Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:123, Did:0, useCase: 3

Autors: Sportacentrs

Gadu pirms pašu mājās rīkotā EČ vīriešu izlasēm startē Bundeslīgas sezona

Gadu pirms pašu mājās rīkotā EČ vīriešu izlasēm startē Bundeslīgas sezona
Spilgtākais jaunpienācējs ir Anglijas izlases kapteinis Harijs Keins. Foto: Scanpix

Kā jau pēdējos gados ierasts, iepriekšējās sezonas čempioni piedalās atklāšanas spēlē. Vakar pašreizējā titula turētāja Minhenes "Bayern" viesos tikās ar Brēmenes "Werder", kas, starp citu, piedalījās pašā pirmajā Bundeslīgas spēlē pirms 60 gadiem 1963. gada 24. augustā pret Dortmundes "Borussia". "Werder-Bayern" klubi ir arī visbiežāk tikušies savā starpā starp visiem Bundeslīgas dueļiem, vakardienas spēle notika jau 113. reizi.

Jau vēstīts, ka minhenieši ar 4:0 izcīnīja 61. uzvaru. Pirmie vārti tika gūti jau ceturtajā minūtē, Harijam Keinam pie centra apļa vienā pieskārienā izvirzot Līroju Sanē izgājienam viens pret vienu ar vārtsargu, kurš beigās neizgāja uz spēku, bet precīzi ieripināja bumbu vārtu stūrī. 4 minūtes vēlāk "Werder" guva atbildes vārtus, kurus neieskaitīja. Tiesneša asistents precīzi fiksēja aizmuguri, ko pēc mirkļa apstiprināja VAR. Otrā puslaika vidū savus pirmos vārtus Bundeslīgā guva pats Keins. Kompensācijas laikā savus otros vārtus savukārt guva Sanē un pirmos - 18 gadīgais Matiss Tels.

Bukmeikeru vērtējumā četru lielāko favorītu galvenie treneri amatā atrodas salīdzinoši nesen. Trīs klubi pagājušās sezonas laikā nomainījuši trenerus - Marko Roze "Leipzig" un Šabi Alonso Lēverkūzenes "Bayer" sāka vadīt īsi pirms Pasaules Kausa finālturnīra Katarā, Tomass Tuhels pie "Bayern" stūres nokļuva martā, vienīgi Edins Terzičs pie Dortmundes "Borussia", kuras ilggadējais favu favorīts Marko Roiss kapteiņa apsēju ir zaudējis Emrem Džanam, grožiem stājās iepriekšējā starpsezonā. Salīdzinājumam Kristians Štraihs - 2022. Vācijas gada treneris - kā Freiburgas galva ir jau no 2011. gada decembra, bet 2023. gada treneris Urs Fišers ar Berlīnes "Union" ir kopš 2018. gada, sākumā klubu ievedot Bundeslīgā, bet tagad gaidāma debija UEFA Čempionu līgā. Bez "Union" Čempionu līgā spēlēs arī ierastais trio: "Bayern", Dortmundes "Borussia" un "RB Leipzig". Eiropas līgā būs Freiburga un "Bayer", bet Eiropas Konferences līgā Frankfurtes "Eintracht" sagaidāms duelis pret bulgāru "Levski".

Līgas jaunpienācēja Heidenheima savas mājas spēles aizvadīs vismazākajā stadionā tikai ar 15 000 ietilpību, kas Vācijas mērogiem ir ļoti mazs. Komandas galvenais treneris kopš kluba pārveidošanas nu jau tagad zināmā veidolā ir Franks Šmits. Zīmīgi, ka Heidenheima pret "Red Bull" izveidoto "RB Leipzig" jau ir spēlējuši gan pēc spēka 5. līgā, gan 3. līgā, gan 2. Bundeslīgā, nu kārta pienākusi arī Vācijas spēcīgākajā līgā. Otrai jaunpienācējai "Darmstadt" šī ir atgriešanās spēcīgāko klubu pulkā pēc sešu sezonu pavadīšanas līgu zemāk.

Vasaras transfēru periodā zīmīgākās pārmaiņas skārušas Leipcigu, komandu pametuši četri pamatsastāva spēlētāji - Konrāds Laimers bez pārejas maksas pārgāja uz "Bayern", pārējie trīs pārcēlušies uz Anglijas Premjerlīgu: Dominiks Soboslai uz Liverpūli, Kristofers Nkunkū "Chelsea", kā arī Joško Gvardiols uz "Manchester City", bet tas netraucēja pirms nedēļas Vācijas Superkausa izcīņā sakaut pašu Bayern ar 3:0. Vēl Bundeslīgu pametuši Džūds Belingems (uz Madrides Real), Mahmuds Dahuds (uz "Brighton and Hove Albion", abi no Dortmundes "Borussia"), Markuss Tirams (no "Borussia M" uz Milānas "Inter"), no "Bayern" Lukass Ernandess pārcēlies uz dzimteni PSG, Sadio Manē pārcēlies uz tagad milzu popularitāti gūstošo Saūda Arābiju, bet ilggadējais "Borussia M" vārtsargs un pusgadu Noieru minheniešu vārtos aizstājušais Jans Zommers uz "Inter". Karjeru beiguši 43 spēles Vācijas izlasē azvadījušais Ķelnes malējais aizsargs Jonass Hektors un rezultatīvākais rezervists Freiburgas uzbrucējs Nils Pētersens. Bundeslīgā atgriezušies Granits Džaka (Leverkūzene), Vauts Veghorsts (Hofenheima), Nabī Keitā ("Werder"), Kevins Folands un Robins Gozenss (abi "Union"). Līgas ietvaros starp vadošajiem klubiem bez jau pieminētā Laimera jāmin Marsela Zābicera nokļūšana Dortmundē, bet pretējā virzienā uz Minheni - Rafaels Gerreiru. Spilgtākais jaunpienācējs ir Anglijas izlases kapteinis Harijs Keins, kurš "Tottenham Hotspur" pavadījis 19 gadus. Jau 1. dienā pēc transfēra izziņošanas tika pārdoti 10 000 krekli ar Keina uzvārdu uz muguras. Ar to gan viss nebeidzās, "Bayern" Minhenē uz viena no zināmākajiem kinoteātriem uzlika milzīgu plakātu – "Bayern" piedāvā (prezentē) Hariju Keinu

Cerot uz tikpat lielu intrigu kā pagājušajā sezonā līdz pēdējai spēļu kārtai, visu spēļu tiešraides "Viaplay" platformā.

Vācijas Bundeslīgas pirmā kārta

DatumsSpēleRez./LaiksVārtu guvēji
18.08Werder Bremen – Bayern München0:4 (0:1)Sanē 4' 90' Keins 75' Tels 90'+4
19.08Bayer Leverkusen – RB Leipzig16.30
Wolfsburg – Heidenheim16.30
Hoffenheim – Freiburg16.30
Augsburg – Borussia Mönchengladbach16.30
Stuttgart – Bochum16.30
Borussia Dortmund – Köln19.30
20.08Union Berlin – Mainz16.30
Eintracht Frankfurt – Darmstadt18.30

Vācijas čempions (Betsafe.com vērtējumā)

KlubsKoeficientsKlubsKoeficients
Bayern Munich1.20VfB Stuttgart250.00
Borussia Dortmund6.00TSG 1899 Hoffenheim350.00
RB Leipzig12.001 FSV Mainz 05400.00
Bayer Leverkusen50.001. FC Cologne400.00
Eintracht Frankfurt80.00Werder Bremen500.00
FC Union Berlin125.00FC Heidenheim1000.00
SC Freiburg125.00FC Augsburg1000.00
VfL Wolfsburg150.00Darmstadt 981500.00
Borussia Monchengladbach200.00VfL Bochum1500.00

Izmantotie resursi:
https://fcbayern.com/de/news/2023/0...
https://www.bundesliga.com/en/bunde...
https://onefootball.com/en/home
https://www.betsafe.lv/lv/totalizat...


"Stuttgart" futbolisti pēc vārtu guvuma. Foto: Tom Weller/AP/Scanpix
2

Kramariča meistarklase pret "Bayern" un pašu uzvara Štutgartei sniedz sudrabu

Vācijas futbola Bundeslīgā piekto reizi vēsturē sudraba godalgas izcīnījis Štutgartes klubs. Šodien pēdējā kārtā štutgartieši ar 4:0 sakāva Menhengladbahas komandu, kā arī sagaidīja "Hoffenheim" panākumu (4:2) pār Minhenes "Bayern".
Toni Kross. Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix
5

EČ saimniece Vācija paziņo kandidātus: trīs pasaules čempioni, bez Hummelsa un Gnabrī

Vācijas futbola izlases galvenais treneris Juliāns Nāgelsmans šodien oficiāli paziņojis 27 kandidātu sarakstu pēc mēneša gaidāmajam Eiropas čempionāta finālturnīram, kas notiks tieši Vācijā. Galīgajā sastāvā nedrīkstēs iekļaut vairāk par 26 spēlētājiem.
Minhenes "Bayern" un Lovro Zvonareks (Nr. 34) pēc vārtu guvuma. Foto: Michael Weber/Imago Images/Scanpix

Neuzveiktā Leverkūzene grauj, 19 gadīgam horvātam pirmie vārti "Bayern" rindās

Leverkūzenes "Bayer" atliek nezaudēt vēl tikai trijās spēlēs un Šavi Alonso trenētā komanda šosezon būs palikusi neievainota. Vācijas Bundeslīgas priekšpēdējā kārtā leverkūzenieši ar 5:0 satrieca "Bochum", nezaudējot visās 50 līdzšinējās spēlēs šosezon.