Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

"Līvenhofas skrējienā" spraigā cīņā ar Serjoginu Bogdanovs uzstāda Latvijas rekordu jūdzē

"Līvenhofas skrējienā" spraigā cīņā ar Serjoginu Bogdanovs uzstāda Latvijas rekordu jūdzē
Ņikita Bogdanovs uzstāda Latvijas rekordu jūdzē.Foto: "Līvenhofas skrējniens".

Valsts svētkos, 4. maijā, ikgadējā “Līvenhofas skrējienā” lieliskos laikapstākļos tika uzstādīts Latvijas rekords jūdzē jeb 1609m, par ko parūpējās Latvijas čempions 1500m un 800m Ņikita Bogdanovs, kurš spraigā cīņā apsteidza Latvijas rekordistu pusmaratonā un 10km Dmitriju Serjoginu, kurš bez uzvaras nepalika, jo dažas minūtes vēlāk mārupietis startēja 10km, uzrādot ātrāko laiku un svinot uzvaru šajā distancē Līvānos ceturto gadu pēc kārtas.

Tradicionālais “Līvenhofas skrējiens”, kas daudzus gadus norisinājās 18. novembrī, otro gadu pēc kārtas notika citos valsts svētkos – 4. maijā. Organizatoru komanda ar Andreju Bondarevu, Aiju Smirnovu un Mārīti Vilcāni priekšgalā parūpējās, lai dalībnieki izbaudītu ne tikai skriešanas prieku, bet arī justu svētku noskaņu. Sacensības tiesneša lomā uzraudzīja treneris Vjačeslavs Grigorjevs. Līvānu Vieglatlētikas klubs parūpējās par naudas balvām trijniekam gan 10km, gan jūdzē. Palīdzēja arī Līvānu pašvaldība, kā arī “Brooks”, kuru sporta apavus varēja vinnēt loterijā.

Kā iepriekšējos gadus arī šoreiz bez skriešanas entuziastiem dalībnieku vidū varēja redzēt dažus šobrīd vadošos Latvijas skrējējus dažādās distancēs, kā arī pirms vairākiem gadiem panākumus Latvijas čempionātā guvušos. Pirmie “Līvenhofas skrējienu” atklāja dažāda vecuma bērni, sacenšoties 200m, 400m un 600m distancēs.

Visaizraujošākais starts un lielākā intriga bija jūdzē vīriešiem, kur piedalījās divkārtējais Līvenhofas jūdzes uzvarētājs Dmitrijs Serjogins, 2022. pirmo vietu šajā distancē izcīnījušais daugavpilietis Ņikita Bogdanovs un divas reizes trijniekā savā dzimtajā pilsētā tikušais U18 rekordists 800m Ņikita Bondarevs. Šāds sastāvs solīja spraigu cīņu par uzvaru un ļoti augstvērtīga rezultāta uzrādīšanu. Tas, ka līdzšinējais Serjoginam piederošais Līvenhofas jūdzes rekords (4:27) tiks pārspēts, nebija nekādu šaubu. Jāatzīmē, ka klāt bija un par laika ņemšanu atbildēja Arturs Onzuls, kurš ir AIMS/World Athletics A līmeņa mērītājs un ir parūpējies, lai Līvenhofas skrējiena trase būtu sertificēta gan jūdzē, gan 10km.

Sanāca gaidītais spraigais finiša spurts starp Bogdanovu un Serjoginu skaļu skatītāju ovāciju pavadījumā. Lai arī Dmitrijs atkārtoja 2023. gada Rimi Rīgas maratona ietvaros notikušajā Latvijas čempionātā jūdzē Uģa Joča uzstādīto Latvijas rekordu (4:15), ar to bija par maz uzvarai, jo teicami skrēja un par sekundi ātrāks bija Ņikita. Vairākkārtējs junioru un pieaugušo čempions stadionā un telpās Bogdanovs, kurš ar 4:18 pērn oktobrī bija labākais no Latvijas pasaules čempionātā skriešanā šajā distancē, labākā statusu ar valsts rekordu (4:14) apliecināja arī Līvānos, svinot otro uzvaru “Līvenhofas skrējienā” un izlīdzinoties 2:2 uzvaru ziņā šajā distancē ar Serjoginu. Bondarevs, kurš šobrīd nav labākajā formā, vairāk centās kurināt ātru tempu no sākuma un veicināt rekordu, finišēja ceturtais, bet trešo vietu izcīnīja Mārtiņš Babkins.

Sievietēm favorītes statusu apliecināja 2023. gada Latvijas čempione 800m un 2024. gada zelta medaļas ieguvēja 400m telpās Elīna Gumarova no Daugavpils, kurai tikai sekunde pietrūka līdz Valērijas Linkēvičas 2022. gadā uzstādītajam Līvenhofas jūdzes rekordam sievietēm – 5:09. Otro vietu izcīnīja vēl viena Andreja Domaņina audzēkne un savulaik jauniešu grupās medaļas Latvijas čempionātos ieguvusī Anželika Parfjonova, kura no uzvarētājas atpalika 23 sekundes. Trijnieku noslēdza vietējā līvāniete Alise Jermolajeva, kurai pērn otrā vieta.

Desmit minūtes pēc finiša jūdzē, lai apliecinātu favorīta statusu 10km, uz starta vēlreiz stājās rekordists Dmitrijs Serjogins, kurš arī iepriekš bija apvienojis abas distances Līvānos. Pirms nedēļas Apkārt Cēsīm uzvarējušais Latvijas rekordists Serjogins to atkārtoja Līvānos, ar 32:19 esot nepārspētam Līvenhofas skrējienā 10km ceturto gadu pēc kārtas. Pirmo apli kopā ar Serjoginu noskrēja un beigās otro vietu ieguva (33:36) pagājušajā gadā Rimi Rīgas maratonā par Latvijas čempionu maratonā kļuvušais Bondareva audzēknis Aleksandrs Raščevskis (33:36).

Līdzvērtīgajā cīņā par trešo vietu 2020. gada Rīga-Valmiera 107km otrās vietas ieguvējs un 2022. gada maijā “Stirnu bukā” garajā Lūša distancē uzvarējušais Kristaps Magone (35:07) apsteidza vairākas reizes Līvānos trešo vietu ieguvušo 2016. gada Latvijas maratona čempionu Anatoliju Macuku. Piektais finišēja vairāku tautas skrējienu uzvarētājs un godalgoto vietu ieguvējs Dmitrijs Vecgailis, bet sešinieku noslēdza vēl viens SK “Bulta” pārstāvis Renārs Vasiļjevs. Serjogina vadītais SK “Bulta” bija atbraucis ne tikai kuplā sastāvā, bet arī atzīmējās ar augstām vietām, jo bez Serjogina, Vecgaiļa un Vasiļjeva desmitniekā ar 9. vietu atzīmējās vēl viens šī kluba pārstāvis Česlavs Kižlo.

Līvānos 10km satikās un sacentās vairāki maratona čempioni. Bez minētajiem Raščevska un Macuka, kā arī 2019. gada maratona uzvarētāja Serjogina, desmitniekā Līvenhofas skrējienā ar 8. un 10.vietu iekļuva 2004. un 2005. gada čempioni Armands Bušs un Vjačeslavs Bambāns.

Sievietēm uzvarēja šī gada vicečempione 3000m telpās un pagājušā gada bronzas medaļas ieguvēja krosā Veronika Masjuka, kura vienīgā sieviešu konkurencē noskrēja ātrāk par 40 minūtēm – 39:08. Otro vietu ieguva spēcīgā orientieriste Jelgavas (OK Alnis) Ilona Daģe (40:16), bet trijnieku noslēdza jēkabpiliete Jūlija Vēvere.

Latvijas čempionātā veterāniem 10km, kur atkarībā no dzimšanas gada uzrādītajam laikam piemēroja koeficientu, vīriešiem pirmais trijnieks bija šāds – Antis Zunda, Anatolijs Macuks un Aivars Uzols, bet dāmām pirmās trīs vietas ieguva Ināra Lūse, Jūlija Vēvere un Ilona Daģe, nedaudz līdz trijniekam pietrūkstot organizatorei Mārītei Vilcānei.

Nākamo sestdien, 11. maijā, Serjogins un daudzi citi skrējēji, kuru skaits sniegsies pāri tūkstotim, sacentīsies jubilejas desmitajā "Ezerkauliņu" Salaspils pusmaratonā, kur būs arī 10km, 5km, labdarības jūdze un bērnu distances, uzvarētājiem pusmaratonā tiekot pie "Ezerkauliņu" balvas 1500 eiro vērtībā.

Savukārt, Bogdanovs pēc divām nedēļām plāno pacīnīties ar Joci par uzvaru Latvijas čempionātā jūdzē Rimi Rīgas maratona ietvaros un vēlreiz labot Latvijas rekordu.


Līga Velvere (vidū). Foto: Guntis Bērziņš

Jūdzes skrējienā uzvar Velvere, Kudlis pussekundi no Latvijas rekorda

"Rimi" Rīgas maratonā aizvadīta pirmā distance - jūdzes skrējiens, kurā tika kronēti arī Latvijas čempioni. Par uzvarētāju dāmu sacensības ar rezultātu zem piecām minūtēm kļuva Līga Velvere, savukārt kungu cīņās ātrākais bija Kristers Kudlis.
Preses konferences vadītājs Toms Grēviņš intervē favorītus no Āfrikas. Foto: Gundars Galkins/LSM.

Skrējēji Rīgas maratonā rēķinās ar spēcīgu konkurenci, cer uz augstākajiem rezultātiem

Latvijas ātrākie skrējēji un spēcīgi ārzemju gargabalnieki vakar 'Rimi Olimpiskajā centrā" notikušajā preses konferencē pauda, ka nedēļas nogalē "Rimi" Rīgas maratonā dažādās distancēs cer sasniegt labākos rezultātus. Savukārt daudzi tūkstoši citu dalībnieku skries personisko mērķu sasniegšanai un vienotā svētku gaisotnē izbaudīs kustību prieku. Diemžēl daži no vadošajiem skējējiem nevarēs piedalīties. Vīriešiem šodien jūdzē neskries iepriekšējo divu gadu uzvarētāji Jānis Razgalis (dziedē traumas) un Uģis Jocis (apslimis), par kura nestartēšanu tapa zināms tikai vakar, bet svētdien maratonā neredzēsim četrkārtējo čempionu Kristapu Bērziņu (pēc apslimšanās nav formā).
Gunta Vaičule. Foto:  Jānis Līgats.

Vaičule sezonas pirmajās sacensībās stadionā 200 metrus noskrien ātrāk par 24 sekundēm

LETA. Latvijas vieglatlēte Gunta Vaičule trešdien Grieķijā savās sezonas pirmajās sacensībās stadionā 200 metru sprintu veica ātrāk par 24 sekundēm.