Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Čakšs un Sirmā uzvar piemiņas sacensībās šķēpmešanā Jelgavā

Kārlis Justovičs
Kārlis Justovičs

Čakšs un Sirmā uzvar piemiņas sacensībās šķēpmešanā Jelgavā
Gatis Čakšs. Foto: Guntis Bērziņš

Šodien Gatis Čakšs un Katrīna Sirmā Jelgavā uzvarēja Jāņa Lūša vārdā nosauktajā stadionā olimpisko čempionu šķēpmešanā Lūša un Ineses Jaunzemes piemiņas sacensībās.

Sestdien Jelgavā Jāņa Lūša stadionā jau 30. reizi notika šķēpa metēju sacensības cīnoties par olimpisko čempionu Ineses Jaunzemes un Jāņa Lūša piemiņas kausiem. Šo sacensību vēsturi šķēpa metēji sāka rakstīt vēl pagājušajā gadsimtā –pēc tam, kad tika nodibināts Latvijas Šķēpmetēju klubs. Arī sacensību nosaukums un to rīkotāji pēc 1995. gada ir vairākkārt mainījušies.

Kopš 2013.gada – tātad jau 12. reizi sacensības rīko jelgavnieki, un tās notiek Jānā Lūša vārdā nosauktajā stadionā. Arī sacensību rekordi ir pasaules klases līmenī. Vadima Vasiļevska 2009. gadāsasniegtais rezultāts 90,71 m, kā arī Madaras Palameikas 2014. gadā labotais Latvijas rekords – 66,15 m joprojām ir mērāms ar superklases mērauklu.

Spēcīgā lietus apstākļos galvenās balvas izcīnīja vīriešiem Gatis Čakšs (Jelgava) – 75,12 m un Katrīna Sirmā – 48,12 m. Ja Gatim šī bija jau trešā galvenā balva plus vēl pieci mazie kausiņi junioru un jauniešu grupās, tad Katrīna šāda ranga uzvaru izcīnīja pirmo reizi. Tiesa, arī Katrīnai bija uzvaras jauniešu un junioru sacensībās. Sacensību uzvarētāju hronikā tagad trīskārt minēts uzvārds “Sirmais”- Zigismunds, Līna Mūze-Sirmā un Katrīna.

Junioriem abas uzvaras tika Lietuvas šķēpa metējiem: Modestas Glinskas -60,58 m un Orinta Navikaite – 50,95 m. U 18 grupas jauniešiem uzvarēja Renārs Ragovskis (Jelgava) – 53,17 m un Elīza Klaumane (Arkādija) - 44,31 m.
Zēnu un meiteņu (U16) vecuma grupā labākie bija Ņikita Latiševs (Aizkraukle) – 61,77 m un Elīza Ligere (Salaspils) – 52,75 m.

Pēc vairāku gadu pārtraukuma šajās sacensībās piedalījās arī U14 vecuma grupas šķēpa metēji. Puišiem pārāks bija Jānis Hugo Doniņš (Ogre) – 51,51 m un Ugne Šteinīte (Lietuva) – 35,19 m.

Nākamā šķēpa metēju tikšanās jau rīt Ventspilī – olimpiskā čempiona Daiņa Kūlas “Ventspils šķēpos”.

Informāciju sagatavoja
Andris Staģis, statistiķis