Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Spraigajā Latvijas čempionātā šahā Jankovskism pirmais, Bērziņai piektais tituls

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Spraigajā Latvijas čempionātā šahā Jankovskism pirmais, Bērziņai piektais tituls
Vīriešu čempionāta laureāti. Foto: Latvijas Šaha federācija.

Svētdien Rīgā, Transporta un sakaru institūtā, ar ļoti līdzīgām un spraigām cīņām noslēdzās Latvijas čempionāts klasiskajā šahā. Vīriešu konkurencē par uzvarētāju pirmo reizi kļuva FIDE meistars Guntis Jankovskis, kuram vienāds punktu skaits ar otrās vietas ieguvēju Klāvu Stabulnieku, bet dāmā piektais tituls lielmeistares Ilzes Bērziņas kontā, tiekot pie uzvaras pēdējā kārtā, kurā no līderpozīcijām un arī godalgas šķīrās ELīna Otikova, bet iepriekšējo gadu čempionei Laurai Rogulei beigās pakāpjoties uz 3. vietu.

FM Guntis Jankovskis (2258) 9 kārtās ieguva 7 punktus, tikai pēc papildrādītājiem apsteidzot Klāvu Stabulnieku (2211), kuram tā bija pirmā medaļa pieaugušo čempionātos. Par puspunktu no viņiem atpalika un bronzas medaļu ieguva Kristaps Kretainis (2145).

Sieviešu konkurencē jau piekto zelta medaļu savā karjerā izcīnīja WGM Ilze Bērziņa (2177). Viņa 6,5 punkti no 9. Tikpar arī WFM Renātei Vidruskai (1978), kurai sudrabs ir labākais sasniegums karjerā. Trešā ar 6 punktiem palika iepriekšējo četru turnīru uzvarētāja un galvenā reitingfavorīte WGM Laura Rogule (2290).

Amatieru čempionātā pirmās trīs vietas ieguva Krišjānis Lāzars (1781) – 7,5 punkti, Martijs Krakops (1689) un Valērijs Rižihs (1725) – pa 7.

Vīriešu čempionātā pēc astotās kārtas četriem līderiem bija pa 6 punktiem, un divi no viņiem spēlēja savā starpā – Jankovskis un Reinis Paikens (2179). Tātad, visdrīzāk, arī šajā partijā bija jāizšķiras, kurš kļūs par čempionu. Un tā arī notika. Kad pie visiem pārējiem galdiņiem cīņas jau bija beigušās un visu interesentu skatieni bija pievērsti 1. galdiņam, ar baltajām figūrām spēlējošais Paikens 73. gājienā padevās.

Tas nozīmēja, ka jēkabpilietis Jankovskis pirmo reizi kļuva par valsts čempionu. Kopš neatkarības ataunošanas mūsu valstī nu jau ir 20 Latvijas čempionātu uzvarētāju. Tieši divas reizes vairāk nekā dāmām.

Sievietēm iepriekšējās četras sacensības uzvarēja Laura Rogule, un viņa bija galvenā favorīte uz zeltu arī šoreiz. Taču 8. kārtā Rogule piedzīvoja klupienu pret WFM Lindu Krūmiņu (2039), kas pirms pēdējās kārtas viņu atmeta uz sesto vietu bez cerībām aizstāvēt titulu. Jāatzīmē, ka trīspadsmitkārtējā Latvijas čempione Rogule posmā no 2019. gada aizvadīja 45 (!) partijas bez zaudējumiem – 29 uzvaras un 16 neizšķirti. Iepriekšējā neveiksme viņai arī bija tieši pret Krūmiņu.

Pirms pēdējā kārtas vienīgā līdere ar 6 punktiem bija WFM Elīna Otikova (2073). Lai pirmo reizi kļūtu par čempioni, viņai ar baltajām figūrām bija jāuzvar Vidrusku. Neizšķirta gadījumā bija garantēta medaļa, kas arī līdz šim Otikovai nebija izdevies. Tomēr vissvarīgākajā partijā ar melnajām figurām labāka bija viņas pretiniece.

Otikovas zaudējums pavēra ceļu Bērziņai piekto reizi kļūt par valsts čempioni. Lai tā notiktu, WCM Marijai Kuzņecovai (2082) bija jācīnās neizšķirti ar WFM Lindu Krūmiņu (2039), bet pašai Bērziņai bija jāpieveic Emīlija Apine (1701). Šāds scenārijs arī realizējās, un titulētāko šahistu sarakstā Bērziņa nu ir apsteigusi WGM Danu Reiznieci-Ozolu, kurai pēc neatkarības atjaunošanas ir četras zelta medaļas.