Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Trīs patiesības par basketbolu televīzijā

Andrejs Siliņš

Viedoklis: Trīs patiesības par basketbolu televīzijā
Arēna Rīga
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Eiropas basketbola čempionāta kvalifikācijas turnīru spēļu translēšana "Viasat Sport Baltic" kanālā izraisījusi plašu rezonansi basketbola cienītāju aprindās. Basket.lv iepazīstina ar ieinteresēto pušu viedokļiem.

Edgars Šneps, Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs

Par attieksmi

No Viasat Sport Baltic puses jūtama liela ieinteresētība, lai basketbolu padarītu par iespējami pievilcīgāku produktu. Tas izpaužas gan rūpēs par pārraižu kvalitātes pilnveidošanu (ekspertu studijas utt.), gan aktīvā pašreklāmā, izmantojot arī tirgus līdera TV3 resursus. Par VSB attieksmi liecina tas, cik operatīvi tika noorganizētas pārraides no Eiropas U-18 čempionāta Viļņā, kur latvieši cīnījās par medaļām. Tiesību turētājs bija FIBA, tās varēja iegādāties ikviena TV sabiedrība, bet interesi izrādīja tikai VSB.

Par naudu

Saskaņā ar FIBA noteikumiem, Eiropas U-20 čempionāta laikā mums vajadzēja nodrošināt TV signāla producēšanu pusfināla un fināla dienās. LTV7 piedāvāja to izdarīt par Ls 3500 dienā, Viasat Sport Baltic signālu nodrošināja par brīvu plus parādīja visas deviņas Latvijas komandas spēles, plus iegādājās licenci, lai rādītu valstsvienību spēles.

Par kvantitāti

No valstsvienību spēlēm LTV7 interesēja vīriešu komandas mači mājās un izbraukumā, kā arī sieviešu izlases spēles Rīgā. Viasat Sport Baltic papildus nodrošina sieviešu izbraukuma spēļu un divu pārbaudes maču translācijas, kas mūsuprāt ir svarīgi.

Par pieejamību

Spēles var redzēt arī gadījumā, ja neesat Viasat abonents. Šis kanāls pieejams kabeļtelevīzijā, translācijas var noskatīties publiskās vietās, var nopirkt tiesības skatīties spēli internetā, atkārtojumus rāda TV6. No otras puses, LTV7 arī vairs nevar dēvēt par bezmaksas kanālu un tas neaptver visu Latviju. Diemžēl basketbola pārraižu reitingi LTV7 nav bijuši iepriecinoši.

Par rezonansi

Neapmierināto viedoklis izskanējis skaļi, bet daudz bija arī tādu, kuri priecājās par iespēju redzēt U-20 izlases spēles. Tikai Latvijā nav pieņemts skriet ar karogu – super, redzu vairāk basketbola.

Par interesēm

Protams, gribam, lai basketbolu skatās katrā mājā, taču Basketbola savienībai jādomā par ekonomiskiem risinājumiem. Turklāt VSB piedāvājumā jau iepriekš basketbola bijis daudz – Eirolīga, Baltijas līga, Eiropas un pasaules čempionāti, mudinot basketbola cienītājus meklēt iespējas šo kanālu redzēt.

Par likumu

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles nav iekļautas to sporta sacensību sarakstā, kuras obligāti rādāmas publiskajos kanālos.

Par taupību

Manuprāt, par publiskajiem līdzekļiem rīkotu oficiālu starptautisko turnīru, kurā Latvijas sportistiem turklāt ir labi panākumi būtu vairāk nekā loģiski parādīt sabiedriskajā televīzijā, par to neprasot samaksu. Iepriekšējos gados tā darīts, arī daudz translējot basketbolu. Taču ir saprotams, ka patlaban LTV7 finansiālā situācija nav spoža, viņiem jāmeklē iespējas piesaistīt papildus finansējumu. Savukārt mēs neesam tik bagāti, lai nemeklētu izdevīgāko piedāvājumu.

Toms Circenis, Viasat Sport Baltic programmu direktors

Par principu

Basketbola savienības uzstādījums bija skaidrs: ja gribat runāt par Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēļu translāciju, jāparāda arī U-20 spēles. Kopējā budžeta ietvaros to varējām izdarīt un panācām abpusēji izdevīgu vienošanos. Ņemot vērā Latvijas komandu labos rezultātus un lielo ažiotāžu, no sportiskā viedokļa tas bija veiksmīgs pasākums, kas mums piesaistīja papildus uzmanību.

Par pieejamību

Ja neesat Viasat abonents, ir iespējams iegādāties tiesības noskatīties katru spēli internetā Viasat OnDemand - Event Tiesa, tas nav lēti (Ls 7 par spēli). Protams, mūs uztrauc ziņa, ka nelegāli spēli internetā vērojuši 6000 skatītāji. Strādājam, lai tā tas nebūtu, taču pirātismu pilnībā apkarot nav iespējams.

Par sadarbību

Viasat vienmēr ir sadarbojies un piedāvājis savus kanālus iegādāties citiem TV operatoriem. Patlaban Viasat Sport Baltic kanāls ir pieejams IZZI digitālās televīzijas klientiem, nopērkams Viasat Sporta paketē. Esam uzsākuši sarunas arī ar citiem TV operatoriem, kā arī esam atvērti sarunām arī ar visiem pārējiem interesentiem. Visus skatīties gribētājus aicinām griezties pie sava TV operatora.

Par naudu

Ja skatītāji cer, ka gadiem ilgi lielās sporta sacensības varēs skatīties par brīvu, var iznākt smaga vilšanās. Labu saturu varēs piedāvāt tikai tie TV kanāli, kas ir par maksu, jo tiem ir pietiekoši daudz līdzekļu, lai šo saturu iegādātos. Kanāli, kuri pārtiek tikai no reklāmas ieņēmumiem, visbiežāk to vienkārši nevar atļauties.

Par reitingiem

TV6 basketbolu rādītu tiešraidē, ja translācijām būtu pieklājīgs reitings. Savstarpēji jāattīstās – basketbolistiem jāspēlē labāk, līdzjutējiem jāskatās aktīvāk.

Andris Ušackis, LTV7 sporta redakcijas producents

Par interesi

Sarunas par sadarbību ar Basketbola savienību sākās ap Jaungadu. Vienojāmies, ka parādīsim LBL Zvaigžņu spēli, LBL finālspēles, bijām gatavi arī par budžeta līdzekļiem parādīt valstsvienību oficiālos mačus. Ja LBS savlaicīgi akceptētu iespējamo sponsoru piesaisti valstsvienību spēlēm, par šo summu varētu parādīt arī Latvijas U-20 izlases spēles Liepājā. Taču maijā šim nolūkam sameklēt naudu nebija reāli. Sarunās par U-20 čempionātu dominēja minimālā programma – pusfināla un fināla spēles, nevis visu Latvijas komandas maču rādīšana. Nebija nekādas garantijas, ka Latvijas komanda Liepājā cīnīsies par medaļām, bet rādīt ārzemju komandas par budžeta naudu nebūtu īsti pareizi.

Par attieksmi

Sarunu laikā, mūsuprāt, bija neadekvāti liels akcents uz sieviešu izlasi – rādīt lielu skaitu pārbaudes maču. Prakse liecina, ka lielāka interese tomēr ir par vīriešu mačiem. LBS arī vēlējās iekļaut lielu paketi basketbolu popularizējošu pasākumu atspoguļošanu. Mūs tas nesajūsmināja, tomēr bijām gatavi to darīt.

Par reitingiem

LBL finālsērijas reitingi šogad bija katastrofāli. Iezīmējusies tendence, ka cilvēki basketbola laikā uz LTV7 pārslēdzas tad, kad sākas ceturtā ceturtdaļa – lai redzētu, ar ko viss beidzas. Tajā brīdī interese ir normāla.

Par nākotni

Patlaban ar Latvijas Basketbola līgas direktoru runājam par nākamo sezonu, kura varētu izskatīties tāda pati, kā iepriekšējā – Zvaigžņu spēle un finālsērija.

1 2 3 72 komentāri

 +51 [+] [-]

, 2010-08-12 15:44, pirms 14 gadiem
Varēja jau viasat pa TV6 tiešraidē rādīt tās spēles un viss būtu ok.

+268 [+] [-]

, 2010-08-12 15:45, pirms 14 gadiem
Viasats to visu dara par brīvu tikai tāpēc, lai Ltv7 nerādītu un cikvēki pieslēgtos pie Viasata

" Protams, mūs uztrauc ziņa, ka nelegāli spēli internetā vērojuši 6000 skatītāji."

Cerams šis cipars tik augs. Pirātisms forever

  -3 [+] [-]

, 2010-08-12 15:47, pirms 14 gadiem


Tev šķiet, ka kādam būs interesanti lasīt Tavu smailiju?

 +71 [+] [-]

, 2010-08-12 15:48, pirms 14 gadiem
Toms - palaidiet vienu spēli tiešraidē pa TV6 un tad stāstiet, ka nav intereses!

 +16 [+] [-]

, 2010-08-12 15:50, pirms 14 gadiem
jaded rakstīja: Toms - palaidiet vienu spēli tiešraidē pa TV6 un tad stāstiet, ka nav intereses!
nu tak ir intrese, ja ierakstu rāda tad noteikti tāda ir. Vnk tas ir veids kā pievilināt klientus.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +36 [+] [-]

, 2010-08-12 15:58, pirms 14 gadiem
LBS vnk dabūja piķi no Viasat, ne jau kasē protams, un krējumu atdeva viņiem, kamēr LTV7 varēs arī turpmāk rādīt LBL, kas nevienam neinteresē. Tikko būs intriga LBL finālos, tā nogrābs arī tos. Bet LBS, kad sāks zaudēt sponsorus, jo spēles tāpat neviens neskatās, varbūt sāks domāt. Sporta veida popularizēšana laikam vairs nav sporta federācijas uzdevumu sarakstā?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +15 [+] [-]

, 2010-08-12 16:00, pirms 14 gadiem
Kā var pateikt, ka es nelēgāli internetā skatos?

 +20 [+] [-]

, 2010-08-12 16:02, pirms 14 gadiem
VSB vienkārši iedomājušies, ka ja viņi sagrābs visu zem sevis un uzliks kaut kādas paranormālas cenas, tad visi būs spiesti pirkt un viņus skatīties. Lika pagaidīt!

 +33 [+] [-]

, 2010-08-12 16:09, pirms 14 gadiem
Un vēl! Viasats ar Circeni priekšgalā šajā interneta laikmetā joprojām vēl nav sapratuši elementāru lietu - ir iespējams piesaistīt šos 6000 uzliekot nelielu simbolisku samaksu par pārraidēm (līdz latam) un ilgtermiņā nopelnīt daudz vairāk (ieskaitot reitingus un attiecīgi reklāmdevējus) nekā uzlikt kaut kādas plānprātīgas cenas un cerēt, ka cilvēki svaidīsies ar naudu.

 +26 [+] [-]

, 2010-08-12 16:10, pirms 14 gadiem
Šnepam vajadzētu atzīt to, ka viņa nolaidības un neizdarības dēļ basketbolu nevar redzēt visi.
Kurš gan profesionāls vadītājs tikai maija beigās sāktu meklēt naudu U-20 čempionātam, kas notiek jūlija beigās?(to var saprast pēc Ušacka komentāra)
Kādi tad tagad ir TV6 rādītā basketbola reitingi - 'vai būs kādi 7 tūkstoši!!!

 +29 [+] [-]

, 2010-08-12 16:12, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Par pieejamību
Spēles var redzēt arī gadījumā, ja neesat Viasat abonents. Šis kanāls pieejams kabeļtelevīzijā.


Reāli jau lielajos kabeļtīklos šo pārraižu nav! Tie ir meli!
+1 . kurā kabeļtelevīzijā ?
Kretinē tas kantoris VIASAT .
Slēpts komentārs: ARNIX

 +18 [+] [-]

, 2010-08-12 16:21, pirms 14 gadiem
ARNIX rakstīja: KAS TU LASĪT NEMĀKI???
TV6 basketbolu rādītu tiešraidē, ja translācijām būtu pieklājīgs reitings.
iesaku iemācīties lasītprasmi
tak ieslēdz smadzeni! reitings būtu pietiekams, Simpsonu sērijas kuras ir redzētas 5 reizes pārspētu vēsā mierā. Ierakstu tak rāda, un neviens nesūdzas par reitinga trūkumu. Tā ir viasat politika.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2010-08-12 16:44, pirms 14 gadiem
ARNIX rakstīja: KAS TU LASĪT NEMĀKI???
TV6 basketbolu rādītu tiešraidē, ja translācijām būtu pieklājīgs reitings.
iesaku iemācīties lasītprasmi
Kā viņi var zināt kāds būtu reitings tiešraidēm? Kad TV6 ir rādijis basketbolu tiešraidē??? Es kautko tādu nēsmu piedzīvojis.. Ā pareizi 23:30 Latvijas spēle pret Italiju bija tiešraide . Piedod , esmu duraks .

 +11 [+] [-]

, 2010-08-12 16:53, pirms 14 gadiem
Nu tie kam ir izzi piesledz to VSB tikai taapeec, ka tas ir leetaak nekaa iet uz baaru katru reizi skatiities, bet arii vajadziba peec VBS paraadijusies tikai shovasar deelj basiisha, peectam laikam jau atkal tas kanaals var iet kaarties
Slēpts komentārs: SKRUNDA

 +11 [+] [-]

, 2010-08-12 16:59, pirms 14 gadiem
Kaads veel piraatisms taas programmas kaa piem sopcast var iegaadaaties legaali un man taa arii ir FAIL tpc nevajag ja tas ka Latvijaa notiek EC U 20 basketbolaa un to labi ja redz 1/10 dalja tas ir normaali ???

  +5 [+] [-]

, 2010-08-12 17:01, pirms 14 gadiem
SKRUNDA rakstīja: Nu jā VSB rāda daudzreiz labāk basi nekā LTV7
Nebriinies ka tev buus MIINUS

  +7 [+] [-]

, 2010-08-12 17:08, pirms 14 gadiem
Uzskatu ka cilv'eki vair'ak tom'er izv'el'etos sp'eles skat'ities m'aj'as piejama kanala nevis iet un meklet b'aru kur rada VSB.

 +18 [+] [-]

, 2010-08-12 17:14, pirms 14 gadiem
Ja LBS mērķis ir popularizēt basketbolu , tad :
LTV7 piedāvāja to izdarīt par Ls 3500 dienā, Viasat Sport Baltic signālu nodrošināja par brīvu
kādu auditoriju viņi piesaistija rādot pa velti viasat un kādu būtu piesaistijuši samaksājot LTV7 un no kuras ir lielāka atdeve (gan informatīvā apjoma ziņā , gan vēlāk reklāmdevēju un sponsoru piesaistei)
ir taču nenormāla starpība vai pārraidi noskatās 20 000 vai 200 000.
uz kopējā fona VSB auditorija ir smieklīgi maza , ko vēl vairāk grauj VIASAT debīlais mārketings

 +31 [+] [-]

, 2010-08-12 17:16, pirms 14 gadiem
Nosūtiju Šnepam vēstuli pirms 3 dienām:

Labdien!

To, ka skandinavi prasmigi ir iedzinusi sturi Latvijas ekonomiku un iznicinajusi mazas uznemejdarbibas vidi, lielie Latvijas viri zinaja un drosi vien viniem par to labi samaksaja. Kadel Latvijas nacionalas izlases basketbola pasmaju speles rada ekskluzivi tikai skandinavu maksas TV, to zinat tikai Jus, cienijama federacija. Pat idiotam ir skaidrs, kados nolukos sis te ne tik dumais skandinavu TV kantoris ir raujoties ticis pie sim tiesibam. Par to ta ka neskaidribu nav. Bet ir loti daudz jautajumu un neizpratne, kadel LBS, kurai teoretiski pec statutiem ir javeicina basketbola attistiba un popularitate Latvija starp iedzivotajiem, ir notirgojusies sim kantoriem? Vai man, ka Latvijas nu jau bijusajam basketbola fanam ir japerk Viasat kabelis, lai redzetu izlases speles? Pat ja es esmu kategoriski pret so kantori ka tadu? Domaju, ka man tas nav jadara, vai ne? Es labak izvelos citus piedavajumus. Ka rezultata basketbolu vairs neskatos. Viens lidzjutejs mazak. Vai vienigais?

Salidzinot ar jusu organizaciju, kura nestrada pec statutiem un vesela saprata principiem (visa pasaule tacu zinams, ka sporta, lai tas attistitos, svariga ir auditorijas kvantitativa piesaiste) un sava ta teikt formali nomineta solijuma sabiedribai, Rigas Dinamo, lai ari komerciestade, ir pienemusi absoluti pareizu lemumu. Acimredzot, organizacija, kas atrodas tirgus vide, doma ar galvu, kamer citas organizacija, kuras dzivo izoleti no auditorijas un tirgus, pienem lemumus, bazejoties uz... uz ko?

Cerams, ka godatais E.Snepa kungs redzes so vestuli, lai ari maz ticams, vinam drosi vien nebus tam laiks, ir tacu svarigaki darbi darami, piemeram, laicigi sagaidit Viasat atbildigos lemumu pienmejus arena pirms speles.

Lai jums veicas un novelu jums ka organizacijai pienemties prata kadreiz.

Ar cienu,

bijusais basketbola lidzjutejs

  +6 [+] [-]

, 2010-08-12 17:27, pirms 14 gadiem
Circenis tiesam ir no meness nokritis latvju balinu analfabets, turklat, skandinavu pakals, kur maz ko saprot no interneta vides un musdienu mediju realitates. Vai, piemeram, kad es internetu loti laba kvalitate skatos KHL speles, vai, vel vairak, Barselonas speles Cempionu Liga, vai iestades un marketologi, kuri stav aiz siim speeleem ir dumaaki par Circeni un Viasat? Liekas jau ka nee, bet redz Barselona neapkaro savu auditoriju, labi saprotot to, ka tas butu visnotal dumjs gajiens. Bet ko nu tur, sie divi brasuli, viens bijusais basketbolists, otrs biseksuals aktivists, ko vini saprot no biznesa.

  +4 [+] [-]

, 2010-08-12 17:32, pirms 14 gadiem
Snepa vestule ari labaa, pilnigi nelogiski argumenti. Nu dikti smiekligi sis viss ir, puisi laikam nav redzejusi KNABu, tada korumpetiba sikorganizaciju ietvaros.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2010-08-12 17:34, pirms 14 gadiem
kaa mazi berni ataisnojaas,ar kautkaadaam muļķibaam megina acis aizmaleet!!!

  +1 [+] [-]

, 2010-08-12 17:44, pirms 14 gadiem
Ja viasata butut normala atieksme pret klientiem un kvalitate neglucitu ik reiz kad uznak lietus tad viss butu ok

 +12 [+] [-]

, 2010-08-12 17:45, pirms 14 gadiem
Nu ok, ja reiz Šnepam ir pie kājas, ka Latvijā nospiedošs vairākums neredz LV vasketbola izlašu spēles, tad lai tā būtu.

Circeni! Kādēļ Viasats netranslē izlases spēles pa TV3??? Varbūt tad šīm spēlēm nebūs slikti reitingi?

Un vispār! Atdot F1 translācijas tiešraidē pa TV3!!! Tak solījāt, ka rādīsiet pa TV3, kad ieguvāt F1 raidtiesības.

  +3 [+] [-]

, 2010-08-12 17:45, pirms 14 gadiem
'Man jau liekas ka drīz vien LTV7 basketbola dienas izzudīs pilnībā, ļoti žēl bet tā nu tas ir, atceros kā kādreiz rādīja daudz spēļu Latvijas, Baltijas līgas mačus un arī praktiski visas eiroskausa spēles kad Ventiņi cīnījās.

  -1 [+] [-]

, 2010-08-12 17:50, pirms 14 gadiem
Neskatīšos šo skandināvu kanālu dēļ šādas attieksmes pret basketbola līdzjutējiem lai kādus te makaronus Circenis nekarinātu mums uz ausīm.
Slēpts komentārs: NIPEM

  -3 [+] [-]

, 2010-08-12 17:53, pirms 14 gadiem
knaible rakstīja: Neskatīšos šo skandināvu kanālu dēļ šādas attieksmes pret basketbola līdzjutējiem lai kādus te makaronus Circenis nekarinātu mums uz ausīm.
idiot, ko tev karina uz ausīm? nosauc 1 nepatiesu lietu.. Varu pateikt, ka Viasat pakete, lai arī jāņem ir zelta, lai tiktu pie VSB, tomēr ir visizdevīgākā.. Sabalansēti kanāli, gana sports un izklaides.. Pietrūkst tikai NBA kanāls Viasatam un tad būtu pilns komplekts, ņemot vērā, ka ir savs hokeja kanāls un EPL kanāls..

  +7 [+] [-]

, 2010-08-12 17:53, pirms 14 gadiem
Lūk arī atbilde, visi, tie 6000 skatītos pa televizoru, ja tas būtu iespējams. Un nevajag teikt, ka LTV7 basketā ir mazi reitingi. Salīdzināja LBL un eiropas čempi. Protams, ka daudziem neinteresē tas pašmāju baskets. Lai palaiž mūsu izlašu spēles, uzreiz pacelsies reitingi, itsevišķi ja cīnās par medaļām. Atbildot par interneta spēļu maksāšanu, tad cik galvu saspiedušam jābūt ir cilvēkam, lai par spēles noskatīšanos netā maksātu 7Ls. Tad jau lētāk aizbraukt un dzīvajā paskatīties. Lai dzīvo pirātisms.
P.S. Uzlieciet 1 Ls, un visi cilvēki ar vieglu sirdi samaksās un skatīsies!!!
1 2 3 72 komentāri