Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Sieviešu Baltijas basketbola līgai jauns ģenerālsponsors, "Final 4" notiks Palangā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Sieviešu Baltijas basketbola līgai jauns ģenerālsponsors, "Final 4" notiks Palangā
Epizode TTT un LCC spēlē 2024. gada 23. janvārī. Foto: Moose basketball

Sieviešu Baltijas basketbola līgai ir jauns ģenerālsponsors – par to kļuvis Lietuvas farmācijas uzņēmuma "Osteca" izveidotais zīmols "BioSil", trešdien, 7. februārī, informēja turnīra vadītāji. "BioSil" zīmolu Lietuvā pārstāv akciju sabiedrība "Maistas sveikatai".

Lietuvas Basketbola federācija (LKF) 2023. gada 9. janvārī pārņēma Sieviešu Baltijas basketbola līgu (WBBL) savā kontrolē. Todien Kauņā tika parakstīts trīs gadu līgums ar ģenerālsponsoru “Betsafe”. Lietuvas Sieviešu basketbola līgu tolaik atbalstīja santehnikas uzņēmums ADMA.

Vasarā notika izmaiņas gan Lietuvas, gan Baltijas līgas vadībā. Par Lietuvas Sieviešu basketbola līgas (MLKL) prezidentu kļuva privātās akciju sabiedrības “Osteca” vadītājs Arvīds Klovs, bet direktora pienākumus uzņēmās Eiropas junioru čempiones Justes Jocītes tēvs Alvīds Jocis.

Iepriekšējā Lietuvas līgas vadītāja Rima Valentiene nesaglabāja amatu arī Baltijas līgā – viņu nomainīja Kauņas “Aistes” bijusī spēlētāja Rasa Žemantauskaite-Matlašaitiene. Sešus mēnešus vēlāk WBBL stūre nonāca Klova un Joča rokās.

“Osteca” piederošais diētiskās pārtikas zīmols “Smart Way” kļuva par Sieviešu Lietuvas basketbola līgas ģenerālsponsoru. Tagad jauns atbalstītājs arī Sieviešu Baltijas basketbola līgai – “BioSil” ir 2016. gada rudenī Eiropas un pasaules tirgum izveidots uztura bagātinātājs ar vitamīnu C.

“Zīmols “BioSil” aicina sievietes atbrīvoties no visiem filtriem un sekot modelim “Skaists bez filtra”,” teica “Maistas sveikatai” direktore Rasa Klešnieks. “Sociālie mediji bieži saduļķo līnijas starp realitāti un virtuālu iejaukšanos, radot dzīvei neatbilstošus skaistuma standartus un izkropļojot realitāti, liekot skatītājam justies mazāk nozīmīgam un neievērojamam.”

“Atbalstot Sieviešu Baltijas basketbola līgu, “BioSil” mērķē izcelt sieviešu dabisko skaistumu un spēku – svinēt viņu sasniegumus basketbola laukumā un ārpus tā.”

“Piecus gadus strādājot kopā ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem, esam nodrošinājuši mūsu kopīgās līgas attīstību,” teica LSBL direktore Līga Goldmane. “Jāsper solis tālāk, no kvantitātes jāliek uzsvars uz kvalitāti. Esmu ļoti pagodināta kļūt par daļu no šīs spēcīgās komandas. Nākamajā sezonā plānojam izvirzīt augstus mērķus, stingrākus uzstādījumus un prasības klubu dalībai.”

Juridiskās pārmaiņas

Mainījies arī līgas juridiskais ietvars. Rīkotāji formāli pārņēmuši vēsturisko Baltijas sieviešu basketbola līgu – Aļģimanta Ivašauska izveidotais turnīrs dažādos formātos pastāvēja no 1994. līdz 2018. gadam, tiesa, pēdējā desmitgadē Latvijas un Igaunijas klubi tajā faktiski nestartēja.

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas basketbola federācijas 2009. gada 23. augustā – “Baltijas ceļa” divdesmitajā gadskārtā – parakstīja nodomu protokolu par Sieviešu Baltijas basketbola līgas (WBBL) dibināšanu. Finanšu krīze izjauca ieceri – pēc tās Baltijas valstu klubi vairākus gadus nestartēja Eiropas kausos.

Latvijas un Igaunijas basketbola federācijas 2012. gadā izveidoja Latvijas un Igaunijas sieviešu basketbola līgu. Turnīrs kļuva par 2018. gadā izveidotās “Pafbet” Latvijas un Igaunijas līgas priekšteci. Pirmo titulu izcīnīja SK “Cēsis”, bet nākamajās piecās sezonās zelta medaļas nonāca “TTT Rīga” īpašumā. Turnīra mājas lapa Homepage bija Igaunijas federācijas pārziņā.

Deviņus gadus pēc sākotnējās ieceres – 2018. gadā – beidzot tika izveidots Latvijas, Igaunijas un Lietuvas apvienotais čempionāts. Pirmajā sezonā pieci labākie Lietuvas klubi turnīrā iesaistījās tikai, sākot no novembra beigām. Latvijas un Igaunijas komandas sākumā spēlēja savā starpā, savukārt otrās divīzijas spēles aizritēja bez Lietuvas līdzdalības.

Final 4 – pirmo reizi Palangā

“BioSil” Sieviešu Baltijas basketbola līgas finālturnīrs jeb “Final 4” notiks 2024. gada 29. un 31. martā Lietuvas kūrortpilsētā Palangā. Pamatturnīra uzvarētāja automātiski kvalificēsies “Četru finālam”, bet pārējās ceļazīmes tiks izspēlētas ceturtdaļfināla sērijās (2-7, 3-6, 4-5).

“Klaipēdas komandas “Neptūnas/Amberton” un “LCC International University” šosezon spēlē ļoti labi. Pastāv liela iespēja, ka abi klubi iekļūs finālčetriniekā, tāpēc Palangas izvēle bija gluži likumsakarīga,” skaidro Alvīds Jocis. “Nešaubos, ka skatītāji redzēs augsta līmeņa basketbola cīņas. Darīsim visu, lai papildinātu sportisko daļu un pasākumu pārvērstu par lieliem svētkiem ar izklaides programmu. Aicinu visus 29. un 31. martā apmeklēt Palangu.”

Izmantotie resursi:
BioSil becomes the general sponsor of the WBBL
Lietuvas basketbola federācija pārņem Baltijas līgu, ģenerālsponsors – Betsafe
Lietuvas zvaigznes tēvs kļūst par Baltijas līgas direktoru