Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Dāvim Ikauniekam debija Čehijā pret čempioni "Viktoria"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Dāvim Ikauniekam debija Čehijā pret čempioni "Viktoria"
Dāvis Ikaunieks čehu žurnālistu ielenkumā
Foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Piektdien ar vienu spēli startēja Čehijas futbola čempionāts, bet šodien vēl vairākas cīņas, tostarp Dāvja Ikaunieka pārstāvētā "Vysočina" uzņems valsts čempioni "Viktoria".

Dāvis Ikaunieks (22) jūnijā no Latvijas čempiones "Liepājas" uz īres tiesībām pārgāja uz Čehijas augstākās līgas klubu "Vysočina" no Jihlavas. Īres līguma termiņš ir seši mēneši, taču čehu klubam pēc termiņa beigām ir tiesības latvieti iegādāties.

Ikaunieks "Vysočina" sastāvā paguvis aizvadīt vairākas pārbaudes spēles un arī gūt dažus vārtus, taču īstais eksāmens būs šodien - Čehijas čempionāta jaunās sezonas 1.kārtā viņa komanda savā četru tūkstošu ietilpīgajā stadionā uzņems valsts čempioni "Viktoria" no Plzeņas.

Čehijas līga UEFA līgu rangā ieņem augsto 14.vietu, un tai pietrūkst tikai divu pozīciju, lai valsts čempione garantēti varētu piedalīties UEFA Čempionu līgas grupu turnīrā. "Viktoria", lai spēlētu Čempionu līgas grupu turnīrā, nāksies pārvarēt divas kārtas (kvalifikācijas 3.kārtu un "play-off" kārtu) un otrdien pirmais solis "Viktoria" nepadevās labs - savā laukumā vien 0:0 pret Azerbaidžānas čempioni "Qarabağ". Pirms atbildes vizītes Baku "Viktoria" ciemosies pie Ikaunieka jaunās komandas Jihlavā, kur pagājušajā sezonā Plzeņas futbolisti viesos uzvarēja ar 4:2.

Pirms dažām dienām "Vysočina" aizvadīja pēdējo pārbaudes spēli, un Ikaunieks pēc cīņas sniedza interviju. Sākumā Dāvis kautrīgi noteica, ka nepārzina angļu valodu pārāk labi un piedāvāja runāt krieviski, taču galu galā pieklājīgi piekritis aprunāties angliski. Par pārcelšanos uz Čehiju Ikaunieks pastāstīja šādi: "Martā ar U-21 izlasi spēlējām Čehijā [pilsētā pie pašas Slovākijas robežas - aut.], un es guvu vārtus [Latvija piekāpās ar 1:2 - aut.]. No tā brīža par mani parādījās interese. Vispirms man par "Vysočina" interesi pastāstīja aģents, bet pēc tam kluba menedžeris Milans Bokša atbrauca uz Liepāju uz vienu spēli, un vēlāk mēs parakstījām līgumu." Starp citu, minētais 65 gadu vecais Bokša pats bijis treneris ar bagātu pieredzi, tostarp divreiz vadījis "Vysočina" (otrā reize noslēdzās vien šī gada janvārī), bet tagad kļuvis par sporta direktoru un nereti uzstājas kā futbola eksperts čehu televīzijas kanālos.

Ikaunieks čehu žurnālistiem neliekuļoja un atzina, ka par Čehijas klubu futbolu zina maz - tik vien, kā redzējis Prāgas "Sparta" un Prāgas "Slavia" startus Eirokausos. Tomēr Dāvis nav šaubījies par pārcelšanos uz Čehiju, turklāt viņu arī iedrošinājis tagadējais "Liepājas" futbolists Kaspars Gorkšs, kurš iepriekšējā sezonā spēlēja Prāgas "Dukla".

Tagadējais "Vysočina" treneris Mihals Hips ir slavens ar ļoti smagu treniņu organizēšanu. Ikaunieka konkurents par vietu sastāvā, 28 gadus vecais bosniešu uzbrucējs Hariss Harba, pat izteicās, ka "tik smagus treniņus savā karjerā nekad neesmu redzējis". Arī Ikaunieks piebalso: "Man tas bija kaut kas jauns - katru dienu divi treniņi, daudz pārbaudes maču. Kārtīga gatavošanās."

Runājot par valodas barjeru, Ikauniekam ir iespēja ar treneri Hipu komunicēt krieviski, bet "Vysočina" spēlētājs Jiržī Krejči piemetina: "Tā kā Dāvis zina krievu valodu, domāju, tad arī čehu valodu apgūs ātri. Galvenais, ka viņš jau tagad visu saprot."

Ikaunieks atturīgi vērtē savas perspektīvas Čehijā, bet "Vysočina" menedžeris Bokša ir tiešāks: "Uzskatu, ka viņam Čehijas līgā ir visas iespējas attīstīt savu talantu un spēcīgās puses. Pie tām nosaukšu ātrumu, prasmi vienlīdz labi sist ar abām kājām, labu tehniku un spēli ar galvu. Viņš ir fiziski labi attīstīts, un viņš sevi var pieteikt aizvien skaļāk."

Ikaunieks čehu žurnālistus esot pārsteidzis ar atziņu, ka Jihlava, kurā mīt 50 tūkstoši iedzīvotāju (starp citu, aptuveni tikpat, cik Liepājā), ir maza pilsēta un tajā ir maz, ko darīt - tieši šī atziņa nonākusi materiāla virsrakstā... Skaidrs, ka saziņā ar žurnālistiem Dāvis pagaidām ir ierobežots un daudz svarīgāks būs sniegums laukumā. "Vysočina" uzņems "Viktoria" plkst.16:00. Portāls eurofotbal.cz prognozē, ka kuldīdznieks šai spēlē būs pamatsastāvā, veidojot uzbrucēju pāri ar 27 gadus veco čehu uzbrucēju Pavelu Dvoržāku.

Izmantotie resursi:
fotbal.idnes.cz
EuroFotbal - fotbal online, evropský fotbal a...

  +2 [+] [-]

, 2016-07-30 08:59, pirms 8 gadiem
Nu, paldies par foršu rakstu Uh, nu, lai Dāvis turās tik. Nav jau šitā nekāda amatieru Krievijas otrā līga...

     [+] [-]

, 2016-07-30 09:14, pirms 8 gadiem
Un ko brālis dara?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-07-30 15:24, pirms 8 gadiem
Dāvis pamatsastāvā!

Atceramies, ka šodien arī Kurakins, Vaņins un Bulvītis spēlēs

     [+] [-]

, 2016-07-30 16:28, pirms 8 gadiem
Vārti