Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3031, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Aļaskas lāču mednieks no Talsiem – Latvijas izlases debitants Komuls

Aļaskas lāču mednieks no Talsiem – Latvijas izlases debitants Komuls
Markuss Komuls. Foto: LHF

Latvijas hokeja izlasē aizsargi ar nūjas labo satvērienu vienmēr bijuši deficīts. Taču 2024. gada pavasaris ir izņēmums. Jānis Jaks sevi pieteicis kā aizsargs numur viens, un vietu sastāvā izcīnījis arī 26 gadus vecais debitants Markuss Komuls. Viņš Aļaskā ne tikai pabeidzis maģistrantūras studijas, bet arī gājis lāču medībās. Pēc desmit gadiem Ziemeļamerikā Komuls karjeru turpinās Eiropā.

Markuss Komuls uz Ziemeļameriku devās 16 gados. Pierādīja sevi talantu nometnē Nešvilā un saņēma piedāvājumu doties uz jauniešu komandu Bērlingtonā – 44 tūkstošu iedzīvotāju pilsētu Amerikas austrumu krastā. "Brālis līdzīgā vecumā aizbrauca uz Rīgu. Viņam neaizgāja. Varbūt tāpēc meklēju ko citu," iemeslu ceļam pāri okeānam sarunā ar portālu Sportacentrs.com meklēja Komuls.

Viņa piecus gadus vecākais brālis Miks pārstāvējis vairākas komandas Latvijas čempionātā, bet tagad trenē jaunos hokejistus "Baltu vilkos". Komulu brālēns Uvis Balinskis arīdzan līdzīgā vecumā devās prom no mājām – uz Vāciju.

Aizvadot piekto sezonu Amerikas Savienotajās Valstīs, Komuls 2017. gadā nonāca lielākajā štatā – Aļaskā. Iedzīvojās uz ilgstošu palikšanu. Divām sezonām junioros sekoja lēmums studēt Aļaskas-Fērbenksas Universitātē, un sakritības pēc viņš ieguvis maģistra grādu drošības vadībā. "Sākumā domāju mācīties biznesa administrāciju, bet tas bija iespējams tikai attālināti, nevis uz vietas. Vīzai vajadzēja studijas klātienē, un tad bija izvēle starp drošību un komunikācijas zinātni," stāstīja Komuls.

Viņam absolvējot, universitāte atzīmēja Komula priekšzīmīgās sekmes. Diplomu var likt lietā, novēršot dabas katastrofu radītās sekas vai radot plānu, lai uzņēmumos neatkārtotos dzīvībai bīstami negadījumi.

Desmit gados Amerikā nācies pieaugt, atzīst Komuls. Par labāko laiku viņš sauc četrus gadus koledžā. "Profesionālajās komandās spēlētāji mainās katru gadu. Koledžā galvenie cīņu biedri paliek. Tad noslēdzošajā gadā esat ļoti tuvi, un ir žēl braukt prom. Ļoti forša pieredze," priecājās Latvijas izlases aizsargs. Lai gan pirmajā vietā bija ripas spēlēšana, nedrīkstēja aizmirst par mācībām – sliktas atzīmes nozīmētu palikšanu ārpus sastāva.

Komuls kļuvis par trešo aizsargu no Aļaskas-Fērbenksas Universitātes, kurš spēlēs pasaules čempionātā. Pirmais bija Sentluisas "Blues" milzis Koltons Pareiko, kurš arī šajā pavasarī iekļauts Kanādas sastāvā. Otrais – pirms gada pie bronzas medaļas tikušais Arvils Bergmanis.

Kad pandēmijas ierobežojumu dēļ atgriešanās Latvijā nozīmētu divu nedēļu karantīnu, Komuls izlēma 2020. gada vasaru pavadīt Aļaskā, ciemojoties pie junioros iegūtā drauga Prestona Vīksa. Komuls bija kapteiņa asistents, gadu jaunākais Vīkss – kapteinis. Viņi ne tikai kāpuši kalnos un makšķerējuši, bet arī devušies lāču medībās.

"Braucām ar viņa tēti. Noairē laivu krastā, un tad skaties. Interesanta pieredze. Viņi to darījuši visu dzīvi," latvietim unikālo pieredzi atcerējās Komuls, kurš smejoties stāstīja par pienākumu sadali. "Teicu, ka pirmais šāviens pieder viņam. Citādi es aizšaušu garām, un brauciens būs pa skādi. Nomedīja. Pēc tam arī pagaršoju."

Aļaskas-Fērbenksas Universitātē spēlējuši deviņi latvieši. Septiņi laikā, kad tur spēlēja arī Komuls. Komandas biedri no Latvijas viņam Amerikā bijuši arī agrāk.

"Labi atceros – kad aizbraucu uz Ameriku, Markuss man palīdzēja iejusties, jo jau vairākus gadus dzīvoja tur. Viņš bija komandas spēlētājs. Viens no līderiem gan uz ledus, gan ģērbtuvē, tāpēc arī viņš bija kapteiņa asistents," sarunā ar portālu Sportacentrs.com stāstīja uzbrucējs Emīls Ezītis. Abi pārstāvēja ASV pēc spēka otrās junioru līgas komandu "Kenai River Brown Bears". Komuls to atceras kā labāko lašu zvejas vietu.

Tiekot iekļauts Latvijas izlases sastāvā, Komuls kļuvis par piekto talsenieku, kurš dosies uz pasaules čempionātu. Pirms viņa bijuši Māris Ziediņš, Mārtiņš Raitums, Guntis Galviņš un Lauris Bajaruns. Nākšana no Talsiem jaunajiem hokejistiem nāk ar izaicinājumiem – jau agrā vecumā jāpievienojas citām komandām. Komuls vispirms braukājis uz Ventspili, tad bijušas sezonas Tukumā, kam sekojuši atgriešanās Ventspilī.

Vairākkārt Komuls spēlējis vienā komandā ar divus gadus vecāko brālēnu Balinski un pat bijis rezultatīvāks. Piemēram, U16 vecumā apvienotā Tukuma un Ventspils komanda kopvērtējumā palika tikai aiz 1997. gadā dzimušo specklases (Kristaps Zīle, Kārlis Čukste, Eduards Tralmaks). Komuls 22 spēlēs iekrāja 17 punktus, Balinskis – 26 spēlēs 14 punktus.

Starp komandas biedriem bija arī Mareks Mitens – vārtu vīrs, kurš spēlējis Amerikas Hokeja līgā, bet šo sezonu pavadīja Čehijas Ekstralīgā, Jaromīram Jāgram piederošajos Kladno bruņiniekos. "Kad bijām mazāki, astoņu vai desmit gadu vecumā, Markuss bija viens no retajiem, kurš varēja ripu no zonas vienas puses pa gaisu aizmest uz otru pusi. Tad vēl spēlējām šķērsām laukumam. Ripa tika dota tikai viņam, un viņš meta golus," slepeno ieroci portālam Sportacentrs.com atklāja Mitens. "Uzreiz prātā nāk viņa darba ētika. Vienmēr bijis centīgs un strādīgs."

Absolvējot universitāti, Komuls pagājušās sezonas beigās spēra pirmos soļus profesionāļa karjerā un pievienojās ECHL komandai Truārivjēras "Lions". Apmeties Kvebekas provinces otrajā vecākajā pilsētā, talsenieks debijas sezonas izskaņā paguva piedalīties 11 spēlēs, izceļoties ar trīs punktiem.

"Viņi piezvanīja manam koledžas trenerim un jautāja, vai nevēlos. Kāpēc ne? Spēlēju daudz, biju vairākumā. Kāpēc nepalikt uz vēl vienu sezonu? Tad nomainījās ģenerālmenedžeris un treneri. Jau no paša sākuma pat nedeva iespēju. Nu neko, visu gadu cīnījos," pauda Komuls, kurš 48 spēlēs iekrāja septiņus punktus.

Papildus tam – "Lions" piemeklēja finansiālas problēmas, klubam nenorēķinoties par pilsētai piederošās arēnas īri. Saistības pret spēlētājiem segtas pilnā apmērā, norāda Komuls, bet, tiklīdz sākusies komunikācija ar Latvijas izlasi, viņš izlēmis ECHL pamest uz neatgriešanos. Lauzt Ziemeļamerikas līgumu kastu sistēmu – tā ir cīņa ar vējdzirnavām. Aizsargs savu nākotni saista ar Eiropu, un jaunas komandas meklējumos viņam palīdz Rodrigo Laviņš – ne tikai Latvijas izlases rekordists aizvadītajās spēlēs, bet arī brāļa boss.

Zvanu no valstsvienības Komuls saņēma arī pērn, bet izlēma par labu mēģinājumam iedzīvoties jaunajā komandā. Taču šis pavasaris viņam nav pirmais Latvijas izlasē. Aizsargs bija 2022. gada treniņnometnē. "Atbraucu, lai gan pirms trīs nedēļām biju salauzis roku. Dažas reizes izgāju uz ledus un sapratu, ka neko nevaru izdarīt," pauda Komuls.

Aizsargi ar nūjas labo satvērienu Latvijas izlasē ir ļoti liels retums. Pat neticams šķiet fakts, ka Jānis Jaks 2014. gadā kļuva par pirmo pasaules čempionātā spēlējušo latviešu aizsargu ar nūjas labo satvērienu. Viņš piedalījies sešos pasaules čempionātos, allaž būdams vienīgais uz zilās līnijas ar labo satvērienu.

Līdz šim vienīgā reize, kad Latvijai vienā pasaules čempionātā bija divi labā satvēriena aizsargi, bija 2016. gadā – Maksims Širokovs un Edgars Siksna.

Par aizsargiem atbildīgais somu treneris Peteri Nummelins gan norādīja, ka viņa dzīvē latviešiem neierastā situācija neko nemainīs. "Es parasti neskatos – labais vai kreisais satvēriens. Visiem jāspēlē visur," pauda Nummelins, kurš ir mūsdienu pasaules čempionātu aizsargu rezultativitātes rekordists – 2006. gadā Rīgā viņš deviņās spēlēs savāca 14 punktus.

"Gribu redzēt neticamu spēli aizsardzībā – pareizi pozicionēta nūja, spēks divcīņās, ripas nogādāšana pie uzbrucējiem un pievienošanās uzbrukumiem. Izklausās vienkārši, bet parasti vienkāršās lietas nemaz nav tik vienkāršas. Jaudīgi spēka paņēmieni, laba iziešana no zonas. Gribu, lai mani aizsargi dara visu, bet vienmēr pirmajā vietā ir tieši aizsardzība," pēc pirmdienas treniņa sarunā ar portālu Sportacentrs.com teica Nummelins.

Lai gan aizsardzības līnija, salīdzinot ar bronzas pavasari, ieguvusi citus vaibstus – nav Kristiāna Rubīna un vismaz pagaidām arī Uvja Balinska, klāt Komuls –, Nummelins sacīja, ka spēles plāns nav mainījies.

"Mēģinu daudz par to nedomāt. Katru dienu iet uz treniņiem vai spēlēm un censties, cik varu. Neskatīties pārāk daudz uz priekšu," vēl pirms sastāva nosaukšanas teica Komuls. Viņš debiju Latvijas izlasē piedzīvoja 4. aprīlī, kad pirmajā pārbaudes spēlē tika pieveikta Austrija. Sestdien Komuls debitēs pasaules čempionātā.

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
KSENUKAI prognožu spēle
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS
Vēro PČ hokejā tiešraides iepirkšanās centrā OLIMPIA


, 2024-05-08 16:11, pirms 2 nedēļām
Talsenieki - vislabākie!
, 2024-05-08 16:31, pirms 2 nedēļām
Talsiem Latvijas hokeja hiearhijā ir nozīmīga vieta. Vai būs arī turpmāk rādīs tikai tas, cik ilgi vēl vilks Imanta Ziediņa lolojums. Talsos šobrīd un vēl pāris gadus valdīs nabadzība, kas liegs realizēt jaunas halles celtniecību. Talsos hokeju mīl, bet ne tik ļoti kā Pikāns.
, 2024-05-08 20:00, pirms 2 nedēļām
Patiess prieks par to, ka Markuss izturēja un tika sastavā uz PČ.
, 2024-05-08 23:51, pirms 2 nedēļām
Slepkavas!
Foto: lhf.lv
7

Teksta tiešraide: Latvija - Slovākija 0:0 (Rit pirmais periods)

Latvijas izlase aizvadīs savu sesto spēli pasaules čempionātā hokejā, šoreiz tiekoties ar Slovākijas hokejistiem, cīnoties par ļoti nepieciešamiem trim punktiem,
Gevina Brindlija (Nr. 45) vārtu guvuma mirklis. Foto: Matt Zambonin/IIHF
8

Amerikāņi pārslido pāri nespējīgajai Kazahstānas komandai – 10:1

Otro vietu pasaules hokeja meistarsacīkšu Ostravas grupā atguvusi ASV izlase, ar 10:1 sakaujot Kazahstānas valstsvienību.
Austrijas hokejisti svin gūtos vārtus. Foto: IIHF

Austrija svin otro uzvaru čempionātā un apsteidz Somiju A grupas tabulā

Šodien 2024. gada pasaules čempionātā A grupas mačā uzvarēja Austrija, kas, iemetot trīs vārtus otrajā periodā, ar 4:1 pārspēja Norvēģiju. Līdz ar panākumu šobrīd austrieši pacēlušies uz ceturto vietu apakšgrupā.