Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Šonedēļ Rīga atkal kuplā skaitā uzņems pasaules un Eiropas skriešanas eliti

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Šonedēļ Rīga atkal kuplā skaitā uzņems pasaules un Eiropas skriešanas eliti
Agate Caune 2023. gada maijā uzstāda Latvijas rekordu 5km. Organizatoru foto.

Jau šajā nedēļas nogalē Rimi Rīgas maratons uzņems pasaules skriešanas zvaigznes, kas kāpušas uz goda pjedestāla Parīzes, Amsterdamas, Frankfurtes, Dohas, Vīnes, Hamburgas, Dubajas, Seviļas un citos prestižos maratonos. Sīvākā cīņa par vietu uz pjedestāla šogad gaidāma pusmaratonā, kur īpaši spēcīgs dalībnieku sastāvs sacentīsies tajā pašā trasē, kurā pērn oktobrī tika kronēti pasaules čempioni pusmaratonā. Pateicoties spēcīgajam dalībnieku sastāvam, organizatori paredz, ka vairākās distancēs kritīs Rimi Rīgas maratona un, iespējams, arī Latvijas rekordi.

Baltijas vērienīgākais tautas sporta notikums, Rimi Rīgas maratons, 18. un 19. maijā pulcēs ne tikai vairāk kā 30 000 skriešanas entuziastu no gandrīz 100 pasaules valstīm, bet arī augstākā ranga profesionāļus no pasaules un Latvijas. Īss kopsavilkums par favorītiem, kurus sastapt varēs arī preses konferencē 17. maijā Rimi Olimpiskajā centrā plkst. 12, izklāstīts zemāk.

Ārvalstu favorīti pusmaratona distancē lūkos pārspēt Rimi Rīgas maratona rekordus

Rimi Rīgas maratonā sīvākā cīņa sagaidāma pusmaratona distancē, kur pasaules skriešanas čempionāta Rīgā 1. vietas ieguvēja Sebastjana Saves (Sebastian Sawe) uzstādīto rezultātu 59:10 mēģinās pārspēt viņa tautieši. Kungu konkurencē pusmaratona distancē šogad sacentīsies vairāki augstvērtīgus rezultātus guvušie kenijieši, kuru vidū jāizceļ pērnā gada pasaules čempionāta skriešanā bronzas medaļnieks Samvels Niamai Mailu (Samwel Nyamai Mailu), Solomons Kipčoge (Solomon Kipchoge), kurš 2023. gadā skrējis zem stundas - 59:37, un Titus Kimutajs Kipkosgejs (Titus Kimutai Kipkosgei, PB 59:44, 2022), kurš šogad aprīlī triumfēja Milānas maratonā.

Starp pasaules elites dāmām pusmaratona distancē arī vairākas Kenijas un Etiopijas pārstāves, starp kurām augstvērtīgākā rekorda īpašniece pusmaratonā ir kenijiete Džūdija Jelegata Kemboi (Judy Jelagat Kembo), kura šī gada 5. maijā uzstādījusi lielisku personīgo rekordu (65:45), izcīnot uzvaru Ženēvas pusmaratonā. Viņai kokurenci sastādīs arī tautietes Valarija Džemeli (Valary Jemeli, PB 66:14, 2019), kura šī gada februārī plūca laurus Dohas maratonā, un Gladisa Jemaijo (Gladys Jemaiyo), kas savu labāko rezultātu 68:18 uzstādījusi 2022. gadā. Trasē varēsim vērot arī etiopieti Gebru Azmeru Hagosu (Gebru Azmera Hagos), kuras personīgais rekords pusmaratonā no 2017. gada ir 70:40.

Lai pusmaratona distances ātruma rekordi, kas kopš 2023. gada pasaules skriešanas čempionāta Rīgā pieder kenijietim Sebastjanam Savem (59:10) un titulētajai skrējējai, olimpiskajai čempionei maratonā kenijietei Peresai Jepčirčirai (67:25), šogad tiktu laboti, organizatori aicina rīdziniekus aktīvi atbalstīt līderus Rīgas ielās 19. maija rītā. Starta šāviens pusmaratona un maratona distancei Akmens tilta pakājē tiks dots 19. maija, svētdienas, rītā plkst. 8.00.

Cīņa par uzvaru 10 km distancē

10 kilometru distancē organizatori paredz aizraujošu pagājušā gada čempiona, triatlonista Artūra Liepas dueli ar Igaunijas rekordistu šosejas jūdzes skrējienā, kura personīgais rekords ir ļoti līdzvērtīgs, Olavi Allasi (Olavi Allase). Ar abiem par uzvaru spēkoties plāno arī Lauris Lapsa, kurš pērn šajā distancē ieņēma trešo vietu. Sieviešu konkurencē par galveno favorīti uzskatāma Zviedrijas skrējēja Karolīna Džonsone (Carolina Johnson), kura šajā gadā jau paspējusi uzstādīt augstvērtīgu personīgo rekordu 10 km – 32:45. Taču viņai mieru nedos arī vadošās Latvijas skrējējas – pagājušā gada vicečempione Kitija Valtere un Gundega Vancāne, kuras apņēmušās Rīgā uzstādīt labus rezultātus.

5 kilometru distancē apdraudēti Latvijas rekordi

Ņemot vērā, ka 5 kilometru trase, kas tāpat kā pusmaratonā, saglabāta nemainīga no pasaules čempionāta skriešanā Rīgā un tieši šajā trasē pērn uzstādīti abi esošie Latvijas rekordi 5 km, sagaidāmas aizraujošas sacensības. Uz starta gan kungiem, gan dāmām stāsies abi Latvijas rekordu īpašnieki – Latvijas gada sportiste Agate Caune (15:23) un Uģis Jocis (14:14). Kopā ar Uģi par uzvaru cīnīsies zviedru skrējējs ar augstvērtīgu personīgo rekordu (13:43) Dāvids Nilsons (David Nilsson), kā arī pērnā gada otrās vietas ieguvējs Kristers Kudlis un daudzkārtējs Latvijas čempions vidējās distancēs Edgars Šumskis. Sieviešu konkurencē pieteikta arī 2023. gada Rimi Rīgas maratona 5km distances vicečempione Alise Petrova.

Kopējais 2024. gada balvu fonds - 53 100 eiro

No 2024. gada Rimi Rīgas maratona balvu fonda lielākā daļa jeb 27 400 EUR tiks atvēlēti pusmaratona distances sešiem ātrākajiem skrējējiem, ieskaitot balvas par augstvērtīgiem rezultātiem un rekordiem. Vadošajiem maratonistiem paredzēti 10 000 EUR, kā arī papildu prēmijas par labiem rezultātiem vai Latvijas rekordu. Balvu fonds DPD jūdzes, 5 km un 10 km skrējējiem katrā distancē būs 2000 EUR, kuru papildinās prēmijas par Latvijas rekordu uzstādīšanu. Detalizēts balvu fonda izklāsts atrodams maratona mājaslapā sadaļā “Maratons” – “Balvu fonds”.

Seko līdzi elites startiem 18. un 19. maijā

18. maijā Rimi Rīgas maratonu, kā ierasts, plkst. 10.00 atklās DPD jūdzes skrējiens, kurā tiks sadalītas Latvijas čempionāta medaļas jūdzes skrējienā. Savukārt gan elites un kopējiem startiem, gan kopējai atmosfērai Rimi Rīgas maratonā 19. maijā varēs sekot LTV tiešraidēs jau no plkst. 7.30. Svētdien trasē pirmie dosies maratonisti un pusmaratonisti (plkst. 8.00), savukārt 10 km un 5 km distanču dalībnieki startēs vēl nedaudz vēlāk, attiecīgi plkst. 12.30 un 14.30.

Reģistrācija Rimi Rīgas maratona distancēm

Atgādinām, ka Rimi Rīgas maratona 42, 21, 10 un 5 kilometru distancēm joprojām iespējams reģistrēties oficiālajā maratona mājaslapā Rimi Rīgas maratons — Lielākais un..., savukārt DPD jūdzē un Olimpiskās bērnu dienas distancēm ir sasniegts maksimālais dalībnieku skaita limits. Organizatori atgādina, ka starta numurus visi reģistrētie dalībnieki varēs saņemt Rimi Rīgas maratona EXPO, kas 17. un 18. maijā norisināsies Rimi Olimpiskajā centrā.

Par diviem Latvijas čempionātiem Rimi Rīgas maratona ietvaros nākamajā rakstā.

Informāciju sagatavoja
Inese Ķīkule
NECom
SIA Nords Event Communications