Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Evelīna Otto: "Prātā palikusi trenera Mārtiņa Gulbja atziņa"

Evelīna Otto: "Prātā palikusi trenera Mārtiņa Gulbja atziņa"
Evelīna Otto 2023. gada 9. novembrī Puatjē. Foto: EuroBasket Women

"Filmēšanās aizņem divas dienas mēnesī. Tā ir jauna lieta dzīvē, kuru vēlos piedzīvot. Nākas upurēt dažas brīvdienas, bet tā viss ir forši," basketbola kluba "TTT Rīga" jaunākā spēlētāja Evelīna Otto šajā sezonā iejūtas vairākās lomās.

Ventspils meitene pēdējos gados dzīvo, trenējas un spēlē galvaspilsētā. Sākumā Aigara Neripa un Aināra Čukstes vadītajās U16 izlasēs, nākamajā gadā Matīsa Rožlapas trenētajā Rīgas Stradiņa Universitātes komandā un šosezon TTT – augstākajā līmenī, kāds Latvijā iespējams.

Smaidīgā meitene īsi pēc piecpadsmitās dzimšanas dienas piedalījās FIBA “Challenger” turnīrā Helsinkos, kur spēlēja kopā ar pašreizējām komandas biedrēm Aleksandru Stepanovu un Tīnu Grausu. Sekoja divas uzvaras Baltijas jūras kausā, bet šoruden Evelīna debitēja valstsvienībā.

”Neskatoties, cik liela uzvara bijusi iepriekšējā spēlē – nākamajā spēlē viss sākas pilnīgi no jauna. Tā ir trenera Mārtiņa Gulbja atziņa, kura palikusi prātā pēc šī rudens izbraukumiem. Ar to arī jādzīvo tālāk,” Otto teica pēc sestdien izcīnītās uzvaras pār Klaipēdas “Neptūnas”.

Agrai jaunībai neierasta atbildība, koncentrēšanās un darba spējas – šīs īpašības apvienojumā ar augumu un fizisko spēku ļāva Evelīnai ātri pieveikt vairākus pakāpienus basketbola gaitās. Jūtama arī prāta spēļu ietekme, kur nepieciešams apdomāt vairākus gājienus uz priekšu.

Plašāka sabiedrība kurzemnieci ieraudzīja pērn, kad viņa kopā ar RSU negaidīti uzvarēja Baltijas līgas regulārajā sezonā, bet finālturnīrā nopelnīja bronzas medaļu. Viens no daudzajiem panākuma iemesliem – Otto ar kolēģi Katrīnu Ozolu spēja izplest laukumu, uzbrūkot no tālās distances.

“No pagājušā gada cenšos paturēt iegūto pārliecību. Nepazaudēt to, spēlējot augstākā līmenī – man tas ir jaunums. Pielāgoties jaunā līmenī un nezaudēt pārliecību pat, ja nesanāk izdarīt. Nenokārt galvu. Vismaz censties to darīt.”

Treneris Mārtiņš Gulbis uzticas 17 gadus vecajai meitenei – Otto gan Eirolīgas kvalifikācijā, gan Eiropas kausā spēles sāk TTT starta pieciniekā. Bieži nākas spēlēt pret divas reizes vecākām pretiniecēm, taču Evelīna šajā līmenī iederas – par to liecina rīdzinieču 7-0 bilance Eiropas kausā.

Debijas skaitļi – vidēji 16,0 minūtēs gūti 3,2 punkti un izcīnītas 3,2 atlēkušās bumbas, tiesa, TTT rindās Otto mazāk uzbrūk no ārpuses. “Groza apakšā biju, arī spēlējot Rīgas Stradiņa Universitātē. Tā ir mana pozīcija, kur jābūt šeit – Latvijā un Eiropā. Redzēsim, kā būs tālāk.”

Garas un meistarīgas meitenes ir pieprasītas abās Atlantijas okeāna pusēs. Nākamajā gadā Evelīnai būs jāizvēlas, kur turpināt basketbola gaitas. “Neesmu vēl izdomājusi. Pašai jāsaprot, ko gribu – kur braukt, kur nebraukt, kur spēlēt. Vispirms jāpabeidz sezona, tad domāšu par nākamajiem soļiem.”

Evelīnai izdevies iegūt priekšstatu par ASV basketbolu. “Pirmo reizi uz Ameriku aizbraucu 2023. gada pavasarī. Redzēju vidusskolu basketbolu – apmeklēju “Denver East High” vidusskolu, pēc tam paviesojos “Colorado” universitātē. Sapratu, ka gribu pamēģināt.

Iespējams, ka meitene jau šoruden būtu devusies pāri okeānam, ja nenāktu Dzintara Dreiberga piedāvājums. “Dvēseļu puteņa” režisors uzaicināja Evelīnu filmēties jaunajā filmā “Tīklā. TTT leģendas dzimšana”, uzticot viņai vienu no galvenajām sporta lomām.

Evelīna filmā atveido Skaidrīti Smildziņu-Budovsku – TTT spilgtāko centra spēlētāju pirms Uļjanas Semjonovas. Labāku izvēli grūti iedomāties – ideāli, ja “Lielo Sloni” un 1964. gada pasaules čempionāta labāko centra spēlētāju var attēlot padsmitnieces vecumā.

Vasaras beigās Evelīna uz laiku šķīrās no garajiem matiem, lai atbilstu sešdesmito gadu meitenes tēlam. Kāds bija režisora ieteikums? “Dzintars Dreibergs teica, lai rūpējos par sevi – pievēršu uzmanību veselībai, neiedzīvojos savainojumos.”

Pēdējie trīs mēneši bija notikumiem bagāti. TTT spēlēja Polijā, Rumānijā, Turcijā, Slovākijā un divreiz Grieķijā. Baltijas līgā regulāri jādodas uz Lietuvas pilsētām, savukārt ar valstsvienību Evelīna ceļoja uz Francijas pilsētu Puatjē.

Rīt – skan atbilde uz jautājumu, kad meitenei bijusi pēdējā brīvdiena. “Nevaru uzreiz atcerēties. Pagājušajā nedēļā, 9. un 10. decembrī. Tajās dienās notika filmēšana, taču atpūtos no basketbola. Atpūtu vajag – ķermenim jāatjaunojas.”

Izmantotie resursi:
”Tīklā. TTT leģendas dzimšana”: viena diena filmēšanas laukumā
TTP "lielais piecinieks" iztur Daugavpils atspēlēšanos un paņem U19 zeltu


, 2023-12-19 21:24, pirms 5 mēnešiem
Uj. Māri. Nomaini virsrakstu! H.E.N.R.Y. būs dusmīgs! Nevar tak būt, ka Gulbis kaut ko spēj iemācīt!
TTT basketbolistes 2024. gada 29. martā Palangā. Foto: Matas Baranauskas

FIBA Eirolīga izsludina jaunu formātu, TTT pēc valstu ranga jāspēlē kvalifikācijā

"EuroLeague Women" 2024.-2025. gada sezonā pāries uz starptautiskajā basketbolā vēl nebijušu formātu ar jaunu izslēgšanas spēļu sistēmu, liecina Sacensību komisijas ierosinātie un "FIBA Europe" valdes maijā apstiprinātie noteikumi.
WNBA drafta otrais numurs un ASV 3x3 izlases spēlētāja Kamerona Brinka. Foto: USA Today/Scanpix
2

Zībarta spēlētāja – kandidāte MVP balvai: WNBA sezonas ceļvedis

Otrdien, 14. maijā, Amerikas Savienotajās Valstīs sāksies Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas divdesmit astotā sezona. Vērtīgākās spēlētājas balvas pretendentu lokā ir "Connecticut Sun" spēka uzbrucēja Alisa Tomasa.
Irina Romaņenko 2023. gada 7. maijā. Foto: Ritvars Stankevičs, LJBL
5

Daugavpils U17 meitenes pieliek izsaukuma zīmi reģionu "zelta pavasarim", MVP – Anna Liepiņa

Irinas Romaņenko un Jūlijas Fedorenko trenētās Daugavpils U17 meitenes svētdien, 12. maijā, pirmo reizi uzvarēja PRIME Latvijas Jaunatnes basketbola līgā, finālā Mārupes sporta kompleksā apspēlējot pērngada čempioni Liepāju ar 65:60. "RBJSS Rīdzene" bronzas spēlē pārspēja Bertānu Valmieras basketbola skolu – 55:54.