Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Slakterim kopā ar igauni Arandu uzvara izturības sacensībās Beļģijā

Emils Ozerinskis

Slakterim kopā ar igauni Arandu uzvara izturības sacensībās Beļģijā
Nila Slaktera ātrumlaiva. Foto: 55ART

Aizvadītajā nedēļas nogalē no 9. līdz 12. maijam Beļģijas pilsētiņā Monsā norisinājās divi ātrumlaivu Pasaules čempionāta posmi "Formulā 4" un prestižais 12 stundu izturības brauciens.

Šīm sacensībām bija sapulcējušies 25 pasaules labākie "Formula 4" ātrumlaivu piloti no 13 valstīm.
Sacensību maratons sākās ar Pasaules čempionātu "Formulā 4", kurā starp 25 pasaules labākajiem pilotiem, Latvijas vārdu pārstāvēja komanda "Riga Powerboat Team" ar pilotu Nilu Slakteri.

No 26 pilotiem tikai 18 labākie, kuri uzstādīja ātrākos apļa laikus kvalifikācijā, tika pielaisti pie starta. Nils Slakteris sekmīgi kvalificējās pamatsacensībām un tās uzsāka no septītās pozīcijas. Šajā cīņā uz ūdens lielākie konkurenti Slakterim izrādījās "Wiberg" komanda no Zviedrijas. Šajā Pasaules čempionāta posmā Slakterim izdevās sasniegt septīto vietu.

Nākamā diena, kas bija arī jauns Pasaules čempionāta posms, iesākās ar kvalifikācijas braucieniem, lai jau atkal no 25 pilotiem izraudzītos 18 ātrākos, kuri varēs sevi pierādīt čempionāta trasē. Slakteris šajā kvalifikācijā tika tālāk un nostājās uz atkal nostājās septītajā starta pozīcijas. Neilgi pēc starta trasē tika piedzīvota smaga avārija, saduroties Slovākijas un Apvienoto Arābu Emirātu ātrumlaivām. Sacensības uz laiku tika apturētas.

Pēc sacensību atjaunošanas tika dots jauns starts un sacensību noslāgumā Slakteris ieņēma devīto vietu, kas kopvērtējumā pēc diviem Pasaules čempionāta posmiem Slakteri ierindoja astotajā pozīcijā.

Uzreiz pēc Pasaules čempionāta F4, notika prestižās endurance jeb izturības sacensības. Monsas pilsētiņa piepildijās ar jaunām komandām un pilotiem no visas pasaules, kuri bija gatavi sešu stundu garumā cīnīties par komandas uzvaru izturības sacīkstēs.

Latvijas komanda "Riga Powerboat Team" jau trešo gadu startē šajās sacensībās ar pilotu Nilu Slakteri un Igaunijas pilotu Stefanu Arandu. Šo sezonu Arands ir sācis augstākajā Formulu klasē, prestižajā "Formula 1" klasē.

Uz starta devās 15 "Formula 4" ātrumlaivas. Katra komanda sastāvēja no vismaz diviem pilotiem, kuri ik pēc divām trasē pavadītām stundam veica pilotu nomaiņu un degvielas uzpildi. Pirmais Latvijas komandas ātrumlaivā sēdās igaunis Stefans Arands.

Cīņa Arandam trasē bija ļoti spraiga un lielākais konkurents atkal izrādijās Zviedrijas komanda - "Wiberg racing team", tomēr veicot ļoti profesionālus manevrus, vietu tomēr izdevās saglabāt. Pēc divām trasē pavadītām stundām bija jāveic pilotu nomaiņa. Latviešu komanda šajās sacensībās izceļas ar visātrāko un precīzāko pilota nomaiņu un degvielas uzpildi, un arī šoreiz pēc rekordātras nomaiņas pilots Nils Slakteris uzsāka cīņu trasē par 1.pozīciju. Pēc nobrauktiem 176 apļiem, viņam tas arī izdevās un "Riga Powerboat Team" pārliecinoši brauca pirmajā pozīcijā.

Aptuveni 30 minūtes pirms finiša karoga, pēkšņi "Formulai 4" nolūza detaļa un tika pieņemts lēmums veikt ārkārtas labošanas darbus, lai iespējami īsākā laikā varētu atgriesties sacensību trasē. Operatīvi veicot tehniskos darbus, komandai tas arī izdevās, tomēr nokavētais laiks, sacensībās ļāva iegūt vien 10 vietu.

Nākamā diena, 12. maijs iesākās ar jaunu endurance posmu un jaunu iespēju Latvijai cīnīties par godalgām.

Sacensības uzsāka 14 komandas un pirmais "Formulā 4" sēdās latvietis, Nils Slakteris. Starts Slakterim izdevās labs un viņš turpmākās divas stundas cīnijās starp Pasaules elites pilotiem.

Komanda veicot profesionālas pilotu nomaiņas un degvielas uzpildes uz ūdens, kā arī pilotiem drosmīgi cīnotiem ar konkurentiem, pēc nobrauktiem 218 apļiem un trasē pavadītām gandrīz peicām stundām, Riga Poweboat Team ierindojās pirmajā vietā! Sacensības "Riga Powerboat Team" noslēdza ar pārliecinošu uzvaru un iegūtu pirmo vietu Pasaules čempionātā sešu stundu izturības braucienā Monsā, Beļģijā!

Komanda ir patiesi gandarīta par šo sasniegumu: ''Bija skaidrs, ka mums bija jāuzvar arī pirmajā sacensību dienā, tomēr šis ir tehnisks sporta veids un tehnika mēdz pievilt. Esam gandarīti, ka mums bija iespēja cīnīties un uzvarēt!'' uzreiz pēc sacensībām pauda Nils Slakteris.

Nākamais endurances sešu stundu izturības sacensību posms notiks Augustovā, Polijā no 21. līdz 23. jūnijam. Šobrīd kopvērtējumā pēc punktu skaita mēs ierindojamies pirmajā pozīcijā, tāpēc cīņa Augustovā būs izšķirošā lai Latvija kļūtu par Pasaules čempioniem endurancē 2024!

Informāciju sagatavoja:
Nils Slakteris