Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

K.Valters: "Izlasei vajag jaunu treneri"

Andrejs Siliņš

K.Valters: "Izlasei vajag jaunu treneri"
Kristaps Valters
Foto: Luis Miguel Parra

Kristaps Valters šobrīd ir Spānijas ACB līgas labāko piespēlētāju trijniekā un sarunā ar eSports.lv cer, ka labāko vidū noturēsies līdz sezonas izskaņai. Tāpat Kristaps atklāj, kādi vēl bijuši piedāvājumi bez "Fuenlabrada" un savas domas par aizvadīto Latvijas izlases kvalifikācijas ciklu.

Spriežot pēc pieejamās statistikas, sezonas sākums "Fuenlabrada" komandai izdevies labs. Kā pats vērtē aizvadīto laiku?
Jā, komandai sezonas sākums labs, jo šī komanda tomēr parasti cīnās par to, lai neizkristu no augstākās līgas, un tāds ir arī mērķis šosezon – palikt ACB līgā. Pašam sniegums ar katru spēli uzlabojas, pirmie mači pagāja, kamēr saspēlējos ar pārējiem un iegāju komandā, jo tomēr biju tikai divas nedēļas trenējies kopā ar komandu un nebiju aizvadījis nevienu spēli pirms sezonas sākuma. Viss pamazām iet uz priekšu.

Tava pirmā sezona Spānijā. Kāds iespaids par līgu – patiešām spēcīgākā Eiropā?
Noteikti uzskatu, ka šī ir labākā līga Eiropā. Esmu spēlējis praktiski visās līgās, izņemot Franciju, un uzskatu, ka šī līga ir spēcīgāka gan par Krieviju, gan par Itāliju. Organizācijas ziņā spēcīgāka, treneri gudrāki, taktiskāki, viss šeit ir augstākajā līmenī. Domāju, ka šī līga ir uzreiz aiz NBA. Krievijas līga noteikti atpaliek no Spānijas. OK, varbūt tagad daudzi spēcīgi basketbolisti dodas uz Krieviju, tāpēc tur līga kļūst stiprāka, bet kopumā pēc čempionāta spēka Spānija ir augstākā līmenī. To pierāda arī Eiropas kausi – pagājušajā sezonā "Jouventut" vinnēja un kopumā spāņu klubi labi spēlē Eirkausos. Krievijā ir nauda, bet organizācija tur ir zemā līmenī.

Kāda bija runa ar kluba vadību pirms sezonas, pirms līguma parakstīšanas – tevi ņem kā pirmo saspēles vadītāju vai kā otro, vai varbūt par to nemaz nebija runāšana?
Protams, tāpēc arī izvēlējos "Fuenlabrada", jo man bija piedāvājums būt pirmajam saspēlniekam. Ferānam Lopezam jau ir 38 gadi, un viņš nevar aizvadīt vairāk nekā maksimums 20 minūtes laukumā augstā līmenī. Bija piedāvājums arī no Seviļas "Cajasol", bet tur es būtu otrais saspēles vadītājs aiz Elmera Beneta, kurš gan jau ir beidzis karjeru. Pie tam tā komanda arī šobrīd slikti spēlē, tāpēc varbūt izdarīju tieši pareizo izvēli.

Minēji Seviļu. Vēl kādi varianti pirms sezonas?
Bija Itālijā no "Scavolini" jau pēc iepriekšējās sezonas beigām uzreiz gandrīz, bet mēs tā arī nevarējām vienoties par līguma nosacījumiem, tāpēc tas izpalika. Piekritu "Fuenlabrada" variantam, jo tā tomēr ir Spānijas līga, pakonsultējos ar Aigaru Vītolu, kurš bija spēlējis šeit, man piedāvāja būt pirmajam numuram, pie tam nebiju spēlējis šeit – tāpēc arī piekritu.

Ieradies Spānijā pēc Eiropas čempionāta kvalifikācijas. Vai atlases cikls palīdzēja atgūt formu, lai būtu gatavs kluba sezonai?
Izlase palīdzēja atgūt pārliecību pēc savainojuma, jo praktiski gadu biju bez basketbola. Astoņi mēneši bez spēlēšanas, tad "Triumfā" uzspēlēju un atkal dabūju savainojumu. Nākamās spēles bija tikai izlasē, un tas, kā jau teicu, palīdzēja atgūt pārliecību laukumā un ieiet formā. Savainojums tomēr bija atstājis lielu iespaidu.

Diezgan padaudzo kļūdu, sevišķi piespēles, kvalifikācijas ciklā cēlonis meklējams faktā, ka nebiji vēl atguvis sportisko formu vai arī pie vainas bija kas cits – saspēlēšanās trūkums vai tamlīdzīgi?
Domāju, ka piespēles negāja, jo biju pazaudējis to ņuhu, kas man ir. Nebija spēļu prakses, nejutu spēli, un piespēles negāja, nebiju labā formā, bet tagad esmu atguvies un dabūjis pārliecību. Spānijā nevienam trenerim nepatīk tie saspēles vadītāji, kas met daudz punktus, galvenais ir vadīt saspēli. Uzbrukums ir balstīts uz otrā, trešā numura pleciem, šīs pozīcijas spēlētāji ir arī vieni no līderiem līgā punktu ziņā, bet mans uzdevums ir vadīt saspēli pēc iespējas vairāk.

Kādus pats sev mērķus esi nospraudis šosezon?
Protams, ka ar komandu nospēlēt pēc iespējas labāk un noturēties līgā, jo man tomēr ir kontrakts uz vēl vienu gadu, ko arī gribētos uzspēlēt Spānijā un tad jau redzēs, kas būs. Pašam piespēļu rādītājā vajadzētu būt pirmajā pieciniekā.

Atgriežamies pie izlases. Pirmajā preses konferencē diezgan dedzīgi atbalstīji Trajkoviču kā izlases galveno treneri. Vai pēc aizvadītā cikla domas nav mainījušās un nepiekrīti komandas biedriem – Helmanim un Janičenokam -, kuri publiski kritizējuši treneri?
Visi ļoti labi redzēja kvalifikācijas turnīru – viss uzbrukums tika virzīts uz Andri Biedriņu, visas kombinācijas uz vienu cilvēku. Kā trenerim, domāju, ka viņam vispār nav nekādas pieredzes šāda līmeņa turnīros vadīt komandu. Ļoti augstu vērtēju viņu kā individuālās sagatavotības treneri, bet taktiskā ziņā viņam bija ļoti lielas problēmas. Pie tam viņš neklausīja ne Edmunda Valeiko padomiem, ne man, ne Helmanim. Viņam šķita, ka visu zina un tāpēc radās daudzas nesaskaņas. Uzbrukums bija vienveidīgs – Andris nospēlēja ļoti labi, tikām finālā, bet pārējiem rokas bija sasietas. Man arī viņš spieda spēlēt uz Andri, uz Andri tikai, bet tas jau nedaudz nosēžas un arī pašam grūtāk pēc tam atvērties. Katrā ziņā savu slikto spēli nekādā ziņā neattaisnoju ar to, noteikti nē. Bet kopumā domāju, ka izlasei vajag jaunu treneri.

Rītdien (saruna notika trešdien - A.S.) Basketbola Savienība tieši lems – atstāt vai neatstāt Trajkoviču. Tātad tu esi pret atstāšanu amatā?
It kā jau parasti treneri, kurš tiek finālā, neņem nost, jo uzdevums, kā vienmēr, ir izpildīts, bet, saproti, daudzi spēlētāji ir neapmierināti. Man pašam ir vienalga būtībā, jo spēlētu pie jebkura trenera. Bet, ja vēlamies sasniegt augstākus mērķus un kaut ko ar izlasi arī izcīnīt, nevis aizbraukt tikai kā tūristi, domāju, ka mums vajadzētu daudz augstākas klases treneri. Tāds, kuru respektētu spēlētāji, visi savāktos beidzot, nevis viens izdomātu, ka šodien netrenēsies, otrs, ka nespēlēs, atnāks uz izlasi un brauks prom, kad gribēs. Pie normāla trenera nekas tāds nenotiktu, man tas nav pieņemami.

Tu redzi arī kādu no Latvijas treneriem, kas varētu būt izlases galvgalī?
No Latvijas neredzu nevienu pagaidām, kas varētu augstā līmenī sagatavot mūsu spēlētājus un savākt mūs. Jābūt daudz lielākai autoritātei. Mums vajag trenerus, kas mūs pieliek pie vietas, tai skaitā arī mani, jo visiem patīk runāt. Zini, kā ir izlasē – visi savācas kopā, visi grib būt līderi un kaut ko izdarīt, bet trenerim ir jābūt tam, kas visu un visus saliek pa vietām. Jābūt trenerim ar vārdu – Kemzura, Mesina - vai jebkurā gadījumā tādam, kas ir kaut ko sasniedzis. Latvijas treneriem tālu līdz tādam līmenim, viņi nezina vairāk kā divas trīs aizsardzības sistēmas. Izlasē lielākā problēma vienmēr bijusi aizsardzība.

Arī par izlases vadību bija dažādas runas.
Noteikti, ka jābūt vēl labākai organizācijai. Nebija jau slikti, bet nu, piemēram, Ventspilī mums viesnīca noteikti nebija tā labākā. Dzīvojām "Vilnī", līmenis bija drausmīgs, labi, ēdiens bija OK, bet tā pati gulēšana – tas bija vienkārši... Pēc tam aizbraucām uz Liepāju un tur viesnīca jau bija ļoti laba. Pie tam spēlētāji organiski nevar ciest Ventspili un, ja mums jābrauc un jātrenējas tur, tad vispār... Visam jābūt augstākajā līmenī, lai spēlētājiem nebūtu jādomā par blakus lietām, lai mēs varētu normāli trenēties, lai spēlētāji labi justos un varētu labi sagatavoties. Arī sagatavošanās posms kopumā – mums jau atsūtīja kaut kādu plānu un izskatās, ka šogad sagatavošanās posms būs sakarīgāks. Mums bija 12 pārbaudes spēles, visi jau izliekas tajās un ar čempionāta sākumu jau ir izlaiduši gaisu. It kā nebūs vairs tik daudz pārbaudes spēles, būs vairāk Latvijā sagatavošanās posms, nebūs daudzie pārlidojumi. Cik atceros, mums bija 14 pārlidojumi, to skaits samazināšoties, lai nebūtu spēki par daudz jātērē tādām lietām. Tieši pārlidojumi ir grūtākie.

Kā kāja jūtas?
Labi. Ar potīti jau sen viss ir kārtībā, arī ar celi labi. Pirms spēles pret "Barcelona" nedaudz papēdi savainoju, bet tā kopumā viss kārtībā. Ļoti smagi treniņi, divas ar pusi stundas...

Tad jau tāpat, kā pie Trajkoviča...
Jā, bet pie Trajkoviča jau bija stāvēšana, viņš vairāk runāja. Šeit ir baigā slodze, treneris ļoti dzenā mūs. Jācer, ka izturēsim tādā garā visu sezonu. Mums ir viena spēle nedēļā, domāju, ka treneris uz sezonas vidu sapratīs, ka spēlētāji būs saguruši, galu galā mikrotaumas jau sāk parādīties. Ja jau iedos mums vienu brīvdienu nedēļā, tad domāju, ka būs OK.

Madridē vēl atceras Aigaru Vītolu?
Jā, jā, te jau par viņu runāja, par viņu bija ļoti labas atsauksmes. Nezinu, kāpēc viņš nepalika, jo diezgan labi nospēlēja to sezonu.

Ar ko tagad nākamā spēle?
Izbraukumā ar "Estudiantes". Izbraukuma spēles ir ļoti grūtas, pie tam "Estudiantes" pagājušajā kārtā uzvarēja "Barcelona". Šajā čempionātā neko nevar prognozēt. Domāju, ka būs ļoti grūti. Mums vispār tagad ir ļoti spēcīgi pretinieki tuvākajās spēlēs – pēc "Estudiantes" nāk "Unicaja" mājās, un tad būs "Granada" izbraukumā. Nevaram zaudēt trīs pēc kārtas, jādara viss, lai svētdien uzvarētu.

Kristapam un "Fuenlabrada" jau izdevies tikt pie uzvaras pār "Estudiantes" (89:71), pie tam latviešu aizsargs atdevis desmit rezultatīvas piespēles, kā arī guvis piecus punktus gandrīz 33 nospēlētajās minūtēs.

1 2 3 85 komentāri

 +38 [+] [-]

, 2008-11-16 17:39, pirms 16 gadiem
Piekrītu Trajkovičs savu darbu ir izdarījs, paldies viņam par to, bet vajag kko jaunu !

 +10 [+] [-]

, 2008-11-16 17:41, pirms 16 gadiem
orandžais

 +19 [+] [-]

, 2008-11-16 17:44, pirms 16 gadiem
petrini, redzēji?
---
"Pie tam spēlētāji organiski nevar ciest Ventspili"

  +3 [+] [-]

, 2008-11-16 17:49, pirms 16 gadiem
Butu ok ja izlases treneris butu no Latvijas un es domaju ka labs kandidats uz so amatu ir Valdis Valters jo vins pazist gandriz visus speletajus
Novelu Kristapam veiksmi ACB Liga

 +19 [+] [-]

, 2008-11-16 17:49, pirms 16 gadiem
Hills rakstīja: Piekrītu Trajkovičs savu darbu ir izdarījs, paldies viņam par to, bet vajag kko jaunu !
nevis "kko", bet konkreētu augsta līmeņa treneris, no kā mūsi izlases čaļi baidītos un respektētu.

 +16 [+] [-]

, 2008-11-16 17:50, pirms 16 gadiem
lab intervija....nevar ciest organiski Ventspili, tas labs
Slēpts komentārs: neznez
Slēpts komentārs: Superhuman

 +34 [+] [-]

, 2008-11-16 17:58, pirms 16 gadiem
"mums vajadzētu daudz augstākas klases treneri. Tāds, kuru respektētu spēlētāji, visi savāktos beidzot, nevis viens izdomātu, ka šodien netrenēsies, otrs, ka nespēlēs, atnāks uz izlasi un brauks prom, kad gribēs. Pie normāla trenera nekas tāds nenotiktu, man tas nav pieņemami."

Sveiciens no Valtera Šķēlem un Janičenokam ...?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +20 [+] [-]

, 2008-11-16 18:15, pirms 16 gadiem
laba intervija!
Bet jei bogu nonemiet tak beidzot to oranzo fonu!!! Iztureet vairs nevar

  +2 [+] [-]

, 2008-11-16 18:16, pirms 16 gadiem
Nu ko, ja jau ņemt jaunu treneri, tad nav ko čakarēties un uzreiz jārunā ar Filu Džeksonu. Apmēram tā. Migliniekam reiz jau bija dota iespēja parādīt, kas viņš par izlases treneri.

  +6 [+] [-]

, 2008-11-16 18:33, pirms 16 gadiem
Forša intervija!
pateica kā ir..

nu, un ja ņem treneri, tad lai ņem tā, ka nav kur piesieties!

  +5 [+] [-]

, 2008-11-16 18:37, pirms 16 gadiem
SAWLE rakstīja: Forša intervija!
pateica kā ir..

nu, un ja ņem treneri, tad lai ņem tā, ka nav kur piesieties!
kaa teevs, kas uz meles to spaluj araa
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: grabuliis

  +9 [+] [-]

, 2008-11-16 18:44, pirms 16 gadiem
nekas ,piespiediis Ventspili miileet.. nu ja krogu ventspilii maz kur peec trenninjiem atpusties
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2008-11-16 18:48, pirms 16 gadiem
Da lielākā daļa izlases džeku izdomās mistiskas atmazkas, lai nespēlētu izlasē!
P.S Ja Trajakovičs paliks. Es ĻOTI ceru, ka šo atlaidīs.

  +1 [+] [-]

, 2008-11-16 18:50, pirms 16 gadiem
eu, nu pats viņš izlasē kvalifikācijas turnīrā nospēlēja zem katras kritikas, bet tagad vēl gudri spriedelē
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2008-11-16 19:00, pirms 16 gadiem
Ventspili nevar panest jo nav klubs uz kuru aiziet,kā rīgā esiitis vai liepājā BIG7 vai fonteins!

 +12 [+] [-]

, 2008-11-16 19:00, pirms 16 gadiem
rudzu maize rakstīja: Es gan vairak nosliecos uz Vetru.Ka neka NBA vecis.Varbut piesaistis labakos(Ivanovskis,Skele).
Kopš kura laika Ivanovskis ir labākais? Turklāt mums ar 4nr problēmu nav!
A par Vētru, nu tur vismaz disciplīna būtu dzelžaina.

     [+] [-]

, 2008-11-16 19:05, pirms 16 gadiem
kpc man liekas ka Valters jaw to teica

  +1 [+] [-]

, 2008-11-16 19:09, pirms 16 gadiem
rudzu maize rakstīja: Es gan vairak nosliecos uz Vetru.Ka neka NBA vecis.Varbut piesaistis labakos(Ivanovskis,Skele).
Piedod,bet Ivanovskis gluži nav tik augstas klases spēlētājs kā šķēle,kuru tu tur blakus minēji,ANglijas līga ir gana nožēlojama un tas ir paššaprotami,ka latvietis tur rādīs augstu sniegumu

Ja LBS izdomās paturēt NT,tad Nenads vēl ņems un atriebsies visiem nelabvēļiem - visus Valterus,Janočenokus,Helmaņus izšvilps mno izlases par nepareizu attieksmi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2008-11-16 19:18, pirms 16 gadiem
Apspriežot Trajkoviču.
Dons Nelsons pirms NBA sezonas sākuma teica, ka jāizmanto Biedriņu vairāk uzbrukumā. Pēc spēlēm izlasē nebija namaz tik daudz laika trenēt Biedriņu jaunai misijai, bet pamati tika ielikti jau vasarā ar Trajkoviču.Nebrīnīšos, ka basketbola savienībai uzpieda Goldensteita "Gribiet Biedriņu izlasē, ļaujiet mūsu trenerim pilnveidot viņa spēli uzbrukumā un iegūt pieredzi jau kā agresīvākam centram uzbrukumā" Tas kā Biedriņš spēlēja izlasē un tagad Goldensteitā ir ok., bet kas būtu bijis ja nebūtu Janičēnoka pēdējie metieni - būtu divi zaudējumi un finālturnīrs tu-tū. Tagad protams finālturnīrā ja mainīsies komandas taktika var pārsteigt pretiniekus nesagatavotus. Kaut gan Latvijas komandas galvenie ieroči nav noslēpums -trīspunktnieki, tagad Biedriņš zem groza nu un Janičēnoka kopā ar Šķēli caurgājieni, bet ja trīnīšiem uzliek ciešu aizsardzību, ja Janičēnokam un Šķēlem garākus un atlētiskākus sedzējus un Biedriņam neļaut virzienā uz grozu ātrumā saņemt bumbu un piespiest viņu grūstīties spēlē ar muguru piesedzot pagriezienu uz kreiso pusi, lai čalis mocas spēlē ar labo roku, radīsies problēmas uzbrukumā.Gudrāki treneri izdomās vēl pāris lietas kā sarežģīt dzīvi
K.Valters malacis ,ka atzīst savas vairākas kļūdas izlases spēlēs. Brižiem jau likās pa traku.Lai veicas un pietiek spēka pilnveidoties! Jā un lai traumas nebūtu tfu,tfu,tfu.

  +8 [+] [-]

, 2008-11-16 19:38, pirms 16 gadiem
Neprognozējamais puika vēl nav aizmirsis Skonto laikus, kad no 2001.-2004. kala sudrabu, jo zelts tika Ventiņiem. Skaidrs, ka rūgtumiņš vēl palicis..

  +6 [+] [-]

, 2008-11-16 19:42, pirms 16 gadiem
haa2o rakstīja: smuki nolika ventspili bet taa jau arii ir....
pinīgi pareizi, es jau ar nevaru paciest ka tur ir sakoptāk nekā Rīgā
pilnīgi besī

     [+] [-]

, 2008-11-16 19:44, pirms 16 gadiem
Varbūt kādu leiti? tikai ne dienviddslāvus, būs akal tas pats, tas mums nav vaidzīgs, cik šito runāt var. no sākuma biju pet leišiem bet tgd saprotu ka viņu spēle ir tuvāka mūsējai- ātra, taču kombinacionāla, ar tālmetieniem- derēs

     [+] [-]

, 2008-11-16 19:47, pirms 16 gadiem
super Mario rakstīja: Apspriežot Trajkoviču.
Dons Nelsons pirms NBA sezonas sākuma teica, ka jāizmanto Biedriņu vairāk uzbrukumā. Pēc spēlēm izlasē nebija namaz tik daudz laika trenēt Biedriņu jaunai misijai, bet pamati tika ielikti jau vasarā ar Trajkoviču.Nebrīnīšos, ka basketbola savienībai uzpieda Goldensteita "Gribiet Biedriņu izlasē, ļaujiet mūsu trenerim pilnveidot viņa spēli uzbrukumā un iegūt pieredzi jau kā agresīvākam centram uzbrukumā" Tas kā Biedriņš spēlēja izlasē un tagad Goldensteitā ir ok., bet kas būtu bijis ja nebūtu Janičēnoka pēdējie metieni - būtu divi zaudējumi un finālturnīrs tu-tū. Tagad protams finālturnīrā ja mainīsies komandas taktika var pārsteigt pretiniekus nesagatavotus. Kaut gan Latvijas komandas galvenie ieroči nav noslēpums -trīspunktnieki, tagad Biedriņš zem groza nu un Janičēnoka kopā ar Šķēli caurgājieni, bet ja trīnīšiem uzliek ciešu aizsardzību, ja Janičēnokam un Šķēlem garākus un atlētiskākus sedzējus un Biedriņam neļaut virzienā uz grozu ātrumā saņemt bumbu un piespiest viņu grūstīties spēlē ar muguru piesedzot pagriezienu uz kreiso pusi, lai čalis mocas spēlē ar labo roku, radīsies problēmas uzbrukumā.Gudrāki treneri izdomās vēl pāris lietas kā sarežģīt dzīvi
K.Valters malacis ,ka atzīst savas vairākas kļūdas izlases spēlēs. Brižiem jau likās pa traku.Lai veicas un pietiek spēka pilnveidoties! Jā un lai traumas nebūtu tfu,tfu,tfu.
lai pamet nenadu un lai šamais strādā induviduāli

kur mēs liksimeis tāpat uzbrukumā galvenais būs Andris, tā ka par viņa izmantošanu gsw cilvekiem nevaidzētu uztraukties

 +10 [+] [-]

, 2008-11-16 19:51, pirms 16 gadiem
"Pie tam spēlētāji organiski nevar ciest Ventspili" - laba piebilde, bet ir ļoti daudzi, kas varētu atbildēt " organiski nevaram ciest Valteru klanu" ..
1 2 3 85 komentāri