Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Autors: Raimonds Ziediņš

''SC Heerenveen'' - vai pārāk ciets rieksts ''Ventspilij''?

''SC Heerenveen'' - vai pārāk ciets rieksts ''Ventspilij''?
''SC Heerenveen'' futbolisti
Foto: AFP

Jau šo ceturtdien FK ''Venstpils'' aizvadīs otro spēli Eiropas līgā, šoreiz pret Nīderlandes kluba ''SC Heerenveen'' futbolistiem, kuru demonstrētajā sniegumā pēdējā laikā iestājusies krīze. Pretinieku noteikti nedrīkst nenovērtēt, taču ventspilniekiem jācenšas izmantot sava laukuma priekšrocības.

Nedaudz no vēstures

Nīderlandes klubs dibināts 1920. gadā. Sākumā kluba nosaukums bijis ''Athleta'', vēlāk ''Spartaan'', bet 1992. gadā jau ''v.v. Heerenveen''. Kad Nīderlandi bija okupējusi Vācija, ''Heerenveen'' trīs reizes pēc kārtas triumfēja Ziemeļnīderlandes čempionātā, bet pēc Otrā pasaules kara šo pašu titulu izcīnīja jau sešas reizes pēc kārtas. 60-tajos gados ''v.v. Heerenveen'' dominance Nīderlandē pārtrūka un vēlāk komanda pat izkrita uz valsts zemāko (trešo) līgu. Pēc īsa laika klubs jau bija atpakaļ otrajā līgā, taču ne uz ilgu laiku. 1969./1970. gada sezonā klubs beidzot uzvarēja trešajā līgā un atgriezās otrajā līgā, kur turpmāko divu gadu laikā bija tuvu tam, lai iekļūtu valsts spēcīgākajā čempionātā ''Eredivisie'', taču 1974. gadā klubam radās milzu finansiālās grūtības, kā rezultātā tas sadālījās divās daļās – amatieru un profesionālā sekcija, kur pēdējo pārdēvēja par ''SC Heerenveen''. 1990. gadā ''Heerenveen'' pirmo reizi kluba vēsturē iekļuva ''Eredivisie'', taču jau pēc vienas sezonas atkal izkrita. 1993. gadā klubs atgriezās augstākajā sabiedrībā un tajā pašā gadā komandai tika uzcelts savs stadions – ''Abe Lenstra Stadion'', kura ietilpība pašreiz ir 26,800 tūktstoši (sēdvietas + viens tūkstotis stāvvietu). Kopš tā laika ''Heerenveen'' augstāko līgu nav pametusi.

Sasniegumi

Kluba saniegumi nav īpaši vērā ņemami, ja neskaita jau pieminētos pagājušā gadsimta 30-50-tos gadus, kad komanda deviņas reizes triumfēja Ziemeļnīderlandes čempionātā un vēlāk arī Nīderlandes trešajā līgā.
Līdz šim augstākais komandas sasniegums bijis šī gada triumfs Nīderlandes kausa izcīņā, kur finālā pēcspēles soda sitienu sērijā ''Heerenveen'' pieveica bijušā Anglijas izlases trenera Stīva Maklarēna vadīto ''FC Twente'' vienību. Tāpat komanda vienu reizi (1999./2000.g. sezonā) kļuvusi par valsts vicečempioniem, garantējot sev vietu nākošās sezonas UEFA Čempionu līgā, un divas reizes (1992./1993.g. un 1996./1997.g.) iekļuvusi Nīderlandes kausa izcīņas finālā.
Pērn vietējā čempionātā ''Heerenveen'' ieņēma piekto vietu.

Spilgtākie bijušie un esošie spēlētāji

Cik zināms, Nīderlandes čempionāts ražo jaunos talantus samērā veiksmīgi un diezgan bieži. Arī ''Heerenveen'' ir komanda, kurā savulaik spēlējušas tagadējās zvaigznes un zvaigznītes. Agrāk ''Heerenveen'' pārstāvējuši tādi futbolisti kā Rūds van Nistelrojs, Klāss Jans Huntelārs, Afonso Alvess, Miralems Sulejmani, Daniels Pranjičs, Maikls Bredlijs u.c.
Grūti izcelt kādu no pašreizējiem spēlētajiem, taču visatpazīstamākais plašākai auditorijai noteikti ir Kotdivuāras izlases uzbrucējs Bonaventure Kalū (31, agrāk spēlējis ''Lens'', ''PSG'', ''Auxerre'', ''Feyenoord''), kura jaunākais brālis Salomons Kalū, cik zināms, pašreiz pārstāv Anglijas Premjerlīgas klubu ''Chelsea''. Lai nu kā, pieredzējušais futbolists pie spēlēšanas bieži netiek – divu gadu laikā (pievienojās ''Heerenveen'' 2007. gada vasarā) Kalū aizvadījis tikai 17 spēles.

Vairāk vai mazāk stabili pamatsastāva vīri ir čehu vārtsargs Martins Lejsals (27, izīrēts no čehu kluba ''1.FC Brno''), aizsargi - maķedonietis Gorans Popovs (24, 23 spēles Maķedonijas izlasē), holandieši Mihaels Dingsdags (26) un Mihels Broiers (29, komandas kapteinis), pussargi – Rojs Bērens (21), Kristians Grindhaims (26, 23 spēles Norvēģijas izlases rindās), argentīnietis Ernans Losada (27, izīrēts no beļģu kluba ''Anderlecht'') un Zviedrijas izlases spēlētajs Viktors Elms (23), kā arī uzbrucēji – pieredzējušais Džeralds Sibons (35, agrāk spēlējis ''Nuremberg'', ''PSV'', ''Sfeffield Wednesday'', ''Ajax''), brazīlietis Paulo Enrike (20) un čehs Mihals Papadopuloss (24).
Pagājušajā sezonā rezultatīvākie komandas rindās bija horvātu pussargs Pranjičs (vasarā pievienojās Minhenes ''Bayern''), kurš guva 16 vārtus vietējā čempionāta ietvaros, holandiešu jaunais pussargs Bērens izcēlās ar deviņiem, bet brazīlietis Henrike ar desmit gūtajiem vārtiem.

Komanda bez galvenā trenera

Augusta pēdējā dienā klubs nolēma neturpināt sadarbību ar 50 gadus veco norvēģu treneri Trondu Solīdu, kurš pie ''Heerenveen'' komandas stūres stājās pagājušajā gadā. Iepriekš Solīds nepilnu vienu sezonu nostrādāja Beļģijas klubā ''Gent'', bet pirms tam divus gadus trenēja Grieķijas klubu ''Olympiacos''.
Lai arī viņa vadībā šī gada maijā ''Heerenveen'' triumfēja Nīderlandes kausa izcīņā, tomēr kluba vadība nolēma darbu ar norvēģi neturpināt, jo komandas rezultāti sezonas pirmajās spēlēs nebija visai iepriecinoši. Solīda vadībā vietējā čempionāta ietvaros piecās spēlēs ''Heerenveen'' izcīnīja tikai vienu uzvaru, vienu reizi spēlēja neizšķirti, bet trijās spēlēs piedzīvoja zaudējumus.
Par pagaidu treneri pašreiz ir iecelts kluba jauniešu komandas treneris Jans de Jonge (46), kurš no 2005. līdz 2008. gadam trenēja ''De Graafschap''.

Šīs sezonas sniegums

Viens ir skaidrs - sezonas sākums komandai nav izdevies. Pērn komanda ieņēma 5.vietu, bet šobrīd ar septiņiem punktiem aizvadītajās astoņās spēlēs ''Heerenveen'' ieņem 16.vietu 18 komandu konkurencē – divas uzvaras, viens neizšķirts un pieci zaudējumi. Vakar gan ''Heerenveen'' izdevās pārtraukt četru zaudēto spēļu sēriju vietējā čempionātā, ar 2:0 izbraukumā pārspējot ''Sparta Rotterdam'' vienību.
Tāpat jāatzīmē aizvadītajā nedēļas vidū notikusī Nīderlandes kausa izcīņas spēle pret amatieru komandu ''SDC Putten'', kurā ''Heerenveen'' futbolisti savu pretinieku sabradāja ar 7:0 (divus vārtus guva Elms, bet ar ''hat-trick'' izcēlās Papadopuloss). Gūti daudz vārti, taču tie bija tikai amatieri… Vietējā čempionātā komanda līdz šim astoņās spēlēs guvusi tikai četrus vārtus, bet savos ielaiduši gandrīz trīs reizes vairāk – 11.
Eiropas līgas pirmajā spēlē ''Heerenveen'' savā laukumā rezultatīvā spēlē a rezultātu 2:3 piekāpās portugāļu klubam ''Sporting''. Visus trīs vārtus Lisabonas kluba labā guva brazīlietis Līdsons.

Lai arī varbūt vairāk mīnusu nekā plusu, tomēr pretinieku nenovērtēt nedrīkst. Lai nu kā, ceturtdien, 1.oktobrī, turēsim īkšķus par ventspilniekiem un cerēsim uz pirmo uzvaru Eirokausos.
Atgādināsim, ka pirmajā spēlē FK ''Ventspils'' Berlīnē nospēlēja neizšķirti 1:1 ar ''Hertha'' vienību.

Izmantotie resursi:
eredivisie.nl
soccerway.com
sc-heerenveen.nl


, 2009-09-28 19:24, pirms 15 gadiem
Skatijos pretinieku speles pedejas.. Nu.. neka spoža.. nav nekadas zvaigznes..t agad ar 7p sēz 16vietā savā līgā..
tā kā.. viss iespejams..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Ontario
, 2009-09-28 19:35, pirms 15 gadiem
Gribeju pajautāt.. --> Kur cilvkiem prāts ir spēli likt 22:05?
Reali.. lab es dzivoju salidzinoši tuvu centram.. aiziešu ar kajam.. bet tie kas dzīvo tālāk? transporti krīzes laikā jau beidz iet ap 23:00... K`moon
, 2009-09-28 19:35, pirms 15 gadiem
nu visiem jānāk uz skonto un jāatbalsta Ventspils. Ideāli ja varētu pirmo uzvaru nodrošināt es jūtu ka jābūt. Nunzio gatavo pārsteigumu un būs vēl labāka spēle kā pret Hertha.

Gribu redzeet bukmeikerus ko tie teiks

un to ervains91:

ne jau Ventspils izdomaa cikos spelet tas ir taads Eiropas laiks un visas speles pec vieteja laika saakas tieshi shadaa laikaa, jau gadu gadiem
, 2009-09-28 19:44, pirms 15 gadiem
mrPO rakstīja: ne jau Ventspils izdomaa cikos spelet tas ir taads Eiropas laiks un visas speles pec vieteja laika saakas tieshi shadaa laikaa, jau gadu gadiem
Bet visam pamatā tas ir tādēļ, lai cilveki (lasi R-Eiropas iedzīvotaji) varētu skatīties sev ērtos laikos
, 2009-09-28 19:49, pirms 15 gadiem
bembists rakstīja: Bet visam pamatā tas ir tādēļ, lai cilveki (lasi R-Eiropas iedzīvotaji) varētu skatīties sev ērtos laikos
Nu ja nu tas tā ir un būs un mēs tur neko nevaram padarīt!!! Nejau tagad Spānijā vai Portugālē mači ies kaut kādos 2 pa dienu kad visi iedzīvotāji būs darbā lai tikai Mēs varētu redzēt spēles!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-09-28 19:57, pirms 15 gadiem
Visas spēles sākas vienlaicīgi!!! 20.00 un 22.05 (izņēmums ir Krievijai) to nosaka UEFA izloze
, 2009-09-28 20:42, pirms 15 gadiem
Ontario rakstīja: Nu ja šito komandu savā laukumā Ventspils nespēs uzvarēt, tad viss ko viņi spēj ir tikai nospēlēt sarunātās spēles pret Tranzītu un uzvārīt piķi tā'da veidā, savu budžetu. Jā un ja ventiņi zaudēs tad tas nozīmēs ka Vrislīga pēc spēka nav spēcīgāka kā Holandes Jupiler Liga, jeb respektīvi otrā holandiešu līga jo Heerenveen ir pastarīši augstākajā līgā.
Es gan domāju, ka arī neizšķirts pret "Hertha" vēl nav viss, ko "Ventspils" spēj.
, 2009-09-28 21:13, pirms 15 gadiem
ervains91 rakstīja: Gribeju pajautāt.. --> Kur cilvkiem prāts ir spēli likt 22:05?
Reali.. lab es dzivoju salidzinoši tuvu centram.. aiziešu ar kajam.. bet tie kas dzīvo tālāk? transporti krīzes laikā jau beidz iet ap 23:00... K`moon
Njaa piekrītu es dzīvoju Jelgavā un laikam nedošos uz spēli jo nākamajā dienā jāstrādā.
, 2009-09-28 22:17, pirms 15 gadiem
asais4444 rakstīja: Njaa piekrītu es dzīvoju Jelgavā un laikam nedošos uz spēli jo nākamajā dienā jāstrādā.
cilvēki arī no Ventspils dosies, tā kā...
, 2009-09-28 22:23, pirms 15 gadiem
ervains91 rakstīja: Gribeju pajautāt.. --> Kur cilvkiem prāts ir spēli likt 22:05?
Reali.. lab es dzivoju salidzinoši tuvu centram.. aiziešu ar kajam.. bet tie kas dzīvo tālāk? transporti krīzes laikā jau beidz iet ap 23:00... K`moon
rigassatiksme.lv

Nu tik traki jau nav, pat peec 23.30 uz Plavniekiem un Kengaragu var tikt. Un marsutnieki arii nesnauzj - esmu peec Eirokausu speeleem 23.45 maajaas braucis.
, 2009-09-28 22:27, pirms 15 gadiem
kegums rakstīja: rigassatiksme.lv

Nu tik traki jau nav, pat peec 23.30 uz Plavniekiem un Kengaragu var tikt. Un marsutnieki arii nesnauzj - esmu peec Eirokausu speeleem 23.45 maajaas braucis.
tagad jau spele beigsies ap 00:00!!
, 2009-09-28 22:28, pirms 15 gadiem
nu šos jāpacenšas uzvarēt
, 2009-09-28 22:45, pirms 15 gadiem
Jācenšas un tad jau rezultāts neizpaliks! Turās, veči!
, 2009-09-28 23:13, pirms 15 gadiem
mrPO rakstīja: un to ervains91:

ne jau Ventspils izdomaa cikos spelet tas ir taads Eiropas laiks un visas speles pec vieteja laika saakas tieshi shadaa laikaa, jau gadu gadiem
Nu tā gan gluži nav, ka visi spēlē pēc viena laika. Cik atceros, tad Krievija vismaz Čempionu Līgas spēles notiek pēc vietēja laika.
, 2009-09-29 02:21, pirms 15 gadiem
Būtu Tur vēl ALvess tad gan būtu jauzmanas FKV aizsargiem.
, 2009-09-29 03:26, pirms 15 gadiem
Visiem kam sakars ar Latvijau kaut kādā ziņā iestājas krīze.. Nebrīnīšos, ja drīz arī Sporting kaut kas sašķobīsies..
, 2009-09-29 11:03, pirms 15 gadiem
ventspilij paveicies ar izlozi , jidzigi ka Latvija izlasei 2002 g
, 2009-09-29 15:02, pirms 15 gadiem
Paldies, autor, lielisks raksts!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-09-30 00:07, pirms 15 gadiem
es labprāt ietu, bet mača laiks man ir problēmātisks
vēlu veiksmi!
Pirejas "Olympiacos" futbolisti Panajotis Recoss un vārtsargs Konstantinoss Dzolakis. Foto: Louisa Gouliamaki/Reuters/Scanpix
2

Marokānis pusfinālā sadedzina "Aston Villa", "Olympiacos" pirmoreiz Eirokausu finālā

Atēnās paredzēto UEFA Eiropas Konferences līgas finālu negaidīti sasniegusi Pirejas "Olympiacos", abās pusfināla spēlēs uzveicot Anglijas Premjerlīgas kopvērtējuma pirmajā četriniekā šobrīd esošo Birmingemas "Aston Villa".
Mateo Rudžēri (vidū) ar komandas biedriem svin gūtos vārtus. Foto: Zumapress/Scanpix
10

"Atalanta" saber trīs, "Bayer 04" atjēdzas un nopelna biļeti uz Dublinu

UEFA Eiropas līgas finālā sacentīsies itāļu klubs Bergamo "Atalanta" un Vācijas čempionvienība Leverkūzenes "Bayer". Pusfināla kārtas atbildes mačos "Atalanta" savā laukumā ar 3:0 sakāva franču "Marseille", bet vācieši izlaida pārsvaru pret "Roma", tomēr beigās panāca sev labvēlīgo neizšķirtu 2:2.
Oreljēns Čuamenī. Foto: AFP/Scanpx
2

Apdraudēta Čuamenī dalība ne tikai Čempionu līgas finālā, bet arī Euro 2024

Spānijas karaliskā kluba Madrides "Real" balsta pussargs Oreljēns Čuamenī iedzīvojies savainojumā, kas francūzim var likt no malas noskatīties ne tikai 1. jūnijā paredzēto UEFA Čempionu līgas finālsēli, bet arī šīs vasaras Eiropas čempionāta finālturnīru.