aizsargu agresivitāti, slidošanas tehniku, cīņassparu, auguma pielietošanas spējām u. c. kvalitātēm. Nesaku, ka mums aizbrauc nespējnieki, nebūt nē, tikai to, ka pag. pasaules čempis neparādija, ka šie būtu tie, kas apstādinātu, ar korpusu nospēlētu un slidošanas tehnikā neatpaliktu.
, 2016-05-05 21:18, pirms 8 gadiem
Neaizmirsīsim 2014. gada PČ , kad ar Gudļevski vārtos uzvarējām ASV
Abrags rakstīja: ... Spekulēt, ka ievērojami var palīdzēt Kristers Gudļevskis, nav nekāda pamata - bez Soču mača ar Kanādu nav aizkrauklietim citu dižu spēļu PČ. ... - tas nu gan ir aplami! Atgādināšu, ka 2013. PČ tieši Gudļevskis bija tas varonis, kas palīdzēja Latvijai izkulties no šķietami bezcerīgas situācijas... Tur arī Kristers nopelnīja biļeti uz NHL draftu un tā viņam sākās ZAmerikas karjera.

Jā, pēc Sočiem - 2015.g. PČ Kristeram nebija nevienas dižas spēles PČ, tas tiesa.
, 2016-05-05 21:28, pirms 8 gadiem
ricas123 rakstīja: Neaizmirsīsim 2014. gada PČ , kad ar Gudļevski vārtos uzvarējām ASV
Jā, jā. Spēles beigās gandrīz iznāca 6:6. Bet bija 3:1. Atsitot 31 metienu no 36.
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
"Dinamo" virsvadonis Ģirts Ankipāns nu jau ierastā pozā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
8

Kaut ātrāk pienāktu marts... bez “Dinamo”

Vēl četras mājas spēles Rīgā, tikpat Tālajos Austrumos un pati sūdīgākā Rīgas “Dinamo” sezona būs beigusies. Ja nenotiktu izmisīgā cīņa ar Minskas “Dinamo” par pašu pēdējo vietu visā KHL, varētu jau mest arī dvieli ringā, lai puikas beidz šo izrādi, kas, kā no malas šķiet, viņiem pašiem sen noriebusies. Tur tiešām vajag “talantu”, lai pusotru (!!!) spēli jeb 45 vairākuma iespējas nomuļļātu bez vārtu guvuma.
Bobs Hārtlijs. Foto: www.hawk.ru
2

Miljonāri arī KHL spēlē vislabāk

Jau kopš 2008. gada rudens KHL runā, ka kaut kad varētu tikt publiskoti spēlētāju algu saraksti, taču šī tēma joprojām ir tabu. It kā Krievijas bandīti perfekti nezinātu, cik kurš hokejists pelna! Laiku pa laikam notiek datu noplūde, kaut normāli būtu, ja arī jebkurš hokeja fans varētu salīdzināt spēlētaja algas ar laukumā padarīto. Jo arī Latvijā cilvēki itin bieži uzstāj, ka pat "Dinamo" spēlētājiem maksā par daudz... Kaut salīdzinot ar KHL oligarhiem, tā ir gandrīz sīknauda.