Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Serjogins ar jaunu rekordu un junioru čempione Petrova uzvar "Apkārt Cēsīm" 10km

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Serjogins ar jaunu rekordu un junioru čempione Petrova uzvar "Apkārt Cēsīm" 10km
Starts 10km distancē. Foto: "Apkārt Cēsīm"/Guntis Bērziņš.

Sestdien Cēsīs notikušajā ikgadējā un spēcīgu sastāvu pulcējošā skrējienā “Apkārt Cēsīm” 10km distancē ar jaunu trases rekordu vīriešiem uzvarēja daudzkārtējs Latvijas čempions un Latvijas rekordists pusmaratonā, mārupietis Dmitrijs Serjogins, bet sievietēm beidzot pirmo vietu ieguva junioru čempione stadionā un telpās Alise Petrova. Tikmēr 5km nepārspēti palika alūksnietis Jānis Žagars un dobelniece Marta Gustiņa.

Jau trešo gadu pēc kārtas Cēsīs norisinājās atjaunotais “Apkārt Cēsīm” skrējiens, ko ar Cēsu novada pašvaldības atbalstu rīko SK “Ašais” ar Austri Āboliņu priekšgalā, kurš norādīja, ka organizatori ļoti centās, lai skrējēji varētu sasniegt savus mērķus. "Esam aizvadījuši vēl vienus skriešanas svētkus Cēsīs. Un mums patiess gandarījums, gan par dalībnieku skaita rekordu, gan par trases rekordu kungiem, gan par Agritu, kura nepadevās, ieskrēja finišā pēdējā, bet kāpa uz pjedestāla S60 grupā! Pasaka," gandarīts ir Āboliņš.

Līdzorganizatore Kristīne Vilcāne uzsvēra, ka tradīcija ir atgriezusies uz palikšanu, bet ilggadējais skrējiena atbalstītājs Ansis Kuplis norādīja, ka aktivitāte un iesaiste ir pozitīvs priekšnosacījums, lai cēsinieki un citi būtu laimīgi, un ka skrējiens “Apkārt Cēsīm” ir notikums, kur to apliecināt un kur var baudīt pozitīvas emocijas, uzkrājot enerģiju ikdienas skrējienam.

Tāpat kā iepriekšējos gados arī šoreiz šajā iecienītajā skrējienā, kur dalībnieku skaits sniedzās pāri četriem simtiem, piedalījās vairāki spēcīgākie Latvijas skrējēji, kuriem šoreiz pievienojās arī Igaunijas čempioni, pamazām padarot šo skrējienu par starptautisku un vēl vairāk pastiprinot sastāvu. Pateicoties “Specific”, kas kvalitatīvas dzīvnieku barības sarūpētājs, tika nodrošināts naudas balvu fonds ne tikai pirmajam sešiniekam sievietēm un vīriešiem 10km, bet arī pirmajam trijniekam vairākās vecuma grupās 5km distancē.

Vīriešiem 10km pārliecinošu uzvaru ar vairāk nekā minūtes pārsvaru svinēja Dmitrijs Serjogins, kurš varēja atļauties pirms finišā līnijas uztaisīt arī padsmit reizes atspiešanos. Latvijas rekordists pusmaratonā, kurš Cēsīs palika nepārspēts arī 2022. gadā skrējienā atjaunošanas reizē, ar rezultātu 31:09 uzstādīja arī šīs reljefotās trases rekordu. Otrais finišēja daudzkārtējais Igaunijas čempions stadionā un telpās Ollavi Allase, bet trijnieku noslēdza pirms divām nedēļām Vācijā Latvijas U18 rekordu 10000m sasniegušais Emīls Matiass Reinfelds, kurš februārī izcīnīja divas zelta medaļas Latvijas čempionātā telpās U18 grupā. No igauņa Reinfeldu šķīra 17 sekundes.

Ceturtais 20 sekundes aiz trijnieka finišēja un arī ātrāk par 33 minūtēm šo kāpumiem bagāto trasi noskrēja pašreizējais Latvijas vicečempions maratonā Renārs Roze, kuram pirms nedēļas otrā vieta “Stirnu bukā” Alsungā. Tāpat kā pērn maijā “Rimi Rīgas maratonā” aiz Rozes finišēja bronzas medaļnieks maratonā un vairāku posmu uzvarētājs “Stirnu bukā”, ieskaitot šī sezonas pirmo posmu martā Saulkrastos, Kristaps Vējš-Āboliņš, bet sešinieku noslēdza Igaunijas U23 čempions Johannes Laurs.

Sievietēm gan izvērtās līdzvērtīgāka cīņa par uzvaru. 2022. gadā ieņēmusi otro vietu 5km, pērn finišējot otrā aiz trases rekordistes un Latvijas rekordistes Agates Caunes (33:10), šogad beidzot uzvaru svinēja Alise Petrova, kura labo formu rādīja arī 23. martā un 20. aprīlī “Stirnu buka” posmos, kur uzvarēja skolu čempionāta distancēs. Alise ar personīgo rekordu 10km – 37:55, vienīgā noskrēja ātrāk par 38 minūtēm un par 16 sekundēm apsteidza visu laiku netālu aizmugurē skrienošo 2003. gada pasaules vicečempioni jaunietēm un daudzkārtējo Latvijas čempioni Jeļenu Ābeli, kura ir sezonas labākā rezultāta īpašniece pusmaratonā. Pusotru minūti aiz uzvarētājas finišēja visa kaluma medaļas īpašniece Latvijas čempionātos skriešanā Kitija Valtere, kura aiz Innas Žolnerovičas šogad “Stirnu bukā” divas reizes ir bijusi otrā.

Arī ātrāk par 40 minūtēm noskrēja un ceturto vietu ieņēma pagājušā gada 5km uzvarētāja Marta Luīze Pētersone, kura šogad izcīnījusi divus zeltus Latvijas čempionātā telpās U18 grupā. Piekto vietu līdzīgā cīņā ieņēma valmieriete Džuljeta Jēkabsone, kura sevi labi pieteica skrējēju aprindās ar divām trešajām vietām šīs sezonas “Stirnu buka” posmos un kurai 11 sekundes pietrūka, lai izskrietu no 40 minūtēm. Septiņas sekundes aiz Džuljetas finišēja divkārtējā maratona čempione Amanda Krūmiņa, kura pirms diviem gadiem uzvarēja arī prestižajā Vilka distancē “Stirnu buka” ietvaros notikušajā Latvijas čempionātā taku skriešanā.

5km vīriešiem bija visinteresantākie, jo pēdējos pāris simts metros ilgstošo skrējiena līderi Mārtiņu Babkinu apsteidza Latvijas čempionāta medaļnieks distanču slēpošanā Jānis Žagars no Alūksnes, uzstādot rekordu šo sacensību rekordu šajā distancē – 16:31 un tautas skrējienos vairākas godalgas ieguvušo Babkinu apsteidzot par septiņām sekundēm. Trešais finišēja šī gada zelta un bronzas medaļas ieguvējs Latvijas čempionātā telpās U16 grupā, vairāk nekā 20 reizes Latvijas čempionātos mešanas disciplīnās uzvarējušā Oskara Vaisjūna dēls Adrians, kurš arī iekļāvās 17 minūtēs.

Sievietēm Latvijas vadošā jauniešu triatloniste un medaļniece peldēšanā Marta Gustiņa bija vienīgā, kas noskrēja ātrāk par 20 minūtēm (19:42), izcīnot uzvaru. Sekundi virs divdesmit minūtēm distances veikšanai vajadzēja otrās vietas ieguvējai Unai Pērkonei, kurai Latvijas čempionātā telpās U14 grupā 4. vieta gan 1000m, gan 2000m. Trijnieku noslēdza U18 grupas astotnieka skrējēja no Valmieras Šarlote Gredzena.

Komandām, kur rezultātu veidoja divu vīriešu un vienas sievietes iegūto vietu kopsumma, uzvarēja SK “Bulta” ar Serjoginu, Dmitriju Vecgaili un Valteri sastāvā.

Nākamo sestdien, 4. maijā, Serjogins un citi ātri skrējēji sacentīsies ikgadējā "Līvenhofas skrējienā", kur būs jūdze un 10km, bet pēc divām nedēļām, 11. maijā, Latvijas rekordistu un vairākus titulētus skrējējus redzēsim jubilejas desmitajā "Salaspils "Ezerkauliņu" pusmaratonā", kur būs arī 10km, 5km un labdarības jūdze.