Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3031, Did:0, useCase: 3

Ābols par 7:0 pagātnes lamatām un lielo spēles laiku smagajā grafikā

Rolands Eliņš

Ābols par 7:0 pagātnes lamatām un lielo spēles laiku smagajā grafikā
Rodrigo Ābols. Foto: Matt Zambonin/IIHF

Latvijas hokeja izlases uzbrucējs Rodrigo Ābols pirms spēles pret Kazahstānu sarunā ar portālu Sportacentrs.com atzīmēja pozitīvo noskaņojumu komandā, turnīru sākot ar divām uzvarām, uzsvēra, ka jāizvairās no lamatām, kavējoties pagātnē un domājot, ka, ja reiz Kazahstāna tika sagrauta pirms gada, tad obligāti tāpat notiks arī šoreiz. Ābols šobrīd ir ar sesto lielāko spēles laiku visā turnīrā, bet viņš norādīja, ka tā bijusi apstākļu sakritība un turpinājumā vajadzētu būt daudz sabalansētākai spēlei.

"Šodienas noskaņojums pirms spēles - ļoti labs, pacilāts. Esam guvuši divas uzvaras divās spēlēs, gatavojamies nākamajai," sacīja Rodrigo Ābols. "Šodienas treniņā neko ļoti jaunu nedarījām, tikai nedaudz "aptaustījām" veidu, kā pretinieki spēlē, iemēģinājām to, lai vakarā nebūtu nekādu pārsteigumu."

Ābols uzsvēra, ka, cik dzirdēts par pretiniekiem, tad jāņem vērā, ka tā ir citāda Kazahstānas izlase nekā pirms gada: "Tagad tā spēlē daudz ātrāku un agresīvāku hokeju, tādēļ mums jābūt tam gatavam. Video analīze mums šodien vēl priekšā, tāpēc detaļas par pretinieku spēli vēl nevarēšu pateikt."

Pirms gada pasaules čempionātā Latvijas izlase pieveica Kazahstānu ar 7:0, Ābolam pašam izceļoties ar diviem vārtiem un rezultatīvu piespēli, taču viņš norādīja, ka nav nekādas jēgas par to tagad runāt: "Tādas runas tagad ir pupu mizas, tāpat kā tagad piesaukt tās bronzas medaļas. Tā gluži vienkārši ir pagātne, ko esam nolikuši plauktiņā, un šis plauktiņš ir aiztaisīts ciet. Ir jauns čempionāts, jaunas spēles, un tagad domāt, ka mēs kādu vinnēsim tikai tāpēc, ka pirms gada smuki nospēlējām... tās ir lamatas. Lamatas, lai iekristu ļoti dziļā bedrē."

To, ka šis vairs nav savās mājās notiekošs turnīrs, var noprast arī pēc spēļu kalendāra. PČ2024 grafikā Latvijai ieplānotas trīs reizes, kad divas spēles būs jāaizvada divās dienās, kas, protams, ir sarežģītāk un fiziski daudz prasīgāk nekā aizvadīt spēles ik pārdienas.

"Grafiks ir tāds interesants, jā, it sevišķi, ja salīdzina ar to, kāds bija pirms gada," teica Ābols. "Atsit atmiņas, ka pirms gada tomēr bijām mājnieki un varējām salikt grafiku. Bet nu nē, nav problēmu, vismaz nav laika par tām pārdzīvot. Ir maijs, sezonas beigas, atlikušas tikai dažas spēles, turklāt tā ir Latvijas izlase, par ko runājam. Jānospēlē godam, un tad jau varēs atpūsties."

Atpūtu Latvijas izlases pirmās maiņas spēlētāji šobrīd patiešām pelna - PČ sešu visvairāk noslogoto laukuma spēlētāju sarakstā ir trīs latvieši, proti, Jānis Jaks (vidēji 24:46 minūtes), Kaspars Daugaviņš (23:51 minūtes) un Rodrigo Ābols (23:34 minūtes). Ja pirmās maiņas aizsargiem spēles laiks virs 20 minūtēm nav pati retākā lieta hokejā, tad uzbrucējiem tas gan ir neierasti, turklāt spēlē pret Franciju, kurā bija papildlaiks, Ābols laukumā pavadīja pat pavisam trakas 27:30 minūtes.

PČ spēlēs tas ir ļoti rets statistikas rādītājs, tiesa, Ābols bijis tam tuvumā arī iepriekš - virs 25 minūtēm viņam spēles laiks bija arī pirms gada pret Čehiju un 2022. gada mačā pret Austriju. IIHF arhīvos 2021. gada PČ Latvija-Somija spēles protokols Ābolam atzīmēts pat 35:48 minūšu spēles laiks. Tā gan ir tikai statistikas kļūda, nevis cilvēktiesību pārkāpums pret uzbrucēju, proti, IIHF protokolā kļūdas dēļ vairākiem spēlētājiem ierakstīts, ka viņi 3. periodā nospēlēja 20:00 minūtes.

"Cerams, ka turpinājumā tik daudz spēlēt nevajadzēs," pasmējās Ābols par 27:30 minūšu spēles laiku pret Franciju. "Tā tomēr bija vienkārši apstākļu sakritība, cerams, ka visi varēs spēlēt un nebūs nekādu lielo noraidījumu. Bija arī vairāk spēles nevienādos sastāvos, tāpēc tas spēles laiks tā sakrājās. Protams, ideālā pasaulē tas nav labi, ka katrā mačā jāspēlē tik daudz, it īpaši tādā grafikā, kad mums ir četras spēles piecās dienās. Tā ka esmu drošs, ka šovakar parādīsim sabalansētu sniegumu četru maiņu izpildījumā."

Pret Franciju Ābolam bija tikai otrā spēle šosezon, kurā viņš laukuma pavadīja vairāk par 24 minūtēm, tiesa, ne sezonas rekords - Zviedrijas līgas mačā pret "Farjestad" viņš nospēlēja 29:00 minūtes, tiesa, tas bija "play-off" mačs, kas ievilkās līdz trešajam pagarinājumam, spēlei kopumā ilgstot 109 minūtes.

"Tur tomēr ir nedaudz vieglāk šajā ziņā," sacīja Ābols. "Te ir mazāki atelpas brīži starp maiņām, tāpēc ir svarīgi spēlēt gudri, saprast mirkļus, kad jāspēlē īsajās maiņās. Pašam nepieciešama spēles izpratne, nepieciešams nepalikt ilgāk laukumā un nešmaukties šajā ziņā ar cerību, ka kaut ko tajā papildus laikā iemetīšu. Jāspēlē ar domu par visu komandu."

Latvijas izlase šovakar centīsies gūt trešo uzvaru pēc kārtas PČ ievadā un turpināt soļot izslēgšanas spēļu virzienā. Ābols šo spēli sagaidīs kā Latvijas izlases otrs rezultatīvākais spēlētājs - viņam pagaidām ir trīs punkti (2+1), kas ir dalīts 25. labākais rādītājs visā turnīrā.

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
KSENUKAI prognožu spēle
SPORTLAND faktu spēle
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS
Vēro PČ hokejā tiešraides iepirkšanās centrā OLIMPIA